Сестри Ставреви издирват автентични песни от Странджа, представят нов албум днес

Снимка: Личен архив

Издирването на автентични песни от Странджа е една от каузите, на които са се посетили изпълнителките на народна музика сестри Ставреви.

Идеята ни е да запазим ценни песенни образци, които действително носят старинност и оригиналност, казва Златка Ставрева.

Златка и Ирина имат и самостоятелни изяви, но запяват като дует през 1992 г. Наскоро излезе 7-ия им самостоятелен албум "Съзвучие от Странджа".

Една от песните в него - "Ален божур в градина" те са посветили на майка си. Детските години на сестрите минава в граничното село Кости.

"Ален божур в градина" е подарена на Ставреви от възрастна жена от Царево. Тя и още няколко са нови в репертотоара на известните певици и са записани за първи път въобще от фолклорни изпълнители.

Песните трябва да се съхраняват и възпроизвеждат в типичния за съответните райони диалект, за да се запази в максимална степен тяхната оригиналност, убедени са певиците.
От Малкотърновско сме издирили песента "Опило се е Мандето", в този край тя е истински хит, обясняват изпълнителките.

Повечето аранжименти са на Антон Ганчев, концерт-майстор на ансамбъл "Сливен".
"Познавам Златка и Ирина от малки, песните им са от извора на прекрасната Странджа планина. Където и да съм по света, слушайки песните им, те ме зареждат със фолклорния диалект и орнаментиката на Странджа", пише в отзив за албума известната Янка Рупкина.
"Съзвучие от Странджа" ще бъде представен на събора в Кости днес.

Певиците имат покана да гостуват в музикалното училище в Котел, както и в БНР. Сестри Ставреви са почетни членове на сдружение "Пазители на българското".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Натурални продукти за справяне със стомашните проблеми
10 невероятни първи дами, които засенчват съпрузите си (галерия)
Ангелите си имат професии
Руси Чанев е носителят на голямата награда "Аскеер" за цялостен принос
Принц Уилям и Кейт Мидълтън отпразнуваха 13 години брак

Напишете дума/думи за търсене