За любовта няма граници, особено ако е с чужденец

Подобна връзка е изкусително екзотична, но крие и подводни рифове. От двама ви зависи дали ще надскочите различията си

Границите са широко отворени, а любовта може да пламне винаги и навсякъде. Значи не е чудо, ако си загубите ума по чужденец. Плюсовете на подобна връзка са много - неудържимо сте привлечени например от необичайната му външност и нетипичните за нашите гео-графски ширини маниери. Харесва ви, че не знае нищо за миналото ви, така че може да се представяте в каквато светлина пожелаете. Ако връзката ви се задълбочи, ще имате възможност да пътувате, да научите чужд език, да опознаете друга култура.


Подобни флиртове обаче най-често се оказват краткотрайни, защото връзка от разстояние се поддържа трудно. Британският психолог Брад Неринг предлага 10 съвета, които ще ви бъдат от полза, ако искате любовта ви да не е само мимолетен спомен, а щастлив и продължителен съюз.


- Прекарвайте възможно най-много време заедно. Нали знаете - очи, които не се виждат, се забравят. Затова ще трябва постоянно да планирате отпуски и пътувания, за да може да се усамотявате, да си говорите, да споделяте общи преживявания. Точно както правят всички влюбени.


- Виртуалните срещи - в удобен за всички час. Няма да издържите дълго заедно, ако между държавите ви има голяма часова разлика и се налага единият от вас постоянно да става посред нощ, за да говори с другия по скайпа. Виртуалните срещи трябва да са удоволствие, а не изпитание за нервите. Затова ги насрочвайте само когато и двамата сте свободни, спокойни и отпочинали.


- Взаимността е задължителна. Не може само единият да прави компромиси в името на връзката. Ако само вие ходите на гости у приятеля си, учите езика му, приемате обичаите му, без той да прави същото, значи нещо не е наред.


- Научете езика на избраника си. Страстта ви сигурно е пламнала на английски. Тя обаче трудно би могла да продължи на езика на Шекспир, освен ако той не е роден за единия от вас. Всеки народ си има език и ако искате пълноценно да общувате с любимия, роднините, приятелите и колегите му, ще трябва да си направите труда да проговорите финландски, испански или немски. В случай че и той се захване да учи български, значи намеренията му са сериозни.


- Съобразявайте се с културните различия. Всяка нация има навици, които изненадват и дори шокират останалите. Чужденците трудно свикват с постоянното седене на българите около трапезата, с шумните ни купони и с натрапчивата ни близост с роднините. Ние пък не разбираме отдалечеността от семействата им, резервираността и прекомерния им оптимизъм. За да научите повече за културата на любимия си, четете по темата, общувайте и с негови сънародници.


- И материалните несъ-ответствия са от значение. Връзката между българка и чужденец често е неравна заради социалния статус. Подобен съюз е почти невъзможен между българин със средна нашенска заплата и чужденка, защото по правило жените предпочитат мъжът да бъде по-добре осигурен от тях. Само истински влюбените могат да си затворят очите пред очебийните разлики в стандарта и да продължат напред.


- Съберете се под един покрив. Ако искате да сте заедно, рано или късно единият от вас ще трябва да се премести при другия. Това означава да заживее далече от семейството и приятелите си, да смени работата си, да се впише в нова за него среда. Поне първоначално другият ще трябва да бъде за него не само любим, но и майка, баща, брат, сестра, приятел. Помислете дали сте готови на това, защото не е никак лесно.


- Отвоювайте си собст-вена територия. Където и да заживеете, онзи, който се е преместил, има правото да общува със свои сънародници, да посещава културни събития на общността си, да вижда роднините си.


- Децата не са само на единия. Не са рядкост международните двойки, в които децата са възпитани единствено в културата на единия партньор. Нима се срамувате от произхода си? Синовете и дъщерите ви принадлежат към две култури, а владеенето на езиците и обичаите им би ги обогатило като личности и би ги сближило с останалите им роднини.


- Смесвайте вкусовете в кухнята. И храната често се оказва изпитание за международните двойки. Няма защо да се мъчите изцяло да усвоявате навиците на любимия си. Не е редно и да му налагате своите. Най-добре редувайте кухните на народите си или гответе неутрални специалитети, които допадат и на двама ви.

ДЕСИСЛАВА МИТОВА (Всичко за семейството)

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Натурални продукти за справяне със стомашните проблеми
10 невероятни първи дами, които засенчват съпрузите си (галерия)
Ангелите си имат професии
Руси Чанев е носителят на голямата награда "Аскеер" за цялостен принос
Принц Уилям и Кейт Мидълтън отпразнуваха 13 години брак

Напишете дума/думи за търсене