Китайски реактор за термоядрен синтез е удържал водородна плазма за 102 секунди

Малко приятелска конкуренция няма да навреди на никого, пише Gizmag. Китайският токамак EAST и германският реактор Wendelstein 7-X не са пълно съответствие на Меси и Роналдо в сферата на термоядрения синтез, но в бъдеще двете съоръжения може да привлекат световното внимание с революционни постижения. Wendelstein 7-X влезе във водещите новини миналата седмица, след като генерира импулс от водородна плазма с продължителност четвърт секунда, а сега учени от китайския Институт за физични науки са „стегнали мускули“, за да удържат плазма за впечатляващите 102 секунди, пише Фокус.

Експериментални реактори от вида токамак, какъвто е китайският EAST (Experimental Advanced Superconductin Tokamak), се използват в опитите за постигане на термоядрен синтез от десетилетия. В тези кухи камери с форма на кравай водороден газ се нагрява до температури, съперничещи на произвежданата от Слънцето плазма, която съдържа мощни магнитни полета. Ако се удържи достатъчно дълго време, водородната плазма би могла да осигури на практика неизчерпаем източник на енергия.

В рамките на последния експеримент изследователите от Института за физични науки в Китай са успели да нагреят плазма до приблизително 50 милиона Келвина - повече от три пъти температурата на ядрото на нашето Слънце, и да я удържат в продължение на 102 секунди. Идеята зад експерименти като този е да се възпроизведе термоядрения синтез, протичащ в звездите, при който атомните ядра се сблъскват и сливат, формирайки хелиеви атоми и отделяйки невъобразими количества енергия. EAST публично обяви, че целта му е да достигне 100 милиона Келвина и да удържи плазмата за повече от 1000 секунди (около 17 минути).

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка

Напишете дума/думи за търсене