Том Ханкс спасява света в “Ад” по Дан Браун

Двукратният носител на “Оскар” този път трябва да спре вманиачен в “Божествена комедия” гений в ролята на професор Робърт Лангдън.

“През мен в града печални се отива,

де в мъки вечни стене и скърби

на грешните тълпата нечестива.

Бог мъдри, мощни мене сътвори

ведно със вековечните предмети,

Бог праведни лиши ме от зари.

Ще трая, дорде траят вековете.

О, вий, кои престъпяте тоз праг,

надежда всяка тука оставете"

(Песен трета от "Ад" (Inferno) на "Божествена комедия").

Този надпис вижда поетът, издълбан над вечно отворената порта на пъкъла в първата книга от поемата "Божествена комедия" на Данте Алигиери.

Около ренесансовия шедьовър на средновековния италиански мислител е заплетена загадката в романа на Дан Браун "Ад". Неговият художествен свят отново се пренася на големия екран, където за пореден път холивудската звезда Том Ханкс се впуска в разплитане на тайнствени пъзели. От мисията му този път зависи и спасението на човечеството.

Двукратният носител на "Оскар" се завръща в образа на професор Робърт Лангдън за трети път в трилъра "Ад" (Inferno). Нямаше причина камерата да не заработи с пълна сила отново, след като предишните две филмови адаптации по романите на американския писател "Шифърът на Леонардо" и "Ангели и демони" натрупаха милиони. Настоящата лента отново е режисирана от Рон Хауърд.

Изпитаната формула изисква героят на Ханкс да е в компанията на красива жена и тази задача е поверена на номинираната за "Оскар" британска актриса Фелисити Джоунс ("Теория на всичко"). Чаровницата сякаш е орисана да се изявява на големия екран като нежната подкрепа на гениални мъже. Джоунс блесна с ролята си на първата съпруга на известния учен и космолог Стивън Хокинг, а също така и с образа на тихата любовница на Чарлз Дикенс в "Невидимата жена". Редом до Ханкс тя се превъплъщава в ролята на младата лекарка Сиена Брукс, която ще подкрепи Робърт Лангдън в битката му срещу мистериозен и изключително опасен враг.

Актьорският състав на "Ад" се допълва от индийският актьор Ирфан Хан ("Животът на Пи" и "Беднякът милионер"), звездата от френския хит "1+1" Омар Сай Сидсе Бабет Кнудсен от датския сериал "Правителството" и други.

В лентата този път героят на Ханкс трябва да спре опасен и изобретателен ум на биолога Бертран Зобрист, вманиачен в "Божествена комедия". За целта харвардският професор по религиозна символика трябва да спаси човечеството от смъртоносен изкуствено създаден вирус на чумата. С него опасният противник цели да разреши проблема с пренаселването на Земята и така да предизвика ново Възраждане, което ще дойде с масовото изтребление. Освен всичко Зобрист работи по унищожението на света от отвъдното или поне така изглежда преди развръзката на историята. Професор Лангдън открива ключ към разрешаването на загадката в поемата "Ад" на Данте Алигиери и картината "Карта на ада" на Сандро Ботичели. Тъй като обаче не е възможно до отговорите да се достигне току-така, още в началото на спасителната акция, преди напрежението да нарасне, професорът си загубва временно паметта.

"Не ми пречи да играя много интелигентен персонаж. Може да не бъда най-силният, нито най-сексапилният или най-високият герой, но ще съм Робърт Лангдън - най-умният човек в стаята", с усмивка коментира Том Ханкс на снимачната площадка на продукцията.

Действието на "Ад" се развива в продължение на два дни във Флоренция, Венеция, а после и в Истанбул, като гледките преливат от богати музеи, вековни пиаци и гондоли към екзотични шамии и монументални религиозни и архитектурни паметници.

"Съзрях през преход, който се отвори,

тез хубости, с кои небе блести;

излязохме тогава в ширните простори

и пак видяхме светлите звезди."

(Песен трийсет и четвърта от “Ад”).

В четвъртия отдел от деветия и последен кръг на ада изменниците са потопени с цялото си тяло в лед. В средата стои прикован Луцифер, който с трите си уста разкъсва трима грешници. Виргилий взема на рамото си Данте и се хваща за косматото тяло на Луцифер. Така поетите преминават центъра на земята, а после, като се водят по шумоленето на една река, се изкачват в другото полушарие и виждат отново звездите. И трите части от "Божествена комедия" свършват с думата "звезди" (stelle).

Премиерата на "Ад" е на 14 октомври.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Малки неща, които ни пречат да отслабнем
Сашо Кадиев и годеницата му вдигат малка сватба - само с най-близките
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка

Напишете дума/думи за търсене