В САЩ 47% от родителите помагат на децата си за сметките

Младите в САЩ все още биват подпомагани от родителите си

Младите там сега са по-добре образовани и заработват повече, но пак им дават пари

Само 45% от днешните млади американци на възраст между 18 и 34 години признават, че са напълно независими финансово от родителите си. Но те, както и останалите US младежи разполагат с много повече пари, отколкото техните родители на тази възраст. Това показва анализ на американския Pew Research Center, основан на изследване, правено в края на 2023 г. и сравняване на данните с подобно изследване, правено през 1993 г.

Днешните млади хора са много по-малко склонни да се женят и да имат деца в сравнение с родителите им през 90-те години на миналия век. Но това не се отнася до готовността за завършване на висше образование и до тегленето на студентски заеми. Например сред младите хора на възраст от 25 до 29 г. 40% са завършили бакалавърска степен, докато при поколението на родителите им този дял е 24%.

Днешните млади американци са по-склонни да работят на пълен работен ден. Това може би е свързано с факта, че през 1993 г. САЩ излизаха от рецесия, докато днес безработицата е на най-ниските си равнища.

В допълнение младите днес се радват на по-високи заплати от връстниците си през 1993 г. дори когато цифрите се коригират с инфлацията. Например американците на възраст от 18 до 24 години са получавали 15 462 долара годишен доход през 1993 г. срещу 20 хиляди долара днес.

Тези във възрастовата група от 25 до 29 години са получавали $ 34 790 през 1993 г. срещу $ 43 000 днес.

А за американците на възраст между 30 и 34 г. средният годишен доход през 1993 г. е бил $ 38 656 срещу $ 50 000 сега.

Увеличението на заплатите може частично да се обясни с висшето образование на днешните млади хора. Младите жени все още печелят по-малко от младите мъже, както и през 1993 г., но тъй като делът на жените с бакалавърска степен се е увеличил повече от този на мъжете, заплатите им също са се повишили повече като цяло.

Днес е и много по-вероятно младите хора да имат да изплащат далеч по-голям студентски заем, отколкото преди 30 години. Делът на младежите, изтеглили студентски заем през 1993 г., е бил 28%, докато сега е 43%.

Стойността на този дълг, разбира се, също се е повишила значително, отразявайки до голяма степен и поскъпналото образование. Докато през 1993 г. средната дължима сума по студентски заеми е варирала между $ 6000 и $ 7000, тези стойности през 2023 г. достигат $ 20 хил.

45% от младите днес казват, че са напълно финансово независими от родителите си. Сред 30-годишните младежи този дял е дори 67%.

44% от младите признават, че са получили финансова помощ от родителите си през изминалата година. Най-често това са домакински разходи или сметката за мобилен телефон или интернет.

Сред родителите, които казват, че са помогнали финансово на децата си, 36% твърдят, че това е навредило поне донякъде на личното им финансово положение. Това важи особено за родителите с по-ниски доходи.

Родителите и днешните младежи имат различни възгледи за това колко добре са подготвени децата за самостоятелен живот. 86% от родителите казват, че са направили достатъчно за това, като родителите с по-високи доходи (53%) са по-склонни от тези със средни (46%) и по-ниски доходи (45%) да твърдят това.

Самите младежи не са на същото мнение или поне не оценяват усилията на родителите си толкова високо. Само 66% от младите казват, че родителите им са направили много, за да ги подготвят да бъдат независими. И отново сред младите хора тези с по-високи доходи (85%) или средни доходи (73%) са по-склонни да дават високи оценки, отколкото тези с по-ниски доходи (53%).

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене