R&B фолклорната певица Мария Димова: Гордост е да съм българската Бионсе

Мария Димовa, или MIA D., e родена в Габрово през 1989 г. От седемгодишна се изявява в именития фолклорен ансамбъл "Българче".
Учи в Нов български университет със специалност поп и джаз в класа на доц. Етиен Леви и Нели Маринкова. Носител е на няколко първи места в песенни конкурси и фестивали. През 2014 г. взима участие в сезон 3 на музикалния формат "Х фактор", където стига до къщите на съдиите.
Още с дебютния си сингъл BBboy тя провокира с излъчване и впечатляващ глас.

- Мария, артистичният ти псевдоним е MIA D, пробиваш с песни в R&B стил, а в същото време си част от хор "Космически гласове". Как успяваш да съчетаваш всичко в едно?


- След като напуснах музикалния формат "Х фактор", реших да се явя на прослушване в "Космически гласове". Винаги се съм занимавала с народно пеене паралелно с другите проекти. Реших да се пробвам и да предизвикам себе си. Явих се на прослушване и изпях 6-7 песни от различни области. Моята диригентка ме помоли да изпея и нещо R&B. Изпях поп парче, много ме харесаха и ми предложиха да опитам в хора. И вече година и половина пея там.


- Участваш ли в мащабни изяви на хора?


- Много скоро след като влязох в хора, имахме концерти и различни изяви. Миналата година пътувахме както из България, така и в чужбина. Спечелихме много престижна награда на хоровия конкурс "Нека пеят народите" в Мюнхен през ноември м.г. Наскоро се върнахме от Тоскана, където бяхме специални гости на фестивал. Там пяхме в катедрала, което беше уникално изживяване. Наистина се чувстваш още по-близо до Вселената, извънземно преживяване. За пръв път ми се случи да пея в катедрала и много ми хареса. Другият ни концерт беше пред самия храм и също беше много впечатляващо, с огромна публика.


- Твоята диригентка Вана Монева е майка на певицата Мария Илиева. Разкажи за отношенията си с нея.


- Тя ме поздрави за дебютното ми парче и ми пожела успех. В хора се занимавам с народна музика и правя нещо различно. Тя ми даде морална подкрепа, което е много важно. Колежките ми също ме поздравиха. В хора пея фолклор, а другият стил си е нещо отделно. Не ги смесвам.


- Обмисляш ли в бъдеще да направиш R&B парче, в което да има мотиви от народната ни музика?


- Да, би било много хубаво. В момента става прекалено комерсиално да се прави точно такъв тип музика с български фолклор. Трябва да се появи наистина много интересен проект, за да се навия да го направя, защото не искам да бъда като останалите. За да се отличи един човек, не трябва да прави като другите. Трябва да слуша сърцето си. Ако сега направя такъв проект, ще съм като всички останали. Не обичам да съм в общото и да се сливам.


- Защо те наричат българската Бионсе?


- Готино е да те сравняват с нея. Тя ми е идол, много я харесвам и от нея се уча на много неща. Сравняват ме и с една друга певица - Джеси Джей. Това само може да ме ласкае, защото те са най-добрите и всички се учим от тях.


- С какви чувства си спомняш за участието си в "Х фактор"?


- Сезонът през 2014 година беше изключително силен с много талантливи и добре изглеждащи участници. Ярко изживяване беше за мен, защото срещнах нови познати, приятели и си разширих кръгозора. Сверих си часовника и си доказах, че мога да се справям и да издържам на напрежение. Имаше един кръг, в който трябваше здрава психика, защото не се спеше в продължение на много часове. Тогава осъзнах, че съм силна и издръжлива, а преди това съм се подценявала. Музиката ми даваше хъс.


- Колко часа ти се събраха тогава без сън?


- Спала съм около 5 часа, като вероятно са били и по-малко. Едната вечер имаше изненада - купон за всички участници. Точно в разгара на партито, когато някои се бяха понапили, ни казаха, че започва първият кръг. Някои се стъписаха, а аз бях в кондиция, тъй като не пия. Имам много силно шесто чувство и усещах, че може да ни изненадат. Това беше първият изпит за мен. В крайна сметка в "Х фактор" стигнах до къщата на съдиите, точно преди да се изкача на голямата сцена. Всяко зло за добро!


- Какви ти бяха отношенията с Гери-Никол, която също участваше във формата?


- С Гери-Никол не сме си говорили много, може би сме си казали 2-3 думи. Направи ми впечатление, че е супермило момиче. Там се получават някакви групички от 4-5 души и се движиш с тях. Но с всичките участници комуникирахме. Аз принципно си уважавам колегите и всички талантливи хора.


- Какво мислиш за успешната й кариера?


- Тя направи не просто успешна кариера, а истински "бум".


- Разбрах, че си почитателка на рапърите Криско и 100 Кила и музиката, която правят.


- Харесвам черна музика и те много се доближават до нея. Някой ден може да направя дует с някой от тях. Мисля, че имам хъс и ще ми се случат нещата.


- Вярно ли е, че дебютното ти парче е посветено на раздялата ти с бившия ти приятел?


- Общо взето, да. Парчето май не е посветено само на него, тъй като в живота ми са се появявали доста такъв тип мъже - bad boys (от англ. - "лоши момчета"). Може да се каже, че песента е за всички, които съм срещнала в живота си. Ето, че има нещо полезно от цялата тази работа.


- Какво мечтаеш в личен и професионален план?


- Колкото и да е тривиално, пожелавам си да съм жива и здрава. Да имам хъс и сила да издържам. Да имам муза през цялото време и да не се отказвам. Семейството ми да е до мен, както и малкото приятели, които имам. Много се радвам, че ме подкрепят. Пожелавам си суперхитове, а някой ден може и да спечеля награда "Грами". Искам да ме чуе целият свят, като първо да ме чуе цяла България. Няма какво да се лъжем - всеки един изпълнител иска да го чуят колкото се може повече хора. Всеки може да си пее в банята, но когато можеш да покажеш нещо, искаш да достигне до много хора. Затова и искам световна слава. Не само си ги пожелавам тези неща, но и ги вярвам.


- И за финал - коя е MIA D?


- Тя е цяла една вселена от музика. Това е нещото, с което припознавам и ми е на сърце. Това правя най-добре и с много любов.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка

Напишете дума/думи за търсене