7 маски за хубава кожа и коса през зимата

Снимки: Pixabay

Зимата е стресиращ сезон за косата, ноктите и кожата ни. Неслучайно при по-студено време устните ни се напукват, кожата става по-груба, ноктите се чупят и нацепват. Можем да помогнем на красотата си с няколко лесни трика и продукти от кухненския шкаф.

Тиква за мека и сияйна кожа

Благодарение на високото си съдържание на цинк, който помага на кожата да не отделя излишно количество себум, тиквата е особено полезна за подхранването на кожата през зимните месеци. Освен това осигурява нежна ексфолиация на кожата.

За тази маска са ви необходими: 2 супени лъжици ситно настъргана тиква, 1 чаена лъжичка лимонов сок, 1 яйчен жълтък или белтък (при по-мазна кожа използвайте белтък) и 1 голяма лъжица мед. Всички съставки се разбъркват добре и се оставят да действат върху добре почистена кожа за 15-20 минути. 

Снимки: Pixabay
Снимки: Pixabay

Подхранваща маска от авокадо

Авокадото е богато на витамините А, С и Е. То съдържа много повече протеини от другите плодове. Маската с авокадо е чудесна грижа за всеки тип кожа през зимата и особено за по-сухите кожи, склонни към раздразнения.

За маската ви е необходимо половин авокадо, намачкано на пюре. Към него добавете няколко капки зехтин и няколко капки пресен портокалов сок. Нанесете върху почистена кожа за 15-20 минути, а след това изплакнете с хладка вода.  

Сладко подхранване за кожата

Бананът е добър източник на фибри, витамин В6, витамин С, витамин А, манган, фолиева киселина. След тази маска кожата ви е свежа, подхранена и нежна.

За да си я направите, смесете смачкан банан с прясна сладка сметана и нанесете на лицето. След около 30 минути измийте с хладка вода.

Косата също има нужда от подхранване и подсилване през зимните месеци. За да си забъркате чудодейни елексири за нея, само отворете хладилника.

Подхранваща маска за коса с яйце

В тефтерите на баба нерядко сме срещали маски и кремове с яйца и мляко. Те са богати на витамини, цинк, желязо, магнезий, калции и още цял коктейл от полезни съставки.

За маската разбъркайте 1 яйце с кофичка отцедено кисело мляко, рициново масло 50 мл, 1 ч. л. алкохол, половин лимон- изцеден. Разбъркате добре и втрийте първо в корените, а после и по дължината. Сложете найлон и кърпа и отмийте след около 30 мин.

Зехтин и хума за блясък и подхранване

Хумата, известна още като лечебна глина, съдържа много полезни съставки като силиций, фосфат, желязо, азот, калций, магнезий, калий и др. За маската с хума са ви нужни само 4- 5 суп. лъжици хума и зехтин, които се разбъркват на кашичка. След това към тях добавете един жълтък и сока на един лимон. Отново разбъркайте добре и нанесете на мокра, леко подсушена коса. Увийте косата си с найлонова шапка и така дайте около час на маската да подейства. Измийте 2 пъти с шампоан и накрая с разреден ябълков оцет в една кофичка от кисело мляко, за да отмиете зехтина.

Зимна грижа за ноктите

За силни и здрави нокти най-важното е да носите ръкавици и да консумирате много цитрусови плодове. За да им помогнете да останат здрави през зимните месеци, можете да ги подхранвате с масажи с бадемово масло и масло от жожоба в областта на кожичките. Така ще помогнете за растежа на здрави и красиви нокти.

Тези съвети важат и за кожата на ръцете. Ако са напукани от студа, нанесете маска от зехтин и сладкарска сметана.

Друг крем, който можете да си приготвите сами за напукани ръце, е подхранващ и ароматен.

За неговото приготвяне се нуждаете от 4 с.л масло от бадем, 3 с.л настърган на ренде пчелен восък, 4 с.л кокосово масло. Получената смес се загрява  на водна баня до получаването на водна консистенция. След това добавете внимателно 6 с.л глицерин. Махнете от водната баня и бъркайте, докато се получи гъст крем. Накрая прибавете и 6 капки лавандулово масло и поставете в стъклено бурканче. Съхранявайте крема на хладно място.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Натурални продукти за справяне със стомашните проблеми
10 невероятни първи дами, които засенчват съпрузите си (галерия)
Ангелите си имат професии
Руси Чанев е носителят на голямата награда "Аскеер" за цялостен принос
Принц Уилям и Кейт Мидълтън отпразнуваха 13 години брак

Напишете дума/думи за търсене