Голяма дандания заради десния волан

Голяма форумна и фейсбук разправия се оформи около предложението на депутата Георги Кадиев за спиране на регистрациите на автомобилите с десен волан. Във вестник "24 часа" нашироко описах аргументите си "за" промяна на закона за пътищата, подкрепяйки тезата на г-н Кадиев, че колите с обратно кормило, които се движат по нашите пътища, са потенциално опасни.
Повечето хора реагираха като ужилени, заявявайки че "задкормилното устройство е най-важно". Естествено, че човешкият фактор е водещ и при шофирането, но никой не може да ме убеди, че един водач, който кара откъм банкета може да изпреварва сигурно, бързо и най-вече безопасно, защото просто няма видимост и трябва да изнесе колата, която кара в другото платно, което може да доведе до челен сблъсък. По този начин човекът, който си е докарал употребяваното возило на далавера от Англия (в повечето случаи вноса е от там), застрашава не само своя живот.
С компромиси нищо не можем да променим. Не е редно да махнем с ръка и да подминем този случай, оповавайки се на статистиката, че с коли с десен волан стават десетина катастрофи годишно (това е така, защото те са пренебрежимо малко у нас). Трябва да променим навиците си зад волана, а и закона, ако искаме малко от малко да сме сигурни по нашите пътища като по европейските.
Пожелаваме ви приятно доизкарване на лятната ваканция и не забравяйте, че е важно да стигнете до там, където се тръгнали, а не с десетина минути по-бързо. Пътят не е място за мерене на "мускули" и конски сили.

Приятно четене!

Георги Луканов,

отговорен редактор

на "Авто Труд"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Христос воскресе, скъпи читатели!
Подкаст: Криели от Деси Бакърджиева, че прапрабаба й била актриса, разбрала от учебник във ВИТИЗ
Натурални продукти за справяне със стомашните проблеми
10 невероятни първи дами, които засенчват съпрузите си (галерия)
Ангелите си имат професии

Напишете дума/думи за търсене