Автобус зарежда от тоалетната

Странното чувство за хумор на англичаните е всеизвестно. А също и навикът им бобът да присъства в закуската. Този обичай на хранене може да се окаже важен за успеха на един нов енергиен проект, който на първо четене предизвиква предимно усмивки.
Едно от последните попадения на английската изобретателност е автобус, изрисуван с пет души, седнали на тоалетната чиния. Над тях стои необичаен надпис: "Този бус се задвижва от вашите изпражнения - за сигурно бъдеще".


Редно е да направим някои разяснения. Вместо дизел въпросното превозно средство използва за гориво биометан, който се добива от човешки отпадъци. По-точно - хранителни остатъци и фекалии. Англичаните са решили да произвеждат зелена енергия от кафявата субстанция, която потъва в тоалетната чиния. Похвално!


Така от края на ноември "лайняният" (по израза на самите жители на Обединеното кралство) автобус оперира по маршрут от летището в Бристъл до град Бат. Годишно ще превозва около 75 000 пасажери. Транспортното средство разполага с места за 40 пътници. Върху покрива е разположен газов резервоар за биометан. С едно зареждане се изминават до 300 км. Необходимият за тази дистанция биометан се произвежда от хранителните отпадъци и екскрементите на петима души за една година. По тази причина върху автобуса са нарисувани двама мъже и три жени, седнали върху тоалетната чиния. Те четат книга, вестник, списание, слушат музика, плетат. За англичаните "онова място" изглежда подходящо за най-различна работа, не само за... голямата.


Зеленият (макар за някои да е кафявият) автобус се грижи за по-чист въздух и опазване на околната среда. Двигателят отделя с 30% по-малко въглероден диоксид при изгарянето на биометан, отколкото сходен дизелов мотор.


Горивото за буса идва от енергийна компания, специализирана в производството на газ за домакинската мрежа от отпадни води и хранителни остатъци. Предприятието има капацитет да захранва не само зеления автобус, но и 8500 домакинства с газ, добит от такива източници. В инсталациите на фирмата годишно постъпват 75 милиона кубически метра мръсни води и 35 000 тона хранителни отпадъци. Те идват от домакинствата и от производителите на храни. Суровините се обработват чрез анаеробно разлагане, за да се получи биометан.


Неуморните английски учени изчисляват, че ако цялото население на Обединеното кралство се напъне в тоалетната, ще може сам да си осигури поне 10% от необходимия газ за домакинствата. От тази гледна точка станалият обект на присмех "лайнян" автобус изглежда един много интересен и перспективен проект. Добиваният от фекалии и хранителни отпадъци биометан ще намали зависимостта на човечеството от петролните залежи. С други думи - докато храносмилателната и отделителната система на хората има с какво да функционират, ще се намира източник на газ за превозните средства и енергия за жилищата.

 

Водката става за биогориво

През лятото вниманието на целия свят бе фокусирано върху футболния мондиал в Бразилия. Малцина обаче знаят, че тази страна (заедно със САЩ) е световен лидер в производството на биоетанол чрез ферментация на захарна тръстика. И почти всички автомобили там се движат с това алтернативно гориво (Е-85), което представлява 85% етанол и 15% петролни дестилати.


В Европа най-много коли на Е-85 са регистрирани в Швеция. Там се шегуват, че ако закъсаш на пътя с празен резервоар, можеш да сипеш вътре бутилка водка. Защото етанолът всъщност е спирт. Сигурно е, че двигателят ще изгори водката, но няма да мине само с две-три "големи".


За производство на алтернативни горива днес се използват най-различни суровини - рапица, соя, слънчоглед, картофи, цвекло, царевица, зърнени култури (съдържащи скорбяла), фуражи, битови отпадъци, животински продукти, дървесина.

Материалът е на вестник "Труд"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене