Тоше Проески
Изпратено от фен | 30 ноември 2009 г.

Дата и място на раждане: 25 Януари 1981, гр. Прилеп, Република Македония

Рождено име: Тодор Проески

Псевдоним: Тоше Проески

Любопитно:

  • Свири на пиано и китара.
  • Спортува активно- кик бокс и волейбол.
  • Взима уроци от Уилям Райли в Ню Йорк (учителят на Лучано Павароти) и завършва оперно пеене в Скопие.

Кратка биография:

Тоше живее и израства в Крушево от където са родителите му. Първата му изява на сцена е през 1992 на фестивала ‘’Златно славейче’’ където се явява с песента на влашки ‘’Jас и моjот дедо’’. През 1997 година се явява на Мелфест и Макфест с песните ‘’Пушти ме‘’ и ‘’Остани до край’’. Постига голям успех и с това показва, че му предстои успешна кариера.

Първия си албум издава през 1999 година и още същата година през лятото изнася първия си голям концерт-промоция на албума. Следват още големи концерти на Скопски стадион - 2004,2006,2007 година. На 14-ти Февруари 2007 година Тоше изнася незабравим концерт в столицата на Сърбия-Белград – в Белградска Арена.

Изнася също множество благотворителни концерти: 2004 година по покана на Тони Цетински ‘’Najbolje od nas’’. Отново през 2004 благотворителен концерт в Мостар и Декември  2004 и 2005 година традиционен концерт’’ со музика за живот’’.

През 2004 става регионален посланик на добра воля на УНИЦЕФ и записва песента ‘’ За овой свет‘’ на македонски и ‘’This world’’на английски, която става химн на организацията.

Последният му концерт на 05.10.2007 година на Скопски стадион също е благотворителен под мотото ’’Образованието в одговорност на сите’’. След концерта получава наградата ‘’Майка Тереза’’ за хуманните си дела.

Тази бляскава кариера завършва неочаквано и нелепо… на 16 Октомври 2007 година Тоше загива в автомобилна катастрофа край Нова Градишка.

Дискография

- Некаде во нокта - 1999 г.
- Синот божjи - 2000 г.
- Ако ме погледнеш во очи - 2002 г. Македонска версия
- Ако ме погледнеш у очи - 2002 г. Сръбска версия
- Ден за нас - 2004 г. Македонска версия
- Дан за нас - 2004 г. Сръбска версия
- По тебе - 2005 г. Македонска версия
- Пратим те - 2005 г. Сръбска версия
- Божилак - 2006 г.
- Игри без граници - 2007 г. Македонска версия
- Игра без граница - 2007 г. Сръбска версия
- The hardest thing - 2009 г.

*През 2009 година в негова памет на 25 Януари е издаден английския албум ‘’The hardest thing’’ който трябваше да бъде първата стъпка на Тоше към световна слава.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★★★★★
Късмет: ★★★★ Работа: ★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

До 8 г. затвор и глоба до 15 000 лева грозят Георги Бранеков, представител на фирмата "Одрин 8" ООД, която събори тютюневия склад на "Ориент Табако" в Пловдив. Това стана на 6 март м.г. В най-скоро време ще бъде внесен обвинителният акт в съда срещу Бранеков, съобщиха от окръжната прокуратура. Към наказателна отговорност беше привлечен и главният

Със 7 от възможни 10 точки оцени представянето на Григор Димитров от началото на годината неговият треньор Дани Валверду. Днес българинът започва участието си на втория турнир от Големия шлем за сезона - "Ролан Гарос". В първия кръг Димитров ще се изправи за първи път кариерата си срещу френския ветеран Стефан Робер.

Двама мъже - на 40 и 50 години, и 46-годишна жена, и тримата от Горна Оряховица, са загиналите при тежката катастрофа, станала тази сутрин на пътя София - Варна край ловешкото село Малиново, съобщиха от областната дирекция на МВР в Ловеч, цитирани от БТА. Трима пострадали са откарани в севлиевската болница,