Филм за Емил Зола и Сезан на “Киномания”

Десет филма са приготвили организаторите от НДК в партньорство с Френския културен институт в рамките на шестия Фестивал на френското кино - част от “Киномания”. Три от заглавията са за знакови творци и артисти.

Лентата “Сезан и Емил Зола”, разказваща за бурния и вълнуващ живот на двамата младежи и сложната, противоречива и силна връзка между тях, когато Емил Зола става известен писател, а Пол Сезан все още е пренебрегван от публиката художник.

“Господин Шоколад” на режисьора Рошди Зем е посветен на клоуна, носещ същото прозвище, който е първият черен цирков артист във Франция, достигнал огромна популярност в края на XIX в.

Третият филм за живота на ярка звезда в изкуството е “Танцьорката”, разказващ за една от законодателките на модерния балет - Лои Фулър. С оригиналните си танци тя завладява Париж, а после и целия свят. Френската певица Соко играе Фулър в партньорство с Гаспар Юлиел и Лили-Роуз Деп - дъщерята на Ванеса Паради и Джони Деп, която се изявява като нейната ученичка и бъдеща съперница Айседора Дънкан. Режисьор е Стефани ди Джусто.

На друга голяма личност, този път на велик океански изследовател и пътешественик, е посветен филмът “Одисеята на Жак-Ив Кусто”. Една от основните нишки на филма са отношенията със сина му, който иска да тръгне по неговите стъпки, но има различни възгледи. Филмът е на режисьора Жером Сал, а в ролите са Ламбер Уилсън, Одри Тоту и Пиер Ниней.

Селекцията от френски филми включва и две продукции, свързани с темата за смъртта и приемането ѝ.

В “Това е само краят на света” Луи е хронично болен писател, който се връща при семейството си след дълго отсъствие, за да им каже, че умира. Филмът взе голямата награда на фестивала в Кан, а сложните образи са изиграни от Гаспар Юлиел, Натали Бай, Марион Котияр, Венсан Касел и Леа Сейду.

Деликатният “Последният урок” е за 92-годишната Мадлен, която е решила да избере датата и условията на своята смърт. Съобщението за избора ѝ поражда конфликти сред близките ѝ. Участва Сандрин Бонер.

Още събития в НДК - вижте в графиките.

Кадър от филма за младостта на писателя Зола и художника Сезан, включен в Шестия фестивал на френското кино в рамките на "Киномания"
Кадър от филма за младостта на писателя Зола и художника Сезан, включен в Шестия фестивал на френското кино в рамките на "Киномания"
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка

Напишете дума/думи за търсене