Новият господар на света

Семейството на Тръмп (от ляво на дясно) - синът Ерик Тръмп с жена си Лара, синът Барон пред родителите си Доналд Тръмп и Мелания, снахата Ванеса Хейдън със съпруга си Доналд Тръмп-младши и двете им деца Киа и Доналд Тръмп III, дъщерята Иванка Тръмп с мъжа си Джаред Кушнер и щерката Тифани Тръмп.

Непоклатимото чувство , че е орисан да управлява, е заложено в гените на Доналд Тръмп от поколения

Когато преди 10 години на Доналд Тръмп и жена му Мелания се роди син, бебето бе представено на света в типичния за баща му бомбастичен стил. “Той е силен, той е умен, той е упорит, той е зъл, той е яростен. Всички черти на характера, нужни, за да стане успешен бизнесмен” - обяви магнатът, вдигайки високо малкия Барон, за да го покаже на журналистите и фоторепортерите.

Контекстът бе ясен: роди се нов Тръмп и светът да внимава! - изтълкува думите му британският в. “Дейли телеграф”.

За новия господар на света няма нищо

по-важно от потеклото

Той притежава същия напорист инстинкт, който навремето извиси дядо му от беден германски имигрант до виден търговец на недвижими имоти, а баща му - до един от най-богатите хора в Америка. Непоклатимото чувство, че техният клан е орисан да управлява, е заложено в гените на Тръмп.

Той няма морални скрупули, кипи от самодоволство, избухва гневно и язвително. Това ясно пролича, когато наскоро грубо нападна новинарите, задали въпроси за московското му досие със секскомпромати. Но именно през призмата на семейството 45-ият президент на САЩ може да бъде разбран най-добре.

“Константата у всички Тръмп е не само колко пари имат и какво са постигнали, а импулсът яростно да преследват поредната нова възможност. Те олицетворяват американската мечта в най-безмилостния ѝ и арогантен вид”, казва Мат Фрай, описал семейната история на президента във филм за британския тв Канал 4.

Бруталният стил на Доналд

бележи дори разводите му,

при втория от които през 1992 г. се опита да отнеме от жена си Ивана всичко, дори и годежния пръстен.

През 1885 г. дядото на Тръмп Фридрих Друмпф пристига в Ню Йорк от Бавария с едно куфарче едва 16-годишен. Работи като бръснар в Манхатън. На 23 години заминава на Запад и отваря кръчма в Сиатъл, където според биографите му предлага не само пиене, но и жени. Заради “златната треска” поема към Канада и открива заведение за кюфтета с конско месо от издъхнали наблизо животни. Когато месото свършва, пак прави бардак.

После се захваща с хотелиерство и към края на века вече е открил своя Клондайк. “3000 златотърсачи и миньори са минавали през неговия хотел “Арктик” всеки ден. Ако не можели да платят с пари, плащали със златен прах”, разказва Фрай.

Натрупал богатство, Фридрих се прибира в Бавария и се жени за бедното съседско момиче Елизабет. Германия му отказва жителство, защото се е скатал от военна служба. Нелегален в родината си, той се връща в Ню Йорк и влиза в търговията с имоти - стъпка, която днес може да промени хода на историята.

Фридрих и Елизабет имат три деца и до 1915 г. той вече е спечелил от имотни сделки сума, равна на 500 000 днешни долара. Умира на 49 г. от испански грип и оставя фирмата на жена си и 12-годишния си син Фред (бащата на Доналд Тръмп).

За 30 години Фред развива бизнеса до мрежа от имоти на стойност $ 200 млн. Но

този успех е оцапан от

обвинения в корупция

и стремеж към максимални печалби от държавни проекти, целящи да извадят САЩ от Голямата депресия. Сред тях е строителството на евтини жилища за ветерани от Втората световна война, известни сред американците като “бараките на Тръмп”. Магнатът прибира от тях много над предвидените средства и президентът Айзенхауер е разярен, но опитите строителят да бъде наказан не издържат в съда. “Фред е достатъчно умен, за да направи пари на ръба на закона”, казва биографът му Майкъл д’Антонио.

