Искам да те изрисувам (галерия)

Американецът Крейг Трейси рисува фантастично, макар че на 3-годишна възраст е диагностициран с дегенеративно заболяване на очите и цял живот се бори да не ослепее напълно.

Пьортшах звучи матиращо, но е приказно селце или градченце на австрийското езеро Вьортерзее, в което Брамс се влюбил и както дошъл за един ден, така останал три години. Населението му наброява точно 2670 души, пише "Труд".

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Това място се слави с шедьоври на архитектурата от началото на XX век - новаторско време, оставило по живописния бряг дузина великолепни богаташки вили, проектирани от Франц Баумгартнер, Йозеф Виктор Фукс и Карл Лангхамер. Вилите са смесица от югендщил, барок и английска рустикална романтика, което създава уникалния архитектурен стил, наречен Вьортерзее.

Тук всяка година се провежда Брамсов музикален фестивал, а от десетилетие и олимпиадата на артистите, които рисуват не върху платно, а върху човешка кожа. Всяко състезание, за което пристигат стотици художници, излъчва световен шампион по бодиарт. Пьортшах събира най-гениалните майстори на живите картини през юни и определя модерните тенденции в развитието на това забележително вече изкуство.
Най-новото е, че художниците вече не се задоволяват с това да съблекат някоя мадама и да мацат отгоре с боички, а правят сложни композиции от тела и върху огромното топло платно създават истински неразчленими и неразгадаеми понякога шедьоври.

Екзотичната дървесна жаба на австриеца Йоханес Щьотер например е изрисувана върху пет оплетени човешки фигури и му носи световната титла за 2012 г. Като всеки истински талант Щьотер е разностранен. Всъщност той най-първо е музикант, свири на цигулка, бузуки, китара, пее и надува разни келтски свирки. Основател е на бенд за келтска народна музика и организира всякакви социални акции в подкрепа на деца, младежи и инвалиди. Почти всички изявени майстори на бодиарта в момента са силно ангажирани във всякакви културни, природозащитни и обществени кампании.

Японската майсторка Хираку Чо или Чооо-сан, както е артистичното име, е виртуоз на 3D изображението, като вкарва в платната си разни механизми като чипове и ципове, които отварят гръбнака, до детайлно реалистичните му прешлени, разкопчава и закопчава тумбака, мести очите върху бузите и изважда устата и ушите върху ръцете. Но това, което я направи прочута, е серията от изпочупени женски лица, замислена като акция срещу домашното насилие.

За основател на бодиарта е признат италианецът Гуидо Даниеле, вече 64-годишен. С новаторския си маниер става световноизвестен през 1990 г., но преди това е пробил мощно в рекламата с невероятно креативни плакати. Най-известните му сюжети обединяват човека с животинския свят и са в защита на застрашените видове. През 2007-а те му донасят титлата Герой на годината на телевизията Animal Planet.

Даниеле е съвършеният илюзионист, една от най-майсторските му работи е триизмерен театрален декор върху платно от 400 кв.м, но обикновено за платно използва човешката ръка, която превръща в глава на граблива птица, гигантска змия, кон, риба или пантера. Изкуството му разкрасява и сгради, работил е с фотографа Хелмут Нютон, защото доста от творбите на бодиарта се нуждаят от майсторско заснемане за постигане на крайния ефект. Даниеле е дипломиран скулптор, но веднага след академията заминава за Индия и Тибет, където изучава древните техники на рисуване по тялото. Бодиартът, но не наречен така, е стара практика, част от религиозните ритуали. При завръщането си той просто съумява да я развие в модерен художнически стил.

Германката Гезине Марведел казва: "Бодипейнтингът, или рисуването върху човешкото тяло е сред най-първичните форми на изкуството. Използвана предимно в церемонии, идващи от древността - сега вече е с признанието за модернизъм. Рисуването върху живо платно не е просто оцветяване, а поглъщане на човешката форма като мотив и детайл в картината. Човекът се превръща в дишащо произведение на изкуството."

Също като Даниеле тя е под силното влияние на индийските традиции и философия. 27-годишната художничка е бакалавър по рехабилитация и е посветила година на изоставени деца в индийско сиропиталище. Тя и в момента се занимава с терапия на малчугани със затруднен говор и движение, като прилага в лечението методи, заети от изкуството като музика и рисуване. Определя стила си като сюрреалистичен, но сюжетите са хиперреалистични и са посветени на пернатия свят.

Сред най-изумителните таланти и най-популярните художници е Крейг Трейси. Някои го считат за най-големия в момента. Той преобразява преплетените човешки форми в натуралистични хищни котки. Главозамайващото в неговия реализъм е, че е постигнат от човек, почти сляп по рождение.

Дървесна жаба върху пет тела на Йоханес Щьотер, световен шампион за 2012 г.
Дървесна жаба върху пет тела на Йоханес Щьотер, световен шампион за 2012 г.
Лебед от Гезине Марведел, чиято основна професия е терапия на деца със затруднени движения и говор.
Лебед от Гезине Марведел, чиято основна професия е терапия на деца със затруднени движения и говор.
Хиперреалистичните произведения на японката Чооо-сан. Долу: картина от серията срещу домашното насилие над жените.
Хиперреалистичните произведения на японката Чооо-сан. Долу: картина от серията срещу домашното насилие над жените.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене