Мистерията на Бермудския триъгълник може би е разгадана

Мистерията на Бермудския триъгълник може би най-после беше разгадана от група метеоролози, пише Independent. Десетилетия наред поредица изчезвания в района от 500 000 кв. км, намиращ се между Маями, Пуерто Рико и Бермуда, останаха необяснени и мнозина счетоха, че става въпрос за чисто съвпадение. Смята се, че триъгълникът е отговорен за загубата на най-малко 1000 човешки животи, както и на около 75 самолета и стотици кораби в последните сто години.

Сега учените твърдят, че шестоъгълни облаци, създаващи „въздушни бомби“ със скорост на ветровете от 170 км/ч, може да са причината за стотиците неразгадани инциденти в морето. Бурите били толкова мощни, че корабите и самолетите можели да потънат в морето за секунди. Изследователите забелязали също, че огромни облаци с дължина между 32 и 88 км се появявали над западния край на остров Бермуда. „Обикновено не виждате небе, покрито изцяло с облаци“, казва метеорологът д-р Стив Милър от Щатския университет в Колорадо.

Използвайки радарни спътници, за да измерят какво се случват под необичайните облаци, учените установили, че ветровете също достигали опасно високи скорости, създавайки в резултат на това вълни с височина от 13 метра. Метеорологът Ранди Червени казва, че шестоъгълните облаци над океана „са по същество въздушни бомби“. „Те се създават от т. нар. микроексплозии - това са въздушни експлозии, които идват от долната част на облака и след това удрят океана“, обяснява Червени. Тези природни фактори „създават вълни, които понякога са масивни по размер, тъй като започват да взаимодействат помежду си“, допълва той. Терминът Бермудски триъгълник е използван за първи път през 50-те години на миналия век от журналист, който пишел за големия брой кораби и самолети, изчезнали в района. Разкази за необичайни и „паранормални“ случки се появяват още през 1492 г., когато Христофор Колумб съобщава, че е видял странни светлини и показания на компаса. Средно четири самолета и 20 кораба изчезват в района всяка година, отбелязва Independent.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Малки неща, които ни пречат да отслабнем
Сашо Кадиев и годеницата му вдигат малка сватба - само с най-близките
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка

Напишете дума/думи за търсене