Коледни рецепти: Буранията на Орлин Горанов

КОЙ ГОТВИ

Семейството на Орлин Горанов спазва традициите по празниците. Затова на Бъдни вече певецът и близките му ще приготвят нечетен брой постни ястия. "На масата ще има сарми със зелев и лозов лист, питка, пълнени чушки с боб, леща, туршия, ошав. Буранията също задължително присъства на нашата коледна трапеза", разказва певецът.

ПРОДУКТИ

500 г кисело зеле, 500 г зелев сок (армея), 200 г ориз, 300 г зрял боб, 1 каф.ч. олио или зехтин, 2 моркова, 2 дафинови листа, сол и черен пипер на вкус, 1 ч.л. червен пипер, 1-2 стръка праз лук, 2 сушени червени чушки

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Накисваме боба от предишната нощ и го слагаме да заври. Изхвърляме 2 води и варим до омекване в около 1,5 л вода.

Задушаваме праза в мазнина и добавяме нарязаните на малки парчета чушки и наситнения морков. Добавяме червен пипер и черпак от бульона на фасула.

Изсипваме сместа при омекналия фасул. Добавяме ориза и зелето на тънки ивички, след което варенето продължава още 45 мин.

Добавяме подправките и оставяме ястието да къкри още няколко минути. Може да се приготви и бавно в дълбок глинен гювеч.

 

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене