Наталия Кобилкина: Жените се държат като мъже, но така трудно ги печелят

Наталия Кобилкина

Много жени днес са присвоили голяма част от присъщите за мъжкия характер черти на поведение. Изтъкват как се справят сами с трудностите, как работят, гледат си децата и са най-уникални на света, а забравят да са жени. Стават сурови и студени и така отблъскват мъжете. Не е ли добре пак да бъдем нежни и да събудим женската си енергия и любов, за да привлечем своя мъж, или просто, за да бъдем обичани и щастливи? Замислихме за това със сексолога и семеен терапевт Наталия Кобилкина.

Не разменихме ли ролите си днес - ние станахме мъже, а мъжете - жени?

Тенденция в България и по света е жените все повече да се държат като мъже. Това се случва особено по време на криза. По време на Голямата депресия в Америка психиатричните болници са били препълнени с представители на силния пол. Диагнозите най-често са били психози, депресии, разстройства. Причината е, че мъжете се оказали в паника, защото не могат да се справят с изхранването на семейството. В наше време жените често заместват половинките си в отговорностите заради кризата, оцеляването и грижата за децата. От друга страна, много мъже днес не са истински мъже и причината е във възпитанието им. Често виждам как майките или бабите вземат от училище момчета, които са на 10-12 години, и носят раницата, защото им тежи. Така свикват, че мама винаги носи, винаги може и се справя с всичко вместо тях. Липсата на отговорности вкъщи разваля мъжете не по-малко. Те свикват, че жената прави всичко. И като пораснат, търсят друга като мама. Мързи ги и имат нужда от постоянно обгрижване. Затова е важно майките да възлагат отговорности на синовете си от малки и да им казват: „Ти си мъж, ще се справиш!”

А как ние, жените, да станем по-малко мъжествени?

Жената сама трябва да си каже, че иска да е жена, и да започне промяната от гардероба си. Там трябва да присъстват не просто дълги поли и рокли до коляното, а тоалети с женствен почерк. Жената трябва да излъчва красота и да не търси оправдание в умората. В Русия живеех на 1 км от спирката на градския транспорт и в дъжд, в сняг, при -20°С не си позволявах да минавам това разстояние без ток. Ако времето съвсем не позволяваше, си носех дамските обувки в чантата и ги обувах на входа на университета или ресторанта. Казвах си: „Наталия, не е оправдание, че живееш далеч от спирката и нямаш кола, за да си красива.” Няма как да очакваме да ни приемат като принцеси, ако не се държим като такива и не полагаме усилия. Грижата за тялото и старанието в маникюра и прическата завихрят женската енергия.

Почивката също не е за пренебрегване. Логично е жената, която се преуморява, да няма енергия и желание за секс.

Ако говорим за енергийните центрове - чакрите, първият е свързан с оцеляване и сигурност. Мъжете имат повече от тази енергия и я отдават, а жените я приемат. Вторият център е на сексуалността и удоволствието. Всяка жена е родена с матка, тя ражда бебета и отдава енергия от този център, а мъжът я приема. Когато жената работи много, енергията от втората чакра за удоволствие и сексуалност прелива в първата. Тя успява в живота, получава пари, но губи своята сексуалност. И няма енергия да привлече мъж до себе си, да го запази, независимо колко е красива.

Какво може да кажем за третата чакра?

Третата чакра е центърът на волята и самореализацията. Тя е мъжка чакра. Женската сила е в сърцето и сърдечната чакра. От нея ние даваме своята любов, вяра, доверие към мъжете, вниманието към тях, желанието ни да бъдем мили и нежни. Ако жената се бори за реализация и доказване, ако демонстрира „вижте каква голяма работа съм”, тя използва резерв от енергия от сърдечната си чакра, става твърда, корава, неприемаща, взискателна, агресивна, изискваща и губи своята емоционалност. Спира да е нежна и чувствителна и не може да изгради истинска духовна връзка с мъж. Тогава привлича или любящи, но безволеви и нереализирани в живота мъже, или такива, които я използват за секс и удоволствие, но не са готови да се погрижат за нея. Нейното сърце е заключено за любовта. Петият център – нашето гърло, е по-мъжка чакра. Мъжете са добри в говоренето, в казването на истината, в представянето на себе си. Женската чакра е шестата - интуицията. Колкото жената е по-свързана с Бог и Вселената, толкова интуицията й е по-силна и тя е повече жена. Другото важно нещо е да имаш връзка с тялото си. Не е добре жената да пуши, да пие алкохол и много кафе, да яде много сладко и месо. Важно е да хапва повече жива храна.

Алкохолът убива ли женската енергия?

Да, а и замъглява интуицията. Дали наистина жената харесва даден мъж и дали тялото й го приема... Не е добре да се прави секс след пиене на алкохол, защото е бариера за истинските усещания. За нас е важна както сексуалната енергия, така и тази на любовта към себе си, към мъжете, към децата, към красивите неща. Жената е родена, за да създава край себе си пространство на любов. Важна е вибрацията, която излъчва. Работата на жената е да разширява и да разнообразява своята емоционалност, своята интуиция, да усеща повече. Ще я подсили с разходка в планината, като легне или ходи боса по земята, с медитация, йога, пеене, свирене, танцуване и някакъв друг вид творчество. Всичко свързано с духовното в нас увеличава интуицията и женската енергия. Ние имаме нужда от духовна храна..

Сякаш мъжете днес биха отишли да се запознаят само с усмихната жена?

При разговорите ми с мъже те казват, че искат жената, с която се запознават, да е усмихната, да им покаже, че иска да общува с тях. Добре е тя да активизира своята сърдечна чакра, като покаже, че обича целия свят и мъжете, и да им се усмихва просто така от сърце, без да ги сваля, а само защото ги има. И тогава те ще дойдат при нея.

Защо напоследък мъжете стават по-малко сексуални?

Ако това е факт, означава, че първата чакра на мъжа не работи. Получава се, когато жената има много голяма активност във връзката и става мъжът в нея. По този начин неговата първа чакра се заключва и сексуалността я няма. Докато не се почувства мъж и не се реализира в живота, той няма как да поиска секс - или ще е апатичен, или ще е агресивен алкохолик, или ще търси жена, която да му дава усещане, че е крал. Всеки мъж иска да е крал.

Мъжете все смятат, че ги упрекваме за нещо. По-чувствителни ли станаха?

Не е редно да ги упрекваме. Работата на жената е да се възхищава на мъжа. Да показва, че му е благодарна, да му се радва и да акцентира върху хубавите неща, които той прави.

Някои мъже казват, че като са притеснени, може да не правят секс и година?

При стрес те правят по-малко секс. Но когато мъжът е успешен в работата си, жената го възбужда, предизвиква го, дава му любовта и подкрепата си, на него му се прави секс. Ако той е неуверен, защото тя е по-успешна от него, връзката е трудна.

Защо някои мъже предпочитат компанията на свои приятели и са някак апатични към жените? Или чакат те да направят първата стъпка?

Мъжете трябва да се стегнат и да бъдат мъже, тогава и жените ще бъдат жени (усмихва се).

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене