5 тренда, за да сте модерни този сезон

Моделът е на Джош Гут - един от обещаващите австралийски дизайнери, който успешно съчетава съвременните модни тенденции със спортния стил. Той привлече вниманието на медиите, след като спечели конкурса за млади дизайнери на “Тифани”.

Тигровите ивици по дрехите са категорично изместени от щампи на насекоми, птици и котки

Всяка година модният свят показва няколко модерни тренда, които да поддържат добрия стил. В повечето случаи са стари

облекла, които обаче са адаптирани към новото време

Такава например е удължената версия на ризата, която е сред най-модерните рокли за 2015 година. А в модата я вкарва големият Кристиан Диор още преди повече от 60 години.

Голяма изненада в стиловете за този сезон е, че тигровите ивици по дрехите са категорично изместени от щампи на по-обикновени животни като насекоми, птици и котки.

Определено тази година

на мода са удобните дрехи,

които може да се носят във всекидневието.

Сега дори и най-луксозните марки се ориентираха в тази ниша - да правят практични дрехи.

Защото винаги ще има клиенти за скъпи дрехи.

Ето кои 5 тренда са достатъчни, за да сте модерни този сезон.

 

1. Риза рокля

Това е рокля със заимствани детайли от мъжкия стил - яка с копче отпред и маншет на ръкавите. Прилича просто на удължена версия на ризата. Моделът не е втален, а има по-свободна форма и обикновено се продава в комплект с тънък колан от същия плат, който се връзва на талията. Дължините са до коляното или до глезените. Тези рокли се шият от памук или коприна и нямат хастар.

Горе-долу така изглеждат част от роклите, които присъстват в колекциите на дизайнерите за 2015 година.

Почти същите рокли прави за първи път френският дизайнер Кристиан Диор през 50-те години. Именно тогава влиянието му е толкова голямо, че всички го наричат моден диктатор. Дрехите, които прави в онзи период (включително и роклите, които приличат на ризи), влизат в историята под името ню люк (от англ. new look - нов стил). Другата версия на модела е в горната част да прилича на тишърт. Този модел обаче е подходящ за топлите дни.

2. Фльоркор

Нормкор - модният стил, в който хората се обличат с неутрални дрехи като бяла тениска, жилетка и кецове, остава. Тук най-важното е дрехите да са удобни. Ако същите облекла обаче имат щампи на цветя - това се нарича фльоркор. Терминът произлиза от латинската дума флора, с която се обозначава целият растителен свят.

За първи път новата дума се появява в материал на Катрин Бернард - моден редактор на американския “Вог”, която забелязва, че по улиците на Ню Йорк се разхождат мъже и жени с джинси, големи шалове, пуловери и маратонки (общо взето това са дрехите, които описват стила нормкор), но с флорални десени. Вероятно модният стил се разпространява супербързо и заради хаштага - това е дума или фраза, пред която се поставя символът диез (#). По този начин автоматично се групират милиони хора, които са написали същото нещо на стената си в която и да е социална мрежа. Целта е да се свържат потребители, които имат сходни интереси. Например в #florcore се обединяват потребителите, които носят дрехи с щампи на цветя. През 2015-а ще е много тренди, ако комбинирате поне 2 дрехи с флорални десени - маратонки и тениска, рокля и чанта. Бернард нарича тези комбинации - букет.

3. Щампи на животни, но без леопард

Не само леопардовите дрехи, а изобщо всички, които напомнят на животински кожи - като тигър, зебра или крокодил, остават в 90-те. Въвежда ги флорентинският дизайнер Роберто Кавали, когато прави колекция с животински принтове за новия си бутик в Сен Тропе, но дори и той ги избягва този сезон.

?

През 2015-а фауната на дивата природа не е на мода. Актуални са изображенията на по-обикновени животни. Ризи с щампи на насекоми, пуловери с рисунка на лебед, сърна, дори панталони с принт на котки. Остават модерни от миналия сезон и роклите с щампи на морски кончета, медузи и дори - скорпиони. Сега тази тенденция категорично измести тигровите ивици.

 

4. Боти челси

?

Общо взето това са унисекс боти с дължина до глезена, които имат заоблен връх и нисък и квадратен ток - стига до 5 см в женските варианти на обувката. Обикновено са изработени от кожа, а най-съществената им характеристика е, че встрани имат еластичен панел. Именно той прави ботите толкова удобни - слагат се и се събуват изключително лесно.

 

Ботите челси стават популярни през 60-те години. Ако човек разгледа внимателно снимките на британската група на “Бийтълс”, които са символ за онова време, ще забележи, че музикантите са с точно такива обувки.

И този сезон също са много популярни. Някои от съвременните модели имат сребрист ток, цип от вътрешната страна, метални капси. По принцип се изработват от гладка кожа, но има и варианти от къс косъм от пони.

Комбинират се най-добре с дънки и панталони с навити крачоли.

 

5. Ит чанта

?

Ит чанта е разговорен термин в модната индустрия, който се използва от 1990 година. Описва вид скъпоплатена дизайнерска чанта от луксозни марки като “Шанел”, “Фенди” или “Луи Вюитон”, които са станали абсолютен бестселър. Толкова са популярни, че се разпознават отдалече. Такъв тип са чантите бъркин на френския бранд “Ермес”, както и прозрачните кенди модели на “Фурла”. Тази година ит чантата изглежда по друг начин - тя е провоъгълна, без дръжка. Отпред има каишка, която свързва двата ѝ края. Носи се, като в нея се промушва ръката, а каишката остава на нивото на китката - изглежда като гривна. Такъв модел пусна “Шанел” миналата година, а сега присъства в колекциите на повечето дизайнери.

Материалът е на вестник "24 часа"

Снимката е направена от фотографа Фил О, който е заснел жена с палто и чанта на цветя.
Снимката е направена от фотографа Фил О, който е заснел жена с палто и чанта на цветя.
Модел дефилира с пуловер, на който има щампа на ледеб, на ревюто за студено време на Доменико Долче и Стефано Габана по време на Седмицата на модата в Милано.
Модел дефилира с пуловер, на който има щампа на ледеб, на ревюто за студено време на Доменико Долче и Стефано Габана по време на Седмицата на модата в Милано.
Комбинират се най-добре с дънки и панталони с навити крачоли.
Комбинират се най-добре с дънки и панталони с навити крачоли.
Моделът на снимката е от колекцията на немския бранд “Хюго Бос”.
Моделът на снимката е от колекцията на немския бранд “Хюго Бос”.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене