“33 стъпала към небето” отворила очите на Радев за самолетите

Румен Радев като дете

В трети клас любознателният ученик си купил книгата от автобус книжарница

“Румен Радев. Петият президент” е неофициалната и нецензурирана биография на новия държавен глава. Написана е и е издадена без съдействието и съгласието на Румен Радев. Нейни автори са опитните журналисти от в. “24 часа Лиляна Клисурова и Любомир Денов. В текста освен личните си впечатления от генерала, те са използвали откъси от негови интервюта, както тези и позиции, които новият държавен глава е развивал в първите си публични изяви. В “Петият президент” говорят и хора, които го познават от армията. Предлагаме ви откъс от книгата.

Една книга е “виновна” Румен Радев да стане пилот. При това един от най-добрите пилоти, владеещ лупинги, спиращи дъха на зрителя.

Всичко станало съвсем случайно. Бил в трети клас, когато в двора на училището в хасковското село Славяново, където бъдещият генерал живеел с родителите си, дошла пътуваща книжарница - автобус, пълен с книги. Любознателният Румен бил сред първите, влезли в него. Харесал си книгата “33 стъпала в небето” на Анатолий Маркуша, но нямал достатъчно пари в себе си. Хукнал към дома, където дядо му му дал недостигащите стотинки, и успял да я купи. Изчел книгата на един дъх, бил запленен от написаното и от илюстрациите в нея. И решението му било категорично - ще стане пилот.

Роденият преди 53 г. в Димитровград Радев прекарва детските си години в село Славяново. Родителите му, вече пенсионери, живеят там и днес.

Като малък Радев помагал много вкъщи, но най-горд бил, когато в първи клас му поверили грижата за коня.

Яхвал го без седло

като Винету

и го водел на 1-2 км от селото на паша. Имал волно детство. “Лудеех из гората, край реката, имах огромната свобода, каквато, за съжаление, много от нашите деца днес нямат”, спомня си той. Друг любим момент в детството му било завръщането от чужбина на близкия приятел на баба му и дядо му проф. Тянко Йорданов. Географът и създател на предаването “Атлас” винаги му изпращал картички от поредното си пътешествие по света, а като се върнел, с увлечение разказвал за него. Малкият Румен го гледал с широко отворени очи.

Първата мечта на днешния генерал като дете била да стане добър рибар. Двамата с баща му често заедно дебнели рибата край реката.

След това искал

да стане бригадир

в ТКЗС-то Често в селото им идвал чичко с чанта, който изглеждал важен човек в очите на малкото момче.

Но най-голямата му мечта била да работи в мандра. “Имаше мандра на края на селото и когато минехме покрай нея, мандраджията, много добър човек, ни гощаваше с истинско прясно сирене. Показваше ни как се прави и всичко ми изглеждаше като магия. А и накрая се получаваше нещо много вкусно”, спомня си Радев.

В трети клас рязко променил намерението си, когато прочел книгата “33 стъпала към небето”. Веднага започнал да се готви за пилотското училище. Не му било трудно, защото бил добър ученик, а и любимият му предмет била математиката.

В 4-и клас семейството му се преместило в Хасково и до 7-и Румен учил в ОУ “Иван Рилски”. След това, повлиян от страстта на кака си Лозана към езиците, Румен влязъл в немската гимназия. Изкарал обаче само подготвителен клас и решил, че е по-добре да наблегне на математиката, ако ще кандидатства във военното училище. Така през 1979 г. се прехвърлил в хасковската математическа гимназия.

Паралелно с математиката Радев наблягал и на спорта. Играел баскетбол и бокс. Но когато дошло време да кандидатства, приятел доктор му казал да не споменава бокса, защото няма да получи медицинско. Тренирал и бягане, гимнастика, фитнес, плуване.

Въпреки многото учене правел плановете си така, че да му остава време да отскача до Стара Загора, за да лети -

карал безмоторен

самолет и скачал

с парашут

и стартирал кариерата си във въздуха още като ученик.

Правел го обаче тайно от родителите си. За да стане пилот, Радев избягал от дома си и заминал за Долна Митрополия. И днес, запитани коя е най-голямата генералска беля, родителите му са единодушни - когато се записал зад гърба им в авиаторското училище.

“Категорично не бяхме съгласни с тази му постъпка. Бяха го приели ядрена физика, а той тихомълком си изтеглил документите и ги подал във военното училище”, казва баща му Георги.

А пък самият Радев свързва кандидатстването си във Военновъздушното училище в Долна Митрополия с почти куриозна случка. На изпита ги затворили, както си му е редът, в зали, за да решават задачите. На него обаче му трябвал само половин час, за да се справи с тях. При това ги решил, без да използва листовете за чернова - директно на беловата. Пъхнал отговорите в плика и тръгнал да го предава на комисията. Пазещият го майор обаче го върнал със съвет да не се отказва и да напише нещичко поне.

“Ама аз съм готов”, заявил му младежът. Майорът обаче отказал да му повярва. Двамата започнали да спорят, а накрая пазещият го направо му заявил, че не може да го пусне да излезе, преди да са минали 2 часа. В този момент покрай тях минал преподавателят по висша математика Нино Ставров, който чул разправията и поискал да види плика със задачите. Прегледал ги и пуснал Радев да си ходи. В крайна сметка младежът бил приет първи по бал.

Като ученик Радев пътувал след училище до Стара Загора да кара безмоторен самолет
Като ученик Радев пътувал след училище до Стара Загора да кара безмоторен самолет
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка

Напишете дума/думи за търсене