От дефект до ефект: Как да действате, ако допуснете гаф, и още по-важно - как да обърнете грешката в своя полза

Хилъри Клинтън не подцени ситуацията с изневярата на съпруга си. Тя се държа много премерено и достойно, застана зад него, но не се правеше, че нищо страшно не се е случило. Това и? донесе съчувствието и уважението на хората.

Спомняте си случая “Моника Люински”. Стажантката в Белия дом, която ще остане в историята единствено като жената, изпадала в интимен сексуален контакт с президента. Това ѝ донесе вечна световна слава на специалистка по фелацио. Въпреки явното ѝ съгласие да участва в забавлението, госпожица Люински го превърна в медиен скандал, който ѝ донесе добри пари. Гафът разклати изключително силно авторитета на Бил Клинтън, тъй като в консервативна Америка обвързаният в брачен съюз държавен глава не може безнаказано да се забавлява с разни там пищни девойки от администрацията. Е, ако се беше случил във Франция, подобен скандал би разбунил духовете на обществото, но в известна степен би допринесъл и за популярността на президента.

В Америка обаче имаше един човек, който събра огромни дивиденти от сексуалната палавост на президента - неговата съпруга Хилъри. По време на скандала тя изигра истинската жертва и в очите на средната американка, която бързо успя да се постави на нейно място, образът ѝ се героизира. Реакцията ѝ в тази доста изнервяща и унизителна ситуация беше много добре премислена и стриктно режисирана. Тя тихо и ненатрапчиво подкрепи мъжа си, лиши обществото от бурни скандали, ревове и истерии и за отрицателно време се превърна в една от най-популярните жени на Америка. Истинската победа г-жа Клинтън обаче извоюва в следващите години - днес тя е сериозен политик, високо ценен и с непоклатимо политическо достойнство. И като си помисли човек, че в основата на това стои една обикновена, банална изневяра на съпруга, който, по стечение на обстоятелствата, в онзи момент е работел като президент на Съединените американски щати...

Разказах този световноизвестен гаф единствено и само като илюстрация на това как една грешка може да се превърне в предимство, стига да е осъзната, добре менажирана и добре комуникирана. А когато става дума за поведение и комуникация в сложна ситуация, няма как да не е намесен етикетът.

Опаковката

Според психолозите при първа среща хората срещу нас чуват от това, което казваме, едва 7%. Това означава, че първото впечатление до 93% се създава от вида ни, уханието и езикът на жестовете ни. Затова винаги трябва да се грижим за опаковката. Външният вид често може да ни изиграе лоша шега, ако не сме си направили труда да се осведомим за особеностите, свързани със събитие или място, на което отиваме. Твърде неловко се чувстваш, когато всички около теб са официално облечени, а пък ти цъфваш сред тях, удобно издокаран в джинси. Ето няколко съвета как да предотвратите подобна ситуация:

1. Ако сте поканени на събитие, на което не е ясно какъв е дрескодът, заложете на една идея по-елегантното. Изберете дреха, която търпи промени на място, например малката черна рокля лесно променя излъчване си с различен аксесоар или костюм, на който можете да свалите вратовръзката.

2. При положение че не сте преценили ситуацията и все пак цъфвате неподходящо облечен, извинете се на домакините. Измислете някакво достоверно извинение от рода на “Нямах време да се преоблека” или “Наложи се да остана в офиса и идвам направо оттам, за да не закъснея за събитието ви".

3. От време на време проверявайте как изглеждате. Възможно е червилото да е боядисало зъбите ви или по тях да е полепнало зелено листо от сервираната салата. Това са нормални човешки неща, но ще впечатлят хората срещу вас.

4. Казусът, известен в британската традиция като “скъсания чорапогащник”, е нещо, което е добре да усвоите, за да излизате от неудобна ситуация, свързана с облеклото. Според етикета всяка дама трябва да носи у себе си по един резервен чифт чорапогащник. Истината е, че често в красивия клъч няма място и за гримовете, и за телефона, и за ключовете и документите, пък и за чорапогащника, затова много дами просто избират да не го носят. Ако чорапът се скъса обаче, какво може да се направи? Ами просто се изненадайте! В момента, в който някой прекалено дълго се загледа в бримката, изиграйте изненада.

