Всички търсят Издислав

"Кен ли", или английски по български

Бареков ми помогна за текста, шегува се на свой гръб фолкаджията Фики

Кой, къде и какво е Издислав - това занимава голяма част от обществото ни вече няколко дни поред, откакто фолкаджията Фики пусна новия си хит. Песента е балада и се казва Is this Love („Любов ли е“), но специфичното произношение на сина на Тони Стораро "из дис лав" или Издислав доведе до най-голямата вълна от интернет подигравки в последните години.


От времето, в което Валентина Хасан излезе и запя на свой собствен английски език песента на Марая Кери и я превърна в "Кен ли", не е имало втори подобен хит... досега. Парчето на Фики е на английски и има същото име като емблематичната балада на "Уайт Снейк". Начинът, по който той произнася тези думи, обаче накара интернет да прекипи от шеги, закачки и подигравки на негов гръб.

Колажът на Криско с подигравка на гърба на фолкпевеца
Колажът на Криско с подигравка на гърба на фолкпевеца

Фолкаджийята побърза да излезе няколко дни по-късно и да се опита да защити творбата си. Оказа се, че превърналата се вече в култов хит песен Is this Love е подарена на Фики от известния турски композитор Исмаил Тунч Дилек.


„Не съм претендирал никога с моя английски език. Разбирам го доста добре, от текста се разбира доста добре за какво се пее. В нашата страна обаче има доста разбирачи, критици. Коментираха с лошо този проект, че нямам крака и други простотии”, каза още певецът. За да затвърди още повече разбиранията си по английскиq той обясни, че е свикнал с "хейтери", които пишат лошо за него.

Интернет колаж включва и мъдрости от Валери Божинов
Интернет колаж включва и мъдрости от Валери Божинов

„Издислав”, „Издислав”, къде е „Издислав“? Аз питам в песента всъщност дали наистина това е любовта, а „Издислав” да може и да си го намерят. Това е абсолютна простотия”, разсъждава още Фики, като обвини липсата на иновативност у българите за неразбраната си балада. Оказа се, че най-подиграваният албум напоследък си има и своята муза. Фики призна, че песента и албумът са посветени на конкретен човек. „И, разбира се, жена винаги има. Искам да я запазя в тайна, защото ми е много мила, не искам да участва в този хейт”, поясни той. Фики дори се пошегува, че Бареков му е помогнал за текста и за следващата си песен той отново ще се посъветва с него.
На фона на обясненията на Фики обаче Издислав не спира да набира популярност. Вълната на подигравките непрестанно се увеличава, като рапърът Криско стана също част от нея, публикувайки подигравателен колаж. В клипа на песента Фики е седнал насред гората, като си е донесъл и микрофон, и пее на английски с ориенталски извивки. Режисьорът също има интересно виждане, като е оставил релсата на камерата, която е обградила Фикрет. Така при далечните кадри всичко това се вижда. Веднага се появиха множество страници във фейсбук за Издислав, като повечето го търсят къде е. Сред най-смешните коментари са тези, че ако дърветата имаха крака, щяха да станат и да си тръгнат, като чуят песента. Други коментират как нямат търпение да излезе и английската версия. Така Издислав стана реален интернет герой, като други шегаджии дори създадоха кампания за него: Подкрепете това момче с есемес: ДМС Издислав на номер 6565.

Тони Стораро също е в някои от колажите
Тони Стораро също е в някои от колажите

Други създадоха и нов църковен празник: На първи декември честваме деня на Свети Издислав Великомъченик, покровител на ориент рока, несъразмерните крака и полиглотите. Днес имат имен ден хората с имена Издислав, Фикрет, Фикрета, Сторар, Планет и Планета. Разбира се в кюпа е намесен и Динко с призив да му се подаде сигнал, защото Издислав звучало като да е бежанец.
Специалната група във фейсбук "Издислав" е събрала народното творчество и остроумие по повод песента. Там се открояват и подигравки по отношение на прословутите крака на Фики, за които отдавна има шаржове. Наблягайки на бицепсите, фолкпевецът бе забравил да тренира за крака и те изглеждаха относително хилави. В клипа към Is this Love това се е променило, водейки до колаж с надпис около Фики - таман си намерих краката... загубих Издислав. Колажите са нищо работа обаче на фона на клипче от филм за Хитлер, където някой е успял да пригоди субтитри, които са изцяло за новата песен на Фики. В него фюрерът е наистина потресен, че има такава песен. Ако имате интернет и свободно време - може да се посмеете доста и на този опит за подигравка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене