Защо бюстът на българката се топи

Много фактори от съвременния начин на живот смаляват гръдната обиколка на българката.

Връщайки се към детските години, изпълнени с образа на бабите, в съзнанието на доста от нас ще изплува образът им - обикновено на добре сложена жена, от която лъха спокойствие и доброта. А ако към миналото се върне внучката, в не малък процент от случаите тя би отбелязала, че баба й е имала закръглени форми и то със солидна гръдна обиколка. Която при майката намалява, а у третото поколение се стопява още. На какво се дължи тенденцията? Това ще кажат специалистите специално за "Труд".

 

Преди едно-две десетилетия българските момичета съзряваха най-често около 12-14-ата година. Днес пубертетът при тях настъпва още между 9-ата и 11-ата година, а изтеглянето му се смята за нормално. Причините за това са комплексни. Свързани са с храната, която консумираме. Тя е напълно различна като състав и качество в сравнение с тази, която са яли нашите баби. Водата, която пием, е друга. Въздухът, който дишаме, е по-мръсен, околната среда, в която живеем, е много променена, налегналият ни стрес става все по-смазващ. Т.е. начинът на живот е коренно различен, дори децата тръгват на училище по-рано, а на 4-5 годинки вече четат и пишат, боравят без проблем с новите технологии - мобилни телефони, таблети, лаптопи и какво ли не.
Това обясни пред "Труд" д-р Тихомир Гемеджиев, мамолог от столичната Първа АГ болница "Св. София" (бивша "Тина Киркова"). Той е категоричен, че по-ранното сексуално съзряване определя и вторичните полови белези - окосмяването и нарастването на гърдите. Това колко големи ще бъдат те определя не само хормоналната функция, но и самата структура на тялото. Доста момичета у нас са с наднормено тегло и както може да се предположи, техният бюст е по-голям, но това не е за сметка на големината на млечната жлеза, а на мастната тъкан в нея.
"И сега да се върнем на сравнението с нашите баби - по тяхно време не е имало семейство с по-малко от трима наследници -

жените масово
давали живот
на по пет деца

а някои от тях и на по 7-8, дори 10. Всички майки са кърмели бебетата си по една година, тъй като не е съществувала алтернативата с адаптираните млека за новородени. А всяко кърмене води до хиперплазия на гърдата, до атрофия или грубо казано - до сериозната експлоатация, която от своя страна причинява разрастването на млечните жлези", заяви д-р Гемеджиев. Т.е. стимулирана от бременността, от плода, който е в утробата на майката, и впоследствие от кърменето, гърдата постепенно става все по-голяма. Да, след като детето се отбие, тя смалява обема си, но изначално е по-голяма, отколкото в настоящите времена.
"А знаете ли, че днес, когато при мен дойдат бременни в деветия месец, близо 60% от тях ми казват: "Докторе, искам

да ми спреш
кърмата още
като родя

за да не ми се развали формата на бюста." И имат най-много по едно дете", разказа д-р Гемеджиев.
Други майки, ако видели затруднения с кърменето в първите дни, бързо се отказвали да положат усилия да осигурят естествена храна на детето си. "Въобще не искат да стиснат зъби и да се помъчат в името на здравето на сина или дъщеря си", каза още д-р Гемеджиев. Той допълни, че почти всяко второ раждане вече се осъществява чрез цезарово сечение. "А изкуственият метод на раждане не предизвиква хормонално включване на физиологичното кърмене и по този начин кърмата идва при родилката по-трудно. Появява се около седмия-осмия ден, жената усеща болки от операцията заради секциото и натрупването на още болка от усилията при кърменето пък съвсем я отказва от него", каза още мамологът от бившата "Тина Киркова". Затова даже и специалистите да консултират дамата и да настояват да промени решението си, днешната българка правела това, което така или иначе си е наумила.
А какво показва статистиката? Много малка част от бебетата са на пълноценно кърмене до 6-месечна възраст. Сравнително високият дял на кърмените деца през първия месец от раждането им (84,2%) спада до 25% към 6-7-ия месец и достига до още по-ниски стойности към края на първата годинка. Едва 14,8% от българските бебета на 10-11 месеца получават някаква кърма.
И това, което вълнува всяка жена - има ли връзка между обема на гърдата и заболеваемостта? "Не", категоричен е д-р Гемеджиев. При жените с по-голям бюст примерно туморно образувание се открива по-трудно, тъй като гърдата е по-голяма. "Затова даже и дамата редовно всеки месец да се самонаблюдава - да прави преглед на гърдата си чрез опипване, няма как да усети образувание с големина около 1 см. Докато при малкия бюст подобна формация спокойно може да се установи", обясни лекарят.
А кои заболявания на гърдата се увеличават в последно време? - "Патологията на млечните жлези е огромна и се повишава с всеки изминал ден. Все

по-често се
стига до
фиброаденом

- популярната бучка. Това е доброкачествено струпване на съединителна тъкан, комбинирана с жлезиста структура, която се стимулира от яйчниковата функция, т.е. от менструациите. Фиброаденомът се наблюдава все повече при млади момичета, които са на по 15-16 години. Той увеличава обема си с всеки цикъл, девойките се притесняват и накрая се стига до оперативното му премахване", посочи мамологът.
Възможно е образуванието да задържи размера си, тогава се налага да се следи чрез контролни ехограхски прегледи на 5-6 месеца. "Ако започне да нараства и да причинява болка, тогава е препоръчително да се премахне", каза специалистът. Често момичетата го питали дали е възможно фиброаденомът да се превърне в злокачествено образувание. Теоретически и практически отговорът е не.
За съжаление увеличават се и случаите на злокачествени образувания на млечните жлези. Ако преди десетилетие новите случаи бяха около 3200 годишно, за миналата 2013-а те са близо 4000. Повишението се свързва и с безразборния прием на хормонални лекарства, които се пият без консултация с мамолог. "По този начин, ако жената отиде на преглед, а образувалата се формация е от няколко милиметра, няма да се стигне до ампутация на млечната жлеза, до химиотерапия и тежките постоперативни интервенции", заяви д-р Гемеджиев. А когато се наблюдава описаното образувание в гърдата, междувременно жената спокойно продължава да приема хормонални таблетки, те стимулират раковата клетка и тя започва да се дели десетократно по-бързо. Туморът нараства, получава и далечни метастази. "Ето, това е обяснението за откриването на раковите образувания в напреднал стадий", обясни мамологът. Под

безразборен
прием на
хормонални
препарати

той има предвид хапчетата антибебе, медикаментите, които удължават периода на менструацията, преди да се стигне до менопаузата и таблетките, които наричаме "спешна контрацепция до 72-рия час" след полов акт с вероятност да се е стигнало до забременяване. "Една таблетка за спешна контрацепция отговаря на около 5-6 опаковки хапчета антибебе, изпити наведнъж", направи сравнение специалистът от столичната Първа АГ болница.
Той няма да забрави случай с 24-годишна пациентка, майка на едно дете. "Тя дойде с грешна диагноза. Бяха казали, че е с фиброаденом. Поиска ми второ мнение и след изследванията се оказа, че всъщност е с карцином. Дори с метастази. Подложи се на хирургично лечение, на химио-, лъче- и хормонална терапия, имаше проблем с метастазите, но го преодоля. Днес е жива и здрава. Вече шест години след операцията", каза д-р Гемеджиев. Той съветва жените да не пропускат самопрегледите и редовните консултации с мамолог . Това е най-надеждната защита срещу опасни последици.

 

Може да се прегреждате и сами


Препоръчително е всеки месец жените сами да преглеждат гърдите си. Това трябва да се прави след менструация. Най-удобно е да намажете ръцете си със сапун или крем, за да са хлъзгави. Застанете пред огледало или в банята и започнете да опипвате лявата гърда с дясната ръка и обратно.
Търсете неестествено твърдо образувание и проверете дали кожата над тази бучка не е леко хлътнала - като портокалова коричка. Трябва да стиснете и зърната си, за да проверите дали изпускат секрет. Ако има такъв, притеснителният е с цвета на кръв или подобна на кръв материя. Оглеждайте за различни зачервявания и петна по кожата. Каквото и да откриете, веднага отидете на лекар.

 

Тест като на
Джоли - 800 лв.

 

Световният секссимвол актрисата Анджелина Джоли преди около година се подложи на операция за отстраняване на двете си гърди заради 87% риск от развитие на рак на млечната жлеза.
До разтърсващото решение тя стигна след като си направи специфично генетично изследване в специализирана лаборатория. Резултатите показаха хромозомите, податливи към рака на млечната жлеза. И за съжаление се оказаха положителни.
У нас също се извършва такова изследване, но не се покрива от здравната каса и струва около 800 лв.
"До същите резултати обаче при нас, в столичната първа АГ болница "Св. София" (бивша "Тина Киркова"), може да се стигне и с помощта на рутинния преглед, високочестотната ултразвукова диагностика и дигитално-мамографско изследване, което дава 100% точна и своевременна диагноза, преди да има усложнение", казаха мамолози от "Св. София". За да се отключи рак на гърдата, основно влияние оказват генетичните фактори. Т.е., ако по първа линия в рода - майката или сестрата на съответната жена, са били застигнати от тежкото заболяване. Риск носи също късното раждане след 35 г. или липсата на такова изобщо. Опасността увеличават хормоналните препарати, ако жената не е кърмила, ако работи във вредна среда (сред химикали и изотопи), ако пуши 5-6 цигари дневно и ако всеки ден приема над 50 мл етилов алкохол.
Ако дамата е наследствено обременена, за нея е препоръчително да минава на профилактичен преглед на всеки 6 месеца след 20 г., а след 35 г. прегледът е задължителен. И в двата случая трябва да се извършва и мамографско изследване, т.е. рентгеново изследване на млечните жлези.
Лекари съобщават за не единични случаи, при които българки, без да се прегледат дали имат опасни образувания в гърдите, си поставят импланти. Когато в някакъв момент стигнат до мамолог и той ги прегледа, вече се е стигнало до много усложнена ситуация, при която се отстранява и имплантът, и самата гърда в името на здравето на на жената. Затова не пропускайте профилактичните прегледи.


Нашите жени са сред най-надарените в света


Според една прелюбопитна интерактивна карта, публикувана от сайта targetmap.com, българските жени могат да се похвалят със среден размер D на чашките на сутиена. Така в световен мащаб те се оказват едни от най-надарените представителки на женския пол.
Картата предлага на всеки любопитен да разбере къде живеят най-едрогърдите жени на света възможността да направи това само с едно придвижване на курсора на мишката. В полето до картата пък е публикувана легенда, която да ориентира любителите на женските прелести из цялото разнообразие от форми и размери.
Съвсем разбираемо, своеобразната класация предизвиква абсолютен фурор в интернет и неизменно попада в списъци и класации за най-интересни карти, публикувани от хитови сайтове за забавление като buzzfeed.com и boredpanda.com.
Според тази класификация на бюстовете най-едрогърдите дами живеят не къде да е, а в Русия и скандинавските държави. При тях размерът на чашката на сутиена е по-голям от D. Нищо изненадващо, имайки предвид колко много мъже по цял свят се прехласват пред прословутата красота на рускини, шведки, финландки и норвежки.
Сред останалите страни, където дамите са буквално и преносно с едни гърди напред, са САЩ, Колумбия и Венецуела. Последните две държави са известни с огромния брой силиконови импланти, с които техните обитателки се тунинговат. Дори и изкуствените прелести обаче имат немалко почитатели сред мъжката половина от човечеството. Що се отнася до резултатите от САЩ, там нещата не са толкова еднозначни. Несъмнено американките има с какво да впечатлят. Според коментарите, придружаващи всяка нова публикация на хитовата карта обаче, бюстовете на американките са с подобни размери не толкова заради добри гени, колкото заради наднормено тегло. В този смисъл е доста спорно доколко естетически привлекателни са подобни дарования. И все пак - колкото хора, толкова и различни вкусове.
Безспорно обаче Европа е абсолютен лидер по показател "размер на чашката". Освен скандинавските държави и Русия, с едрогърди представителки на женския пол могат да се похвалят и Германия, Холандия, Швейцария, Исландия, Австрия, Чехия и Унгария. Балканите, където средният размер на чашката е С, са отсрамени в "тежката" категория от Хърватия, Босна и Херцеговина и България.
Нашата страна се оказва напред спрямо държави, не по-малко известни с хубавите си жени, като Франция, Италия и Полша. Зад България остават и страни като Великобритания, известна с едрогърдите си представителки (например сексбомбата Джордан и моделът Кели Брук), Украйна, Румъния, Сърбия, Гърция и Грузия.
Тъй като по света има и немалко мъже, предпочитащи по-скромните форми, си струва да отбележим и къде жените са най-ощетени откъм размер на бюста. Това са Югоизточна Азия, Африканският континент, някои части от Арабския полуостров, Перу, Боливия, Еквадор и Мексико. В Европа пък с най-малки размери на чашката са жените в Беларус и Латвия.

Няма връзка между големината на гърдите и определена заболеваемост, каза д-р Тихомир Гемеджиев, мамолог от столичната Първа АГ болница “Св. София” (бивша “Тина Киркова”).
Няма връзка между големината на гърдите и определена заболеваемост, каза д-р Тихомир Гемеджиев, мамолог от столичната Първа АГ болница “Св. София” (бивша “Тина Киркова”).
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка

Напишете дума/думи за търсене