Бритни Спиърс и Силви Вартан носят бижута на българка

Антоанета е на 38 г. и живее в Лос Анджелис.

Антоанета Иванова, която живее в Лос Анджелис, е дизайнерка на украшения и за звезди, и за обикновени жени

Бижутата са сантиментален продукт, казва 38-годишната Антоанета Иванова. Израсла в София, живяла между Англия и Германия, от 16 г. българката е дизайнерка на бижута в Лос Анджелис. Нейни украшения носят както обикновени жени, така и атрактивни модели на модни дефилета или пък звезди като Бритни Спиърс, Табу от “Блек Айд Пийс” и актрисата Бай Линг.

“Работила съм с различни музиканти, но поради мерки за сигурност невинаги присъствам на техните снимки с мои бижута.

Последната ми

среща обаче беше

изключително

вълнуваща

– със Силви Вартан”, разказва за “24 часа” по телефона от Лос Анджелис дизайнерката.

Антоанета ѝ изработва специално бижу – силуета на България с малко сърчице на мястото на София. Всъщност поводът за срещата са снимки на внучката на певицата от български произход, която е модел.

“Обикновено нямам време да присъствам на фотосесии с мои бижута, но когато разбрах, че снимките ще бъдат в къщата на Силви Вартан в Лос Анджелис, поисках на всяка цена да се срещна с нея. Притеснявах се много, не знаех как ще реагира”, продължава разказа си дизайнерката.

И Силви, и Антоанета се разплакват от вълнение на срещата си. Бижуто - символ на България, действа като магнит за емоции.

Силви Вартан е човек, който може да си позволи и най-скъпите бижута, и въпреки това тя носи неизменно на шията си нежния спомен от Антоанета с контурите на България.

Това обаче не е “онзи” медальон, подарен от Антоанета на първата среща с певицата. “Веднага след нея тя ми се обади по телефона и ми поръча да ѝ направя още една България, защото нейната била присвоена от внучката ѝ.”

Кутюр бижута, поместени в японско списание.
Кутюр бижута, поместени в японско списание.

Малко преди Коледа двете отново се срещат – този път поводът е благотворителна дейност, с която звездата е ангажирана от дълги години – Вартан събира средства за купуването на апаратура за български родилни домове. Антоанета също се включва, подарявайки кутия с около 50 свои бижута, които да бъдат продадени на благотворителните партита на певицата.

Но коя всъщност е Антоанета Иванова?

Роденото преди 38 г. в София в семейство на бижутер момиче вижда от малко как се вае красота. Учи история на изкуството в Нов български университет, след което заминава със семейството си за чужбина. Преди 16 г. се установяват в Лос Анджелис и Антоанета продължава да се занимава с приложни изкуства. За да прави това професионално, завършва Американския институт за скъпoценни камъни (Gemological Institute of America), който е лидерът в американската индустрия за оценяване на диаманти и камъни. На върха на самото училище

е поставен

най-големият кристал

на Сваровски

Българката учи дизайн и бижутерия, изработване на восъчни модели, усвоява техниките в златарството. Така стартира и нейният път в света на златото и диамантите.

Веднага след дипломирането си започва работа за американска компания, но през 2005 г. решава да стартира със собствен бранд. Много от творенията на Антоанета са изложени в галерия в Сан Франциско, но основната част се продават в различни интернет платформи.Те могат да се носят от всички всеки ден.

Българката създава обаче и т.нар. кутюр бижута – наподобяващите произведения на изкуството украшения се носят много често на червения килим или по време на фотосесии за модни списания.

Ябълките на българката са истинско произведение на изкуството.
Ябълките на българката са истинско произведение на изкуството.

“Спомням си за едно страхотно шоу, което направихме преди 2 г. - на него представих огромна яка с отворено цвете – това са неща, които не всеки може да носи.”

Бритни Спиърс с бижу на Антоанета
Бритни Спиърс с бижу на Антоанета

Много ефектно е и сребърното бижу на Антоанета, изобразяващо рибена кост. “През онзи период – става въпрос за около 2010 г., бях много запалена да експериментирам с техниките, свързани с постигането на различни видове повърхност при металите. Точно тогава към мен се обърна една от стилистките на Бритни Спиърс, която търсеше аксесоари зa нeйното видео Piece of Me. Когато видя колието, ми каза, че се връзва перфектно с идеята на видеото. Режисьорът също го хареса, защото се интегрираше в контекста, според който Бритни трябваше да се представи като оглозгана и използвана от пресата.”

Силви Вартан не сваля с колието с България.
Силви Вартан не сваля с колието с България.

За последен път

Антоанета отива в

България през 2005 г.

Още отсега обаче предчувства тръпки на радост от предстоящото си завръщане в София наесен, макар и за няколко дни. “Живея от много време в Америка, имам клиенти дори в Япония, но много бих искала да ме познават и в родната ми страна. Хората в България и в Европа са настроени много по-експериментално и по-артистично, отколкото американците. Тук хората възприемат дадено нетрадиционно бижу само ако го сложи някоя звезда.”

Италия също е в хоризонтите на Антоанета. Миналата година тя представи свои творения във Виченца, столицата на златарската промишленост, след като беше селекционирана сред десетки хиляди дизайнери от цял свят.

Пръстенът корсет е запазената марка на дизайнерката.
Пръстенът корсет е запазената марка на дизайнерката.

Тази година тя отново ще бъде сред участничките в изложението, което този път ще бъде в Милано. “Смятам да представя новата си линия Black Cyberia, която се концентрира върху сребро и черни метали. Това е много минималистичен дизайн, с много изчистени линии, много индустриални форми. Така се връщам към моята форма на изкуство, защото искам по-големи неща.”

Антоанета обича да експериментира и да гледа по-напред от това, което вече е излязло на пазара.

Трендът в момента

са изчистените

форми и линии

- те я вдъхновяват, но тя обича черния метал, а той не е за всеки.”

Сред най-ефектните творения на Антоанета без съмнение е пръстенът корсет. “Той не е нов, просто чакаше своето време, за да се покаже. Има много символизъм в него и е много самостоятелен”, разказва Антоанета. Българката е в преговори с Дита фон Тийз, на която иска да го повери за продажбите си, но впоследствие се отказва, защото звездата се обвързва с много по-икономична бижутерия.

“Исках да запазя качеството на изделието, не исках да го правя от евтини материали.” Корсетът е изработен от злато, диаманти, рубини. Той не е суперлуксозен, мнозина могат да си го позволят, прави се и в различни версии. Той е като запазената марка на изкуството на Антоанета.

Антоанета (вляво) на шоу в Лос Анджелис, на което представя свое огромно бижу – яка като отворено цвете.
Антоанета (вляво) на шоу в Лос Анджелис, на което представя свое огромно бижу – яка като отворено цвете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Малки неща, които ни пречат да отслабнем
Сашо Кадиев и годеницата му вдигат малка сватба - само с най-близките
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка

Напишете дума/думи за търсене