Фелипе Маса възкръсна за славата

Написах статия за моят любим състезател от „Формула 1" Фелипе Маса на когото съм върла фенка! Главната ми цел е да запозная всички вас с един спорт, който е невероятно емоционален и сложен за разбиране. Аз следя всяко състезание и се интересувам от всичко свързано с любимият ми отбор „Ферари".
[[email protected]]

Фелипе Маса е роден на 25 април 1981-а в Сао Пауло(Бразилия). Още на 9 години започва да се състезава с картинг, завършвайки първия си сезон на 4-то място. През следващите 7 години продължава да се надпреварва по пистите в национални и международни шампионати.През 1998-а се включва във „Формула Шевролет", завършвайки бразилския шампионат на 5-то място. През следващата година печели 3 от 10-те състезания и печели шампионата. През 2000-а. Фелипе идва в Европа, за да вземе участие в италианската „Формула Рено". Още в първия си сезон спечелва шампионата. Веднага след успеха си получава предложение да участва във „Формула 3", но Фелипе избира да се състезава в европейските серии на „Формула 3000". Спечелвайки 6 от 8-те състезания, талантливият пилот завоюва 1-во място в крайното класиране за сезона. Предложенията към него не закъсняват и собственикът на отбора от „Формула 1" „Заубер-Петронас" - Петер Заубер, му предлага мястото на тестпилот в отбора за сезон 2001.

През дебютния си сезон във „Формула 1" Фелипе, в желанието си да се докаже, прави няколко груби грешки и в края на сезона успява да събере едва 4 точки. Най-доброто му представяне е петото място в състезанието за „Голямата награда на Испания" на пистата „Каталуния". През 2003-г. Маса се съгласява да стане тестпилот в отбора на „Ферари" за сезона.През 2005-а Маса остава в отбора на „Заубер", където негов съотборник става бившия световен шампион Жак Вилньов. Маса показва по-добри резултати от съотборника си на почти всяка писта.Интересът към него отново нараства и Маса подписва договор със отбора на „Ферари" за сезон 2006, където негов съотборник е легендата в този спорт-Михаел Шумахер! Това е невероятна възможност за младият бразилец и голяма чест да кара заедно със своя кумир.

Фелипе Маса е първия пилот, избран от ръководството на „Ферари", който да тества болида за сезон 2009 - F60 на тестовете в Муджело, на 12 януари 2009-а. Въпреки многото километри, навъртяни с болида по време на предсезонните тестове, сезон 2009 се развива лошо за „Ферари". Още по-лошо се развива за Фелипе, който по време на състезанието за „Голямата награда на Унгария", е ударен в главата по време на квалификационна обиколка от пружина, излетяла от задното окачване на болида „Браун ГП", управляван от Рубен Барикело. В обикновеният живот двамата са приятели, но на пистата това не помага. Пружината удря Маса в лявата страна на каската, точно над визьора. От удара Маса губи съзнание и се удря в предпазните ограждения на пистата с около 290 км/ч. От тежкия удар, Фелипе получава фрактура на черепа над лявото око, и е настанен по спешност в болница АЕК в Будапеща. Опериран е от известния хирург Робърт Верес. След операцията е поставен в изкуствена кома. В интервю пред репортерите лекарят казва, че Маса ще остане в изкуствена кома през следващите 48 часа, но ще бъде буден периодично през това време.

Целият отбор на Фелипе е до него в тези тежки часове. Екипът работещ с него изразява подкрепа и в състезанието с плакат, на който пише - „Фелипе обичаме те!!!"
По-късно става известно,че Маса е бил на няколко милиметра от сигурна смърт. Диагнозата след инцидента гласи:„прорезна рана на челото, травма на черепа и мозъчно сътресение, което е наложила спешна операция". Бразилецът остава под наблюдение в интензивното отделение на болницата в Будапеща. Следва възтановяване и втора операция.

Не само семейството му, но и ние феновете се молихме горещо той да оздравее и отново да ни радва с постиженията си на пистата. Молитвите ни бяха чути и Фелипе Маса ще се завърне за първи път на пистата през ноември 2009-а, близо пет месеца след тежкия инцидент, който преживя . Завръщането на Фелипе ще се състои по време на ежегодното картинг състезание в родната Бразилия. Надпреварата ще е от 27 до 29-и ноември и на нея ще се съберат звезди, състезаващи се във „Формула 1", „Индикар" и други състезателни категории. Очакваме нашият любимец да се завърне във „Формула 1" с отбора на Ферари в началото на сезон 2010.
Нямаме търпение и с тази статия бих искала да изкажа възхищението си пред този талантлив млад човек, който се бори и преследва мечтата си докрай въпреки всичко!
Надявам се,повече хора да гледат това невероятно състезание „Формула 1", да научат много за стратегиите в играта , за работата на отборите, механиците, състезателните инжинери и да разберат, че това не са просто коли обикалящи в кръг.Това е работа в екип и там са само най-добрите! Както прочетох някъде - най-смелите мъже и най-бързите коли. Един от тях е невероятният Фелипе Маса.

Hot news
Фелипе Маса проведе на 11 октомври тест с болида на Ферари от 2007-а година на пистата „Фиорано" близо до щаб квартирата на „Черните кончета" в Маранело. След инцидента в Унгария през юли Маса загуби част от периферното зрение на лявото си око и претърпя наколко операции на скулата, където имаше и метална пластина. Сега обаче бразилецът заяви, че зрението му напълно възстановено. „Щастлив съм, че катастрофата не ме е променила и че отново мога да карам по същия начин както преди." - каза Фелипе след теста. Въпреки увереността му обаче по препоръка на докторите той няма да участва в състезания до началото на 2010-та година.

В очакване на щъркела
Пилотът на Ферари Фелипе Маса обяви в средата на май щастливото събитие, което го очаква тази година. „Да, истина е, Ана Рафаела очаква дете," призна бразилецът. Новият член на семейство Маса се очаква през ноември, като ще бъде момченце. Фелипе дори вече е решил какво име ще носи първородният му син - Фелипиньо - кръстен на баща си. Фелипе Маса сияеше, когато съобщи вестта пред журналисти в Испания. Той и Ана Рафаела са женени от 2007-, като пет години преди това бяха сгодени.

Изпратено от Виктория Говедарова

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хората, които имат този навик, правят повече секс
Какво е социален махмурлук?
Защо пингвините не могат да летят?
4-те зодии, които биха процъфтявали на самотен остров
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме

Напишете дума/думи за търсене