10 невероятни места, които трябва да посетите, преди да изчезнат

Земята е дом на невероятни места. За съжаление обаче, някои от най-зашеметяващите природни забележителности и емблематични обекти са застрашени от изчезване, поради изменението на климата и човешката дейност.

Великата китайска стена

Ерозията и кражбата на тухли са довели до повреждането или унищожаването на почти две трети от Великата китайска стена. 

Тадж Махал

Емблематичният Тадж Махал в Агра, Индия, е бил изправен през годините на силно замърсяване и ерозия, заради което някои експерти смятат, че в крайна сметка ще доведат до неговия крах.

Мъртво море

Една трета от Мъртво море, което граничи с Йордания и Израел, е изчезнала през последните 40 години. Експерти се опасяват, че ако водата от река Йордан, която се влива в Мъртво море, продължава да се използва от хората с промишлени и селскостопански цели, то това ще доведе до изчезването му. 

Големият бариерен риф в Австралия

Големият бариерен риф е претърпял огромни промени, заради постоянното покачване на температурата в океана и увеличеното киселинно замърсяване. Около 60% от рифа ще изчезне до 2030 г. 

Сейшелските острови

Сейшелските острови, които са една от най-популярните дестинации за младоженци са на път да изчезнат. Причината е процесите на ерозия върху плажната ивица.

Алпите

Изменението на климата е причината Алпите да губят по 3% от своите ледници всяка година. Според учени, ако темповете се запазят те може да изчезнат изцяло до 2050 г. 

Гранд Каньон

Гранд Каньон бе посочен, като едно от 11-те най-застрашени историческите места в САЩ през миналата година. Той спечелил място в класацията заради повишения добив на уран и постоянно строящите се курорти в района. Всички тези процеси може да доведат до унищожаване на значителна част от Гранд каньон и основният му източник на вода, река Колорадо. 

Египетските пирамиди

Издигащите се подземни води и замърсяването застрашават да унищожат пирамидите в Египет. 

Венеция

Известен със своите романтични пътувания с гондола, град Венеция, Италия, потъва в продължение на години. Тежките наводнения в града стават все по-чести, а водата кара и основите на сградите да ерозират. Градът е потънал с 23 см за последните 100 години. 

Малдивите

Островната държава в Индийския океан бавно потъва, заради изменението на климата. Някои учени прогнозират, че до 100 години те ще станат необитаеми, защото ще са под вода. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
4 стъпки до сбъдването на мечта
Ванга предсказва на Латинка Петрова, че ще срещне мъж без пукнат лев, сега двамата празнуват златна сватба
Малки неща, които ни пречат да отслабнем
Сашо Кадиев и годеницата му вдигат малка сватба - само с най-близките
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!

Напишете дума/думи за търсене