Майката на Доналд е имигрантка

от Шотландия

Хубавица, напориста и решена да пробие в живота, домашната прислужница Мери Ан Маклауд среща Фред на танцова забава и през 1936 г. се омъжва за него. Скокът ѝ от мизерията в елита на Ню Йорк Мат Фрай сравнява със сюжет на Скот Фицджералд.

В този свиреп, хиперкапиталистически свят през 1946 г. се ражда Доналд Тръмп. Той е средното от петте деца на семейството и второто момче. В дома на Мери Тръмп цари матриархат, тя управлява домакинството с желязна ръка. Никога не прекрачва прага без кожено палто и сложна оранжево-руса прическа (близка до тази на сина ѝ днес). Тръмп казва, че от “изключително умната си майка” е наследил много повече от гермафобията – заболяване, което не означава страх от германци, а от бактерии. (Той мрази да се ръкува и тези дни обясни, че не е плащал на проститутки да уринират върху него в московски хотел именно защото е гермафоб.)

Доналд Тръмп с майка си и баща си през 1994 г.
Доналд Тръмп с майка си и баща си през 1994 г.
В книгата си “Изкуството да оцелееш” Тръмп признава, че трудно се обвързва с жени (словенката Мелания е третата му съпруга след чехкинята Ивана Тръмп и Марла Мейпълс), защото постоянно ги сравнява с майка си. Мери умира през 2000 г. на 88 години. Баща му издъхва година по-рано на 93 г.

Домът от детството на Доналд е безвкусно копие на южняшка плантация с 23 стаи и лимузина кадилак с номер FCT – инициалите на баща му, паркирана на входната алея. Има безбройна прислуга и специален готвач, който приготвя любимите на момчето хамбургери по всяко време.

Негови съученици си го спомнят като

самомнителен и надут хлапак,

изпадащ в ярост, ако нещата не стават, както той иска.

В началното училище “Кю форест” веднъж ударил учителя по музика по окото и го посинил, хвали се самият Тръмп. Името му е синоним на пакостник. Но докато другите деца рисуват супермен, той чертае небостъргачи.

Баща му, човек с винаги безупречно подстригани мустачки, който дори у дома не сваля костюма, смята сина си за твърде необуздан. След като намират у него колекция сгъваеми ножове, го пращат в Нюйоркската военна академия. Там Доналд бележи успехи, награден е за идеален ред в стаята, става звезда на бейзболния отбор. Печели си и репутация на женкар. Това донякъде се дължи на визитите на родителите му, които винаги водели със себе си различни красиви момичета от висшето общество и всички демонстративно се разхождали в парка. Според негови съученици така му изграждали имидж на плейбой, от който да се възползва по-късно в живота.

“Някои момчета смятаха, че ги гледа отвисоко. Според мен бе просто лишен от емоции и състрадание. А ако ти липсва състрадание, си много подходящ да кроиш стратегии за плячка и печалба”, казва съученичката му Санди Макинтош.

След като през 1968 г. завършва бизнес училището “Уортън” към университета в Пенсилвания, Тръмп постъпва на работа в семейната фирма. В началото баща му го подпомага с “малък заем” от 1 млн. долара, твърди самият той. И методично се катери към върха на “Тръмп органайзейшън”.

За успеха обаче само характер не стига – трябва и късмет. Брат му Фред Джуниър е 8 години по-голям от Доналд и предполагаем наследник на семейния бизнес. Той е красив, общителен и има чар, който липсва на брат му. Популярен е и обича компаниите, което го тласка към алкохолизъм. Умира на 41 години, разчиствайки пътя за следващия наследник на фирмата.

Според Тръмп обаче заслугата не е на съдбата, а на собствените му по-добри гени на трезвеник и боец. Казва: “Фред бе прекрасен човек. Но когато живееш в Ню Йорк и си имаш работа с големите акули в бизнеса, това не е добродетел. Не всеки издържа.” Доналд не крие, че

смята себе си за

велик по рождение

“Някои хора не побеждават, защото не знаят как. Да печелиш, е трудна работа, само талант не е достатъчен. Трябва да носиш и гена на победител. Аз например съм победител”, казва той в интервю с Барбара Уолтърс.

В друг разговор признава: “Силно вярвам в гените, те оформят 80% от потенциала на човека.” Магнатът смята, че е предал своите на децата си - Доналд, Ерик, прочутата Иванка от Ивана и Барон от Мелания. За дъщеря си от Марла – Тифани, не е много сигурен.

В живота нюйоркският бизнесмен е преодолял много спънки, за да се превърне в жив символ на успеха и екстравагантността. Той преследва победата с всички средства и с упоритост, която някои смятат за патологична. Убеден е, че е роден за славни дела и че величието е част от неговата ДНК. Надмогва всякакви ограничения и се стреми към новаторство и градивност. Така създава империя за милиарди долари.

През 1971 г. Тръмп поема контрола на бащината фирма. Но не строи жилища за скромни американци, а носещи неговото име пищни небостъргачи, хотели, казина и голфклубове от Манхатън, Атлантик сити и Флорида до Мумбай.

Нетното му богатство възлиза

на близо 4 милиарда долара

Когато през 1973 г. фирмата на Тръмп е дадена под съд за расизъм, го спасява прочутият адвокат антикомунист и защитник на мафиоти Рой Кон. След обвинения, че компанията тихомълком отказва жилища на цветнокожи служители, маркирайки картоните им с “Ц”, юристът завежда контраиск за $ 100 млн.

Влиянието на Кон върху Тръмп съперничи с това на баща му. Той учи бизнесмена на изкуството да контраатакува, което той умело използва по пътя към властта. Съветва го да игнорира писанията и критиките като баща си и дядо си, хладнокръвно да се отърсва от калта, която се изсипва върху него.

С неизчерпаемата енергия на зодия Близнаци Доналд става известно лице сред американските домакинства още като водещ на телевизионното бизнес риалити “Стажантът”. Познават го и като собственик на конкурсите “Мис Вселена” и “Мис САЩ”.

Тръмп не е идеолог. До 1987 г. той бе демократ, членуваше и в Реформистката партия. През 2015 г., вече републиканец, 70-годишният магнат се впусна в надпреварата за Белия дом. Тогава идеята да влезе в Овалния кабинет изглеждаше немислима. Подиграваха го за свръхголямото му его, прическата, пищния кич, с който се обгражда, личния му герб, разводите. Но подцениха неговата гигантска издръжливост и популистката дарба да казва това, което неразбраният и ядосан бял избирател иска да чуе.

Говорейки по-скоро инстинктивно, отколкото премислено, Тръмп удари по болните места. Бичуваше “мошеничката Хилари” и “корумпирания политически елит, който пие кръвта на страната”.

Самият обаче не се поколеба да настани приятели милиардери на ключови постове в правителството и да уреди собствения си зет за президентски съветник.

Американците вече

скърцат със зъби…

Тръмп има прости решения на всички сложни проблеми. Той се зарича да върне на Америка нейното величие, както и работните места, изнесени в Китай и Мексико. Дава феноменални обещания за стена срещу бежанците на границата с Мексико, прогонване на 11 млн. имигранти, смърт на глобализма и скъсване на сегашните международни търговски споразумения, пише АФП. Бизнесменът не е добре запознат със същността на вътрешните и международните проблеми, не знае имената на много колеги по света. Флиртува с Русия, напада Германия и НАТО. Но мнозинството американци го свързват със своите блянове - успешен бизнес, съпруга манекенка, 3-етажен мезонет на върха на Тръмп тауър в стил Версайския дворец, частен “Боинг 757”.

Пищният мезонет на президента на 66-ия етаж на кулата му в Манхатън копира двореца Версай.
Пищният мезонет на президента на 66-ия етаж на кулата му в Манхатън копира двореца Версай.
В резултат на това днес САЩ имат харизматичен, понякога забавен, арогантен, импулсивен, непоследователен и непредсказуем президент без политически опит и необходимите качества за водач на нацията. Но както се казва, като няма риба, и ракът е риба.

Въпросът е как ще изглежда светът, когато начело на първата икономическа и военна сила застане човек, чиято движеща сила е келепирът, а идеята фикс - собственото му величие. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Малки неща, които ни пречат да отслабнем
Сашо Кадиев и годеницата му вдигат малка сватба - само с най-близките
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка

Напишете дума/думи за търсене