Хапвайте торта без чувство на вина..., за да сте слаби!

Снимка: "24 часа"

Следващият път, когато се поглезите с голямо парче шоколадова торта, не забравяйте да се насладите на всяка троха от нея, съобщава "24 часа".

Психолози са установили, че тези от нас, които приемат подобно наслаждение като празник за тялото и душата, е много по-вероятно да останат слаби, пише в. "Дейли мейл". Но ако се чувствате опустошен от вина след похапването, шансовете ви да запазите талията си тънка значително намаляват.

Откритията показват, че начинът, по който възприемаме вкусните лакомства като шоколадова торта например, е също толкова важен, колкото и броят на калориите в нея, когато става дума за пълнеене. Чувството за вина е много по-вероятно да ни подтикне да спрем диетите и фитнеса и да потънем в забравата на нездравословното хранене.

Великобритания е седмата страна в света по употреба на шоколад. Последният е смятан за една от най-обичаните храни, заради своя аромат, вкус и консистенция. Но той е с високо съдържание на мазнини и захар и е доказано, че закуската с шоколад е един от основните фактори за затлъстяване.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева  

Най-новите изследвания на учени от Университета в Кентърбъри в Нова Зеландия обаче доказват, че ефектът на сладкишите върху човешкото поведение също е от голямо значение за увеличаване или намаляване на телесната маса. Изследователите д-р Роелин Куджър и Джесика Бойс искали да установят дали вината от похапването на шоколадова торта действа като стимул за подобряване на контрола върху теглото.

За целта те наели 300 доброволци на възраст от 18 до 86 години и изследвали техните хранителни навици, както и това дали се опитват да контролират теглото си. На всички бил задаван и въпросът дали яденето на парче шоколадова торта ги кара да се чувстват щастливи или виновни. 27% от анкетираните отговарят, че изпитват чувство на вина, а отговорът на останалите 73% е отрицателен.

Когато учените измерили теглото на доброволците след 18 месеца, установили, че то се е повишило при хората, които изпитват чувство на вина от консумацията на сладкиши. Докато останалите 27%, наслаждавали се на лакомствата, успяли да запазят добрата си форма.

„Насладата от храната трябва да получи по-голямо внимание, отколкото това се е случвало в миналото", обобщават учените.

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
В Кан просълзената Бинош определи Мерил Стрийп като “международно съкровище”
Дъщерята на Том Круз се отказа от фамилията на баща си
Дзадзен практика - тайната на дзен
Остави ме на мира, искам да мастурбирам
До какво води синдромът на майка Тереза?

Напишете дума/думи за търсене