Каква е историята зад новия кънтри албум на Бионсе "Cowboy Carter"?

Бионсе СНИМКА: Instagram / beyonce

"Каубой Картър" осмият студиен албум на Биосне и дългоочакваното продължение на Renaissance, излиза в петък. Неговият водещ сингъл „Texas Hold 'Em" влезе в историята, когато дебютира на върха на класациите за страната миналия месец. Бионсе стана първата чернокожа жена, оглавила класацията Hot Country Songs на Billboard. Певицата заяви, че е "поласкана" от отличието. 

С този хит тя не само трупа гледания и вдъхновява TikTok танците, но също така хвърля светлина върху жанр, който отдавна е забравил "черните" си гласове – и предвидимо, предизвиква реакцията на феновете на кънтри музиката.

В продължение на повече от век чернокожите изпълнители заемат централно място в кънтри музиката – и също толкова дълго работата им е пренебрегвана или недостатъчно компенсирана от преобладаващо белите кънтри музикални институции.

„Често взимаха кънтри записи и го продаваха, един за бяла публика и един за черна публика, понякога променяйки името на групата", разказва автор на бестселърите на New York Times Алис Рандал. Тя е първата чернокожа жена, съавтор на кънтри песен номер 1, с хита на Триша Йърууд от 1995 г. „XXX's and OOO's" и е написала много други кънтри хитове. всички от които са изпълнени от бели изпълнители.

„Мислех, че ще се оттегля от страната и никога няма да видя деня, в който една чернокожа жена ще достигне върха на класациите", каза тя пред Vox.

Не популярен факт е, че едно от първите музикални начала в кънтри музиката е написано и изсвирено от Картър, чернокож, неизвестен музикант. Всъщност с почит към него, Бионсе дава името на албума "Каубой Картър". 

По-популярната версия за името на албума е самото фамилно име на Бионсе - Картър, по мъж.  Албумът отдава почит на фамилните ѝ имена - както на семейството, в което е родена, така и на това, което е създала със съпруга си Jay-Z.

След като се омъжва за съпруга си Джей-Зи, или Шон Картър, през 2008 г., Бионсе променя името си на Бионсе Ноулс-Картър.

Оттогава насам изпълнителката на "Break My Soul" се позовава на брачното си име в музикалната си кариера. През 2013 г. тя започна световното турне "Mrs. Carter Show" и дори помоли феновете си да я наричат "мис Картър" в началото на песента "Partition".

Но обложката на албума също е препратка към първото ѝ име - Бионсе, и неговия произход от страната на майка ѝ.

Докато промотираше новия си албум в Инстаграм, Бионсе сподели своя снимка, на която стои гола с дълги плитки и носи дълга лента с надпис "Act ii BEYINCÉ", който се отнася до преобразеното ѝ тяло.

Това не беше правописна грешка, въпреки че коментарите в социалните мрежи твърдяха обратното. Бионсе умишлено е изписала погрешно името си, за да се позове на клинична грешка, която се е случила с акта за раждане на майка ѝ и други членове на семейството ѝ.

Тина Ноулс дава на първата си дъщеря моминското си име - Бионсе.

"Много хора не знаят, че Бионсе е моето фамилно име. Това е моето моминско име", каза Ноулс в предаването "In my head" с Хедър Томсън. "Името ми беше Селестина Бионсе, а за онова време не беше готино да имаш такова странно име. Исках името ми да бъде Линда Смит, защото такива бяха готините имена".

Ноулс е най-малката от седем братя и сестри, но освен един от тях, другите ѝ братя и сестри са с различни фамилни имена. Фамилиите им се изписват като Бейинче, подобно на родителите им - Агнес Бейинче и Лумис Алберт Бейинче.

"Бионсе" се е получило заради правописна грешка от страна на болничния персонал.

"Попитах майка ми: "Защо името на брат ми се изписва като B-E-Y-I-N-C-E? А тя ми отговори: "Така са записали в акта ти за раждане", - каза Ноулс.

Мнозина вярват, че "Каубой Картър" е опит на Бионсе да си върне кънтри жанра и да разкрие корените му в черната музика.

В инстаграм Бионсе сподели, че идеята за албума е дошла от ситуация, в която не се е чувствала добре дошла.

"Албумът се роди от преживяване ми преди години, когато не се чувствах добре дошла... и беше много ясно, че не съм. Но заради това преживяване се задълбочих в историята на кънтри музиката и изучих нашия богат музикален архив", каза тя.

"Чувствам се добре, когато виждам как музиката може да обедини толкова много хора по света, като в същото време засилва гласовете на някои от хората, които са посветили толкова много от живота си на образованието на нашата музикална история", твърди още певицата.

Коментарите ѝ бяха широко интерпретирани като препратка към изпълнението ѝ на наградите на Асоциацията за кънтри музика през 2016 г., което беше посрещнато с расистка реакция в социалните медии.

Проектът ѝ съживи дебата за разнообразието в съвременната кънтри музика, в която преобладават белите изпълнители.

Тази тема е добре позната на Бионсе. Комисията за кънтри музика на наградите "Грами" отхвърли песента ѝ "Daddy Lessons", която тя изпълни заедно с "Dixie Chicks" на наградите на Асоциацията за кънтри музика.

Изпълнението на наградите на Асоциацията за кънтри музика и последвалото отхвърляне на "Грами" предизвикаха нов интерес към влиянието на чернокожите, заложено в ДНК-то на кънтри музиката.

"Надеждата ми е, че след години споменаването на расата на даден изпълнител, що се отнася до издаването на музикални жанрове, ще бъде без значение.", каза Бионсе.

"Критиките, с които се сблъсках, когато за пръв път навлязох в този жанр, ме накараха да преодолея ограниченията, които ми бяха наложени", написа Бионсе под своя публикация в Инстаграм.

Новият албум "е резултат от предизвикателството към мен самата и от времето, което отделих, за да пречупя и съчетая жанровете, за да създам тази творба", допълни тя.

"В албума има няколко изненади и си сътруднича с някои брилянтни артисти, които дълбоко уважавам".

Доли Партън намекна за евентуално участие в "Jolene".

Изводът: Бионсе може и да изследва кънтри музиката, но продължава да не се подчинява на жанра. "Това не е кънтри албум", написа тя. "Това е албум на Бионсе". 

Бионсе СНИМКА: Instagram / beyonce
Бионсе СНИМКА: Instagram / beyonce
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене