Млечният път непрестанно поглъща галактики и звездни купове

Американски учени откриха поток от звезди, за който се смята, че е останка от стар звезден куп, бавно погълнат от нашата галактика, пише Trud.bg.
Откритието е направено с помощта на телескопа "Слоун".

Млечният път непрестанно поглъща малки галактики и звездни купове, заяви ръководителката на изследването Ана Бонака от Йейлския университет. По думите й силната му гравитация тласка подобни звезди далеч една от друга и те стават част от нашата галактика.

Предишни изследвания показаха, че Млечният път поглъща галактики джуджета, но учените твърдят, че новооткритият звезден поток е останка от звезден куп, а не от по-голяма галактика, защото е много тесен.

"Детайлното изследване на този процес на поглъщане е важно, защото хвърля нова светлина върху това как се сформират и еволюират галактиките", смятат учените.

"Откритието ни е свързано с поглъщане, което за Млечния път е по-скоро като лека закуска, отколкото като голямо ястие", обясняват те.

Учените кръстиха новооткрития звезден поток "Триъгълън". Той може да допринесе да се разбере как е разпределена масата в Млечния път и да разкрие динамичната му структура.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Дзадзен практика - тайната на дзен
Остави ме на мира, искам да мастурбирам
Плантейнът лекува гастрит и язва
До какво води синдромът на майка Тереза?
Ето кой шие костюмите за Dancing Stars

Напишете дума/думи за търсене