Максим Генчев взриви мрежата и с труса: Не целях оскърбление, но пак ме изкараха злодей

Хиляди споделят трогваща снимка на куче в руините, но е кадър от 2018 г.

“Трагедията - 150 години от обесването на Левски, трагично се стовари в Турция... амин.”

С този пост във фейсбук режисьорът Максим Генчев отнови взриви социалните мрежи след масовите критики срещу него за историческите му филми. По-късно той изтри публикацията си. Тя обаче междувременно бе документирана от много потребители в скрийншот и след това споделена онлайн в десетки публикации, които натрупаха стотици коментари срещу режисьора.

Пред “24 часа - 168 истории” Максим Генчев обясни, че е бил разбран неправилно. “Цял ден по новините се говори само за земетресението. То е трагично, естествено. Но през този ден, на 6 февруари, нито една медия не спомена, че има годишнина от обесването на Левски - коментира режисьорът. - И изтъкнах една асоциация - на същия ден с разлика от 150 години се случват две трагедии.

Преди 150 г. за България и сега за Турция. Това е. Нито съм търсил да отправям някакви оскърбления към страната, нито това е акт на някакво суеверно отмъщение. Просто постът явно е неясен и не се тълкува правилно. Имах предвид, че не се спомена една топла дума за този величав български герой. Всичко беше само за Турция, без да се споменава дори Сирия.

И всички, които мразят филмите ми, защото те бъркат в раните, не са случайни и имат адрес - род и родина. А много хора предават род и родина. Та всичко живо се втурна да разпространява тази мисъл в полза на това, че аз съм едва ли не злодей.

Ние си живеем в епохата на глупостта, която ражда омраза. Злото не може да бъде спряно. Всеки мрази другия, всеки мрази себе си. Аз имам приятели, имам турски колеги, с които съм снимал и работил. Пратил съм им съболезнования, пускал съм есемеси. Притеснявам се за тях. Те живеят в Истанбул, но все пак имат роднини и т.н. Но това нужно ли е да го обяснявам.”

Въпреки множеството споделяния в социалните мрежи и стотиците критични коментари първоначално имаше предположения, че постът на Максим Генчев е фейк новина и всъщност е качен от фалшив профил с неговото име. В същото време никой потребител на фейсбук не се съмняваше в автентичността на потресаваща снимка, на която красиво куче от породата голдън ретривър гледа тревожно насред развалини от сграда, като до него се показва човешка ръка на жертва, затрупана при катаклизма под блокове от бетон. Тази въздействаща фотография трогна света и беше масирано споделяна повече от денонощие в мрежите, като се превърна в лице на дарителски кампании.

Но се оказа абсолютна лъжа. Снимката е направена още на 18 октомври 2018 г. от чешкия фотограф Ярослав Ножка. Това е сток фотографски кадър, който илюстрира как обучени кучета спасяват жертви, затрупани при земетресения. Снимката дори вече е била използвана в рекламна кампания по-рано.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка

Напишете дума/думи за търсене