Компания разработва дронове за доставка, които в бъдеще могат да служат и за храна

Снимка: Архив

Дронове за доставка на храна, вода и лекарства, които един ден ще бъдат годни и за ядене, могат да станат неизменна част от спешни спасителни операции в засегнати от природни бедствия региони или конфликтни зони като Мосул и Алепо, предаде Ройтерс.

В изработката на прототипа на дрона, наречен Паунсър, е използвано дърво, което в бъдещите версии може да бъде заменено с храна, съобщава БТА.

"Храната може да стане компонент от конструкцията. Дронът пристига при Вас и го изяждате", казва Найджъл Гифорд, основател на базираната във Великобритания компания Уиндхорс Аероспейс, която стои зад разработката. Екипът на фирмата включва и Брус Дикинсън - предприемач и фронтмен на хеви метъл групата "Айрън мейдън".

Всеки дрон на цена 150 лири може да бъде натоварен с 50 килограма храна - достатъчно количество за изхранването на до 50 души дневно. Апаратът с обсег на действие до 40 километра може да бъде изстрелван от летище или катапултиран от земната повърхност с точност до 7 метра. Това му дава предимство пред спусканите с парашут доставки, до които се прибягва в краен случай. "Проблемът с този вид доставки е, че човек не знае къде ще се приземят", допълва Гифорд.

Освен за доставка на храна, вода и лекарства, части от дроновете с размери 3 на 1,5 метра могат да се използват за гориво или подслон.

Найджъл Гифорд отбелязва, че интерес към продукта на компанията вече са проявили няколко организации, сред които Лекари без граници, Международният спасителен комитет, Оксфам и Световната здравна организация. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка

Напишете дума/думи за търсене