В Исландия избират имената на децата си от държавен списък

Снимка: Pixabay

Исландците трябва да се съобразяват с държавните институции при избора на имена за децата си.

В страната има списък с имена, от които може да се избира и които са разрешени от регистрите за гражданско състояние, съобщава БГНЕС, позовавайки се на информация във френският "Фигаро".

Тя съблюдава дали имената са съобразени с традицията и исландския език. Любопитна особеност на езика е, че фамилията се образува като към името на бащата се добавя наставка според пола на детето – sson за момчета и dottir за момичета. Например ако един мъж се казва Сигурдур, фамилията на неговия син ще бъде Сигурдсон /сина на Сигурдур/, а на дъщеря му - Сигурдурдотир /дъщерята на Сигурдур/.

Все пак този списък се обновява и обогатява с имена, така например на 21 септември комисията публикува 11 нови имена, сред които женските Луна, Хофдис, Ейлиф и мъжките Киран и Ейяр. Разрешено бе да се кръщават момичета с името Анджелина, стига ударението да е на буквата „и“ според изискванията на исландската граматика.

Все пак има надежда тази комисия да отпадне като архаизъм, за какъвто я считат исландските младежи. Ново обстоятелство са и многобройните мигранти, желаещи децата им да носят имена, съобразени с произхода им. Дали списъкът с имена ще остане ще се реши след парламентарните избори на 29 октомври.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
4 стъпки до сбъдването на мечта
Ванга предсказва на Латинка Петрова, че ще срещне мъж без пукнат лев, сега двамата празнуват златна сватба
Малки неща, които ни пречат да отслабнем
Сашо Кадиев и годеницата му вдигат малка сватба - само с най-близките
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!

Напишете дума/думи за търсене