Новогодишни рецепти: Пълнена пуйка с кебапчета

ЗА РЕЦЕПТАТА

В Азия е много разпространено да се смесват по няколко вида месо в едно ястие. Оказва се, че и у нас тази практика съществува, и то отдавна. Рецептата за пуйка с кебапчета напомня малко на специалитета на касапите от старата генерация за телешки гърди със свинска кайма. "Те обезкостяват гърдите и ги правят на голям правоъгълник. Нанасят отгоре свинска кайма, омесена с лют пипер, червен и черен пипер, малко кимион, чубрица. Навива се на руло и се пече с малко бульон на бавен огън 2-3 ч. Може и в гърне, а след това да се отхлупи, за да хване рулото коричка", обяснява Иван Звездев.

ПРОДУКТИ

Пуйка, кайма за кебапчетата, глава лук, подправки по желание - кимион, черен пипер, чубрица, сол на вкус, масло за пуйката, алуминиево фолио, кисело зеле и зелеви листа - по желание

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Омесваме каймата с лука и подправките, оформяме кебапчетата и ги запичаме на скара за кратко, колкото да добият характерния аромат, но да останат съвсем алангле. Пълним пуйката. Събират се около 6-7 кебапчета. Между тях слагаме стъкчета праз.

Намазваме пуйката обилно с масло и печем под фолио или завита със зелеви листа за 4 ч часа на 160 градуса.

* Съветът на Звездев: "Има логика да се прави, защото свинското месо е по-мазно и пуска сока си върху по-сухото на пуйката. Но ако аз го готвя, бих предпочел кебапчета от пилешка кайма. Дори бих обезкостил пуйката, така че да оформя правоъгълник от пуешко месо, върху което да разстеля овкусената кайма. В нея трябва да се сложи нишесте и белтък, за да се споят продуктите. Бих добавил и стръкчета праз, за да е красиво, като се разреже. Оформяме руло и печем."

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене