Тоше Проески
Изпратено от фен | 30 ноември 2009 г.

Дата и място на раждане: 25 Януари 1981, гр. Прилеп, Република Македония

Рождено име: Тодор Проески

Псевдоним: Тоше Проески

Любопитно:

  • Свири на пиано и китара.
  • Спортува активно- кик бокс и волейбол.
  • Взима уроци от Уилям Райли в Ню Йорк (учителят на Лучано Павароти) и завършва оперно пеене в Скопие.

Кратка биография:

Тоше живее и израства в Крушево от където са родителите му. Първата му изява на сцена е през 1992 на фестивала ‘’Златно славейче’’ където се явява с песента на влашки ‘’Jас и моjот дедо’’. През 1997 година се явява на Мелфест и Макфест с песните ‘’Пушти ме‘’ и ‘’Остани до край’’. Постига голям успех и с това показва, че му предстои успешна кариера.

Първия си албум издава през 1999 година и още същата година през лятото изнася първия си голям концерт-промоция на албума. Следват още големи концерти на Скопски стадион - 2004,2006,2007 година. На 14-ти Февруари 2007 година Тоше изнася незабравим концерт в столицата на Сърбия-Белград – в Белградска Арена.

Изнася също множество благотворителни концерти: 2004 година по покана на Тони Цетински ‘’Najbolje od nas’’. Отново през 2004 благотворителен концерт в Мостар и Декември  2004 и 2005 година традиционен концерт’’ со музика за живот’’.

През 2004 става регионален посланик на добра воля на УНИЦЕФ и записва песента ‘’ За овой свет‘’ на македонски и ‘’This world’’на английски, която става химн на организацията.

Последният му концерт на 05.10.2007 година на Скопски стадион също е благотворителен под мотото ’’Образованието в одговорност на сите’’. След концерта получава наградата ‘’Майка Тереза’’ за хуманните си дела.

Тази бляскава кариера завършва неочаквано и нелепо… на 16 Октомври 2007 година Тоше загива в автомобилна катастрофа край Нова Градишка.

Дискография

- Некаде во нокта - 1999 г.
- Синот божjи - 2000 г.
- Ако ме погледнеш во очи - 2002 г. Македонска версия
- Ако ме погледнеш у очи - 2002 г. Сръбска версия
- Ден за нас - 2004 г. Македонска версия
- Дан за нас - 2004 г. Сръбска версия
- По тебе - 2005 г. Македонска версия
- Пратим те - 2005 г. Сръбска версия
- Божилак - 2006 г.
- Игри без граници - 2007 г. Македонска версия
- Игра без граница - 2007 г. Сръбска версия
- The hardest thing - 2009 г.

*През 2009 година в негова памет на 25 Януари е издаден английския албум ‘’The hardest thing’’ който трябваше да бъде първата стъпка на Тоше към световна слава.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★ Любов: ★★★★★★
Късмет: ★★★★ Работа: ★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Станаха ясни евентуалните съперници на "Лудогорец" в 1/16-финалите на Лига Европа. Жребият ще се тегли в понеделник, когато ще бъдат определени и двойките за 1/8-финалите в Шампионската лига. "Лудогорец" се класира като трети в своята група и стана вторият отбор, който продължава в Европа само с три спечелени точки и без победа.

“Стеф бе умна, щастлива, винаги се усмихваше.” Това заяви майката на убитата в американското студентско градче Бинхамптън красавица Стефани Линева. Пред Ен Би Си Даниела Атанасова разкрива, че се строполила на пода в шок, след като научила ужасяващата новина. “Изкрещях, след което звъннах на майка си”, споделя Атанасова.

Липсата на добри новини сред подрастващите в българския футбол бе потвърдена и от изключително подробна класация за най-скъпите футболисти до 19 г. в световен мащаб. Разработката е на авторитетното германско изданиеtransfermarkt.de. В подреждането на 250 от младоците, които до този момент с представянето са заслужили сериозна цена,