Даниела Дякова е Кармен на Царевец

Представят "Кармен" на Царевец в събота

Най-популярната опера за всички времена „Кармен” от Жорж Бизе ще оживее на хълма „Царевец“ във Велико Търново на 27 август, събота, от 21.00 часа. Двата оперни театъра – Старозагорската и Бургаската опери, ще представят разтърсващата оперна драма в рамките на Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“, който се организира от Община Велико Търново със съдействието на Общинска агенция по туризъм „Царевград-Търнов“.

Супер продукцията на операта „Кармен“ ще дирижира главният диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев, сценичната адаптация за откритата сцена на историческата крепост Царевец е на режисьора Огнян Драганов и художника на Старозагорската опера Тодор Демеров. Атрактивните балетни платна с участието на двете балетни трупи са дело на примабалерината и хореограф Силвия Томова.

Даниела Дякова за първи път пее на хълма „Царевец“. Талантливата певица ще се представи в своята коронна роля на циганката Кармен. В ролята на Дон Хозе ще и партнира звездата на Софийската опера – тенорът Костадин Андреев. Веселина Василева гостува в ролята на Микаела. Валери Турманов ще изпълни ролята на тореадора Ескамилио, В останалите роли участват: басът Делян Славов като Цунига, Денис Иванов /Моралес/, Яница Нешева /Фраскита/, Лина Пеева /Мерцедес/, Ивайло Йовчев /Рамендадо/, Теодор Петков /Данкайро/ и др. Участват още Детски хор „Маргаритки” с диригент Зорница Желязкова, оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора и Държавна опера-Бургас.

През последните години Даниела Дякова се наложи като една от най-предпочитаните изпълнителки-мецосопрани във всички български оперни театри и редица европейски оперни сцени. Преди броени дни певицата бе великолепна Адалджиза в премиерния спектакъл на Варненската опера на операта „Норма“ на сцената на Летния театър в черноморската столица. Ангажиментите ? не спират през целия летен сезон на Бургаската опера, където е водеща солистка. Трайно успява да привлече вниманието на легендарния художник и режисьор Уго де Ана и е фаворитка в неговите спектакли на оперите „Аида“, „Норма“ и „Самсон и Далила“ на сцената на Софийската опера. Блестящото мецосопрано е чест гост на първия ни оперен театър и в ролята на Принцеса Еболи от операта „Дон Карлос“ от Верди.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка

Напишете дума/думи за търсене