5. Ако самите вие станете свидетел на нещо нередно във вида на човека срещу вас, преценете ситуацията, преди да му кажете това или да премълчите. Когато става дума за подценяване на дрескода по небрежност, добре е да не притеснявате с излишни коментари. В случай че това е направено нарочно и е твърде драстично обаче, имате пълното право като домакин или гост да изразите неодобрението си. Достатъчна е реплика със стил: “Виждам, че не сте успели да се облечете за случая, вероятно сте били твърде заети” или пък “Разбирам, че сте заложили на удобството за сметка на елегантността”.

6. Понякога и най-перфектният вид може да бъде нарушен поради някакви обстоятелства. У нас изобщо не е невъзможно по пътя за изискания ресторант да стъпиш в кална локва или минаваща кола да те опръска от горе до долу с кал. Когато стигнете на мястото, помолете преди всичко да се отбиете в тоалетната, за да оправите, доколкото е възможно, щетите. След това спокойно разкажете какво се е случило и се извинете за закъснението или вида си.

Казана дума... Език мой - враг мой

Колкото добре или зле да сте облечени, идва моментът, когато това, което казвате, ще бъде чуто, интерпретирано и ще ви представя с пълна сила. За да не допускате досадни грешки, винаги се информирайте кой кой е на събитието, каква е целта му и какви са традициите на мястото. Помнете основните правила, че е добре винаги да се представяте на хората, които са срещу вас, независимо дали сте популярна личност и се очаква всеки да ви познава.

Бъдете любезни, гледайте в очите, не прекалявайте с дълги разкази и натоварващи мнения. Изслушвайте. Би било груба грешка да давате квалификации на хора или да обсъждате в негативна посока когото и да било. И ако все пак твърде се разприказвате и изтресете нещо, което никак не е за пред хора, ето няколко възможни и подходящи реакции:

1. Забравили сте името на човека, с когото разговаряте. Излезте от ситуацията с “Всъщност как предпочитате да ви наричам?”.

2. Да кажем обаче, че сте запомнили името грешно и непрекъснато наричате събеседника си с име, което той не носи. Първо, задача на този, чието име се произнася грешно, е да ви поправи деликатно и веднага. Що се отнася до вас, вие просто трябва а се извините искрено, да повторите правилното име няколко пъти. Например “Да, разбира се, че сте Маргарита, и аз сега ще запомня това красиво име, защото помня красивите маргарити, които баба отглеждаше в двора си...”

3. Една от най-грубите грешки, които можете да направите, е да се опитате да остроумничите с виц на религиозна, национална или сексуална тематика. Полезно ще ви е преди всякакво събитие, свързано с много и различни хора, да си припомняте златното правило, че за религия, цвят на кожата и сексуални предпочитания не се правят хапливи коментари, тъй като те са нещо твърде лично. Да развивате глуповати теории за световната конспирация пред евреи, да се подигравате на руския начин на пиене пред руснаци или да сте арогантен към сексуално различните, е проява на недобър вкус и може да ви донесе много неприятности. Затова избягвайте генерализациите по отношение на национални черти и крайните квалифиации на деликатни теми.

4. Колкото и да не ни се иска да го признаем, понякога на публични места солидно се излагаме. Дали защото сме прекалили с алкохолните напитки, или просто сме си изпуснали нервите, няма значение. В такива моменти при първа възможност и най-скоро намерете начин да се извините. Да се криете и да се правите, че нищо не се е случило, не е вариант. Признайте си грешката, поднесете извиненията си лично и направете някакъв мил жест - например пратете цветя или поискайте среща, като, разбира се, платите разходите по нея.

5. Само достойно признатата грешка може да превърне във ваш плюс. Ако добре я менажирате, тя дори може да ви донесе дивиденти, защото ще ви е представила като човешко същество, което има слабости, но и сила да ги признае.

Материалът е на вестник "Труд"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене