В епицентъра на труса в Италия - БГ треньорки по художествена гимнастика

Кристина Гюрова СНИМКИ: АРХИВ

Кристина Гюрова: Бях вкъщи, беше ужас

Димка Рачева: Има много срутени блокове

Зоната, поразена най-много от земетресението, е открай време една от “крепостите” на италианската художествена гимнастика. Във Фабриано, градче в област Марке, пострадало от труса, живеят и работят две светила от художествената гимнастика – Кристина Гюрова, световна шампионка на въже от Лондон 1979 г. и дъщеря на легендарната Жулиета Шишманова, която през 1978 г. загина при самолетна катастрофа, и дъщеря ѝ Жулиета Канталупи, седем пъти шампионка на Италия в миналото и сега треньорка.

Дуото майка и дъщеря Гюрова - Канталупи подготвя в момента девойките от националния отбор на Италия за европейското в Будапеща през май 2017 г.

“По време на земетресението бях вкъщи и беше истински ужас”, разказва по телефона за “24 часа” Кристина Гюрова.

“Живея в стария център на Фабриано. След предишното земетресение на 24 август бяха укрепени много от къщите тук, така че нито в моята, нито в съседните къщи има щети. Все още обаче нямам представа какви са щетите в останалата част от града, но хората ги е страх. Дъщеря ми Жулиета също живее тук, във Фабриано – работим заедно.

За трети път подготвяме девойките от националния отбор за европейското по художествена гимнастика. Залата, в която тренираме, се намира във Фабриано, но няма щети. Тази събота имаме шампионат, но засега сме в неведение дали той ще се състои.

Веднага след земетресението отвориха за хора двете зали – в която ще бъдат състезанията и тази, в която тренираме. Тази сутрин оставихме децата да се наспят, защото през нощта никое от тях не е спало. 

Девойките от националния отбор по художествена гимнастика на Италия с треньорките Кристина Гюрова (вляво) и дъщеря й Жулиета Канталупи, седемкратна италианска шампионка в миналото
Девойките от националния отбор по художествена гимнастика на Италия с треньорките Кристина Гюрова (вляво) и дъщеря й Жулиета Канталупи, седемкратна италианска шампионка в миналото

Много хора от Фабриано отидоха да нощуват по колите си, но след като отвориха Палатата на спорта – голямата зала, в която са сложили легла, – доста хора отидоха да спят там. Надявам се обаче да ги преместят другаде, защото не искаме да местят състезанието на друго място. Подготовката ни за него беше наистина огромна. Девойките от националния отбор са във Фабриано от 4 месеца – оттогава ги подготвяме за европейското с Жулиета. Става въпрос за шест момичета от цяла Италия.

Спомням си как и при предишното земетресение в Аматриче ни разтресе много силно, въпреки че нямаше поражения. Следя непрекъснато по телевизията какво става - ето, казват, че това е ново гнездо на трусове, става въпрос за нови цепнатини и това много ме притеснява, защото може би няма да спре да ни тресе скоро. Много е опасно, защото, ако се скачат двете, ще стигне девета степен и става страшно. В Япония строят всичко много устойчиво, защото знаят, че има земетресения – там се клатят и нищо им няма. Тук не знам кога ще стане подобно нещо. Неотдавна направиха едно голямо училище, в което събраха всички лицеи на едно място”, разказва Гюрова.

В школата по гимнастика с дуото Гюрова - Канталупи работи и българска хореографка, а курсове по гимнастика води Лора Темелкова.

В град Камерино, който е сред най-пострадалите при земетресението, живее и работи от 5 г. като треньорка и Димка Рачева. Варненката е играла навремето в националния ни ансамбъл, но от 27 г. живее в Италия. “При първия трус бях в автобуса с момичетата, за да ги отведа по домовете им по различни селища наоколо - разказва пред “24 часа” Рачева. - Честно казано, по време на пътуването не усетихме труса, но ни се обадиха родителите, които чакаха децата си. 

Димка Рачева е треньорка по художествена гимнастика в Камерино.
Димка Рачева е треньорка по художествена гимнастика в Камерино.

Предадох ги на родителите им и се върнах вкъщи – тогава започна вторият трус. Отидох да нощувам във фургон. Аз живея в един по-страничен квартал от историческия център, така че при мен няма значителни щети. В центъра обаче има много срутени блокове, всичко е на земята. Училищата ни са затворени, всички от центъра са евакуирани и абсолютно всички спят в спортната зала. В момента и аз се връщам в залата, в която тренираме – тя беше дадена за нуждите на хората. Имаме 3 зали - в момента проверяват годността на третата, докато другите две бяха предадени веднага на Гражданска защита. Не вярвам да се промени положението в следващите дни, но важното сега е да бъдат настанени хората.

И предишното земетресение през август беше много силно, но нямаше толкова щети като сега, нямаше такива срутвания на къщи.

Честно казано, не съм много притеснена, защото човек просто трябва да свикне да живее с тези неща. Зоната ни е такава и постоянно ги очакваме. Някои хора са много разстроени психически, но аз гледам по-скоро да оправя каквото мога. В момента при нас тренират 80 гимнастички на възраст от 3 до 16 г. Децата непрекъснато питат къде ще тренират, опитах се да говоря с някои колежки дали могат да ми дадат зала, но не знам дали ще стане.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка

Напишете дума/думи за търсене