Джинджифил за отслабване и сгряване

Какво е Коледа без емблематичните курабийки и всякакви други сладкиши? Ако искате да ги направите полезни, просто използвайте повече джинджифил при приготвянето им.

И не само при тях. Този чудотворен корен е вероятно един от най-здравословните продукти на света. Джинджифилът съдържа множество полезни вещества и притежава удивителни свойства. Богат е на витамините А, С, В1, В2, на минералите магнезий, фосфор, желязо, калций, натрий, цинк и калий, както и на множество полезни аминокиселини. Притежава свойството да понижава кръвното налягане и да разрежда кръвта, така че мозъкът да е по-добре снабден с кислород. Подпомага свалянето на излишните килограми. В резултат от лютивия си вкус сгрява и ускорява кръвообръщението. Влияе благотворно на храносмилането и обмяната на веществата. Джинджифилът е мощен имуностимулатор заради съдържанието на много витамини от групата В, аскорбинова киселина и ретинол. Лекува простудни заболявания - облекчава симптомите и е идеално средство за профилактика на грип. Доказано е, че по време на грипни епидемии има стабилно предпазващо действие.
Още едно ценно качество на джинджифила е, че отстранява токсикозата и облекчава симптомите на морска болест, тъй като облекчава чревните спазми и подобрява притока на кръв, с което прекратява гаденето. В такива случаи е достатъчно да сдъвчете парченце джинджифил и да го глътнете с топла вода. Има още обезболяващо, диуретично, тонизиращо и антибактериално действие. Помага при мускулни болки и навяхвания. И още нещо - освежава дъха.
В кулинарията джинджифилът на практика има универсално приложение - може да се добавя към зеленчуци, риба, месо, сладкиши, печива. Незаменим е за напитки и коктейли. Подхожда и на кафе. Където и да го сложите - няма да сгрешите. Едно от най-забележителните му свойства, е че усилва и подчертава вкуса на използваните продукти, без да доминира. Например, ако сложите джинджифил на месен бульон, той ще придобие по-наситен месен вкус. В аюрведическата кулинария джинджифилът се използва като неутрализатор на мазната храна - така че спокойно може да го добавяте към мазните меса: вкусът им ще е по-добър и ще ги направите по-полезни за здравето и фигурата.

На коледната трапеза е добре да подправите с джинджифил (корен или на прах) най-калоричните блюда - така те ще се усвоят по-лесно от организма и никой няма да страда от тежест в стомаха. Вълшебният корен се съчетава идеално и с печива - кексове, курабийки, кифли, пайове, торти. Класически компаньони за джинджифила в сладкишите са мед, лимон и канела. За несладките ястия добре му подхожда чесънът.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
4 стъпки до сбъдването на мечта
Ванга предсказва на Латинка Петрова, че ще срещне мъж без пукнат лев, сега двамата празнуват златна сватба
Малки неща, които ни пречат да отслабнем
Сашо Кадиев и годеницата му вдигат малка сватба - само с най-близките
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!

Напишете дума/думи за търсене