Benelli 828-U блести с уникални цеви

Засега италианците пускат две версии - с бяла и черна затворна глава

Стоманата е суперяка, обработена при минус 160 градуса

В почти 100-годишната си история италианската компания Benelli прави своята втора надцевка - Benelli 828-U.

Първата е била дело на Джовани Бенели, един от шестимата братя, основали легендарната компания през 1920 г. Той я направил с помощта на цеви на “Круп”, но след това до ден днешен наследниците му

произвеждали само

ловни автомати и

полуавтомати

А всъщност идеята за новата надцевка е тръгнала от Австралия. Преди 4 г. агентите на компанията изненадващо докладвали, че нещата на континента не вървят никак добре заради забраната на автоматични и полуавтоматични оръжия за граждани. На лов австралиецът може да ходи само с обикновена пушка.

През 2014 г. италианците вече разполагат с готови прототипи на новата надцевка, които тайно са откарани в Южна Дакота, САЩ. Там отбрани стрелци започнали първите тестове на оръжието.

Иновативността на надцевката е защитена с 4 международни патента
Иновативността на надцевката е защитена с 4 международни патента
За първи път официално новата надцевка Benelli 828-U е показана в началото на миналата година на ловното изложение Shot Show в Лас Вегас, Невада. Последва цяла година на небивал интерес към революционната надцевка в рамките на САЩ.

Едва в началото на това лято пушката се появява в Европа, а отскоро е и в България. Тя се произвежда в 2 версии - с бяла и с черна затворна глава. У нас засега е доставена само бялата.

Уникалното оръжие е в стандартния 12-и калибър. Върви с 2 цеви - 66 см и 71 см. Цевите са абсолютно заменяеми без намесата на оръжейник. Освен това двете цеви - независимо дали са по-къси или по-дълги, не са споени по цялата им дължина, а само отзад в блока и отпред на дулната муфа. Така не само падат вибрациите при изстрел, което подобрява точността, но

и оръжието става

по-леко за носене

Цевите са паспортът за света на Benelli 828-U главно заради криогенната си обработка. Тяхната стомана се замразява до минус 160 градуса по Целзий, а след това бавно се затопля по специален режим. В резултат на това вътрешното напрежение на метала спада, а структурата му се подобрява. След замразяване стените на цевите може да изтънеят още повече, защото стоманата им става по-яка.

Другият ефект от замразяването е чисто балистичен - така металът вибрира по-слабо, отколкото обикновената стомана. На лов това означава много по-точен втори изстрел.

Иновативен е подходът на конструкторите и при заключването на надцевката. Те са решили проблема с идеята затворната глава да е от дурал - аерокосмически алуминий, но заключващите елементи да са от яка класическа стомана. Де факто цевният блок от стомана се заключва към масивна овална плоча и с мощни стоманени куки отдолу. От горната страна пък са монтирани 2 фиксиращи щифта, които влизат в издатък на цевния моноблок. Така алуминият от затворната глава не поема удара от изстрела, поемат го стоманените елементи, които пък го отвеждат към приклада.

Съмненията, че при много ниски температури алуминиевата глава бързо ще се изхаби, изобщо не се оправдаха. Главната причина е, че силата на отката се поема изцяло от стоманените заключващи елементи.

Другото голямо предимство на Benelli 828-U е вградената в приклада уникална

амортизираща

система Progressive

Comfort

Тя е модернизирана с нов затилък от пенополиуретан в комбинация с полимерна вложка вътре в приклада.

Вложката се състои от няколко пластмасова гребена с различна дебелина на зъбите. При стрелба с по-леки сачми силата на отката се поема само от най-тънките гребени на амортисьора. Докато при магнум-патроните в гасенето на отката се включват и най-дебелите зъби.

Освен това в горния ръб на приклада на новата надцевка е вграден друг гребен от мек полимер. Той предпазва челюстта и лицевите кости на стрелеца от поражение. Медицински изследвания са показали, че вибрациите на отката понякога са толкова силни, че увреждат сериозно фините костици в средното ухо, което

може да доведе до

прогресивна загуба

на слуха

Бутонът на селектора за избор на цев е монтиран зад затворната глава и е комбиниран с бутоните на предпазителя. Освен това ежекторите на надцевката са импулсни и нямат пряка механична връзка със спусковата група. Това позволява, в случай че не е произвел изстрел, ловецът спокойно да отвори оръжието и да смени патроните с нови.

Импулсът идва от механизъм в патронника, който се задейства само след изстрел, а гилзата за миг се е раздула от голямото налягане. Ежекторът сработва само при онази цев, с която е стреляно.

В такъв случай при пречупване на пушката леко се подава единствено стреляната гилза. При пълно пречупване на оръжието и двата патрона изскачат навън.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка

Напишете дума/думи за търсене