Магията на цветовете

Цветовете не само правят живота ни пъстър, но и влияят на нашата психика. Защото не само очите, но и нашата кожа възприема светлинната енергия.

Цветовете принадлежат към нашия живот. Повече от 30 хиляди години хората ги използват целенасочено, за да общуват и да изразяват настроението си. Защото цветовете имат своя собствена магия - предизвикват емоции и асоциации, а също така и подсъзнателни реакции.

"Произвеждат" ги нашите очи от вибрациите и енергията на светлината. Но кожата ни също ги възприема. В клетките на тялото ни цветовете се превръщат в импулси на нервната система и така стигат до мозъка. Там предизвикват реакции, които силно влияят на нашето състояние и настроение.

Лилаво - събужда медитативните ни сили
Въпреки, че лилавото (виолетовото) спада към така наречените студени цветове, то влияе върху психикта уравновесяващо и регенериращо. Стимулира вътрешното равновесие и чувството за съпричастност.
- Като лечебен цвят: Стимулира лимфния поток, действа прочистващо. Има положително влияние върху централната нервна система и дори успокоява болките. Освен това събужда медитативните способности, духовните сили и действа върху подсъзнанието.
- В дома: Този цвят въздейства тържествено, празнично и е подходящ за приемни зали и дори за големи антрета. Помещения за душевен релакс също така е подходящо да са в лилаво. Внимавайте в спалнята - ограничава сексуалните желания.
- Други особености:
.носенето на лилаво с благороден метал като бижу говори за изисканост.
.одежда в лилаво е много подходяща винаги, когато се изисква дипломатичност.

Червено - поражда страст
Това е най-агресивния цвят. Той възбужда физически и психически и повишава самоувереността.
-Като лечебен цвят: Червиното е топлина, енергия и събужда вътрешните сили. Стимулира обмяната на веществата и подпомага кръвообръщението. Който се чувства слаб, изтощен и уморен или има ниско кръвно налягане трябва да яде червени храни.
- В дома: Сутрин зарежда с настроение и енергия за целия ден. Затова се препоръчва за кухнята и банята. В кухнята събужда апетита. В спалнята стимулира страстната еротика. Тук е хубаво обаче да използваме само червена светлина или червено бельо, защото червените стени могат да причинят дълготрайна възбуда.
- Други особености:
. температурата на стаи с червени стени е с няколко градуса по-висока.
. червеното облекло повишава желанието за реализация.

Зелено - успокоява нервите
Благодарение на близостта си с природата зеленото въздейства успокояващо и хармонизиращо.
- Като лечебен цвят: Не случайно ходим в планините и в парковете, за да се отърсим от стреса. Зелената светлина (например лампиона) успокоява вегетативната нервна система и "разгражда" напрежението и нервността. Предпазва и от нарушения на съня.
- В дома: То прави обитателите по-уравновесени и спокойни и подобрява настроението. Препоръчва се за дневната стая и за кабинетите. Зелени стени, зелени килими или пердета всяват спокойствие и успокояват духа. Затова дъските в повечето училища са зелени. Този цвят повишава способността за по-добра концентрация.
- Други особености:
. при зелена светлина времето като че ли тече по-бързо, отколкото при червена.
. в зелено обкръжение усещаме шумовете по-приглушено.

Оранжево - дава енергия
Като смесица от топло жълто и червено, оранжевото означава радост от живота, вдъхновение и енергия, но също така и спонтанност и дружелюбност.
- Като лечебен цвят: То стимулира обмяната на веществата и подобрява лимфопотока. Освен това бори стреса, успокоява. Затова е важен лечебен цвят за жените.
- В дома: Тъй като този цвят въздейства едновременно възбуждащо и успокояващо, събужда и удоволствието от работата. Който работи в къщи, трябва да придаде на работната си стая някакъв оранжев акцент. Този цвят е подходящ също за стаи за хоби, защото предизвиква креативните способности. Подходящ е и за северни стаи и тъмни помщения с малко светлина и слънце.
- Други особености:
. казва се, че оранжевото може да върне изгубеното щастие.
. като цвят за дрехи е по-подходящ за свободно време, не за бизнес облекло.

Синьо - ободрява и разпуска
Синьото е един студен, но лъчезарен цвят. То символизира широтата на небето, безкрая на морето и предразполага към мечти за щастие.
- Като лечебен цвят: Египетската царица Нефертити използвала сини масла за вана, когато искала да се отпусне и да си почине. Защото синьото наистина дарява спокойствие, уравновесеност и хармония. Освен това има охлаждащ и освежаващ ефект върху тялото.
- В дома: Придава известна студенина. Най-подходящо е за спалнята. То носи хармония на душата и помага при заспиване. Синьо на тавана събужда мечтите. Сините тонове умеят също така да притъпяват чувството за глад. Затова, който внимава за килограмите си, би трябвало да боядиса кухнята си в синьо.
- Други особености:
. тъмносиньо в облеклото придава авторитет и благонадеждност.
. слънчеви очила със сини стъкла отморяват приятно погледа.

Жълто - придава вътрешна свобода
То е цвета на слънцето, златото и топлината. Символ е на светлина, радост и нежна възбуда.
- Като лечебен цвят: Златножълтите цветове въздействат на душата освобождаващо, повдигат духа развеселяват. Жълтите цветя се препоръчват срещу меланхолия, безсъние и мигрена.
В дома: Топлите жълти тонове носят "слънце" в дома и в душата и желание за секс. Жълти стени, мебели, килими или завеси придават на пространството положителна атмосфера, въздействат ободряващо и възбуждащо. Цветът стимулира концентрацията, желанието за знания, постиженията на мозъка, както и приятните разговори. Той е идеален за детска стая.
Други особености:
. жълтото кара малките стаи да изглеждат по-големи.
. жълтото облекло повишава настроението.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Дзадзен практика - тайната на дзен
Остави ме на мира, искам да мастурбирам
Плантейнът лекува гастрит и язва
До какво води синдромът на майка Тереза?
Ето кой шие костюмите за Dancing Stars

Напишете дума/думи за търсене