Боян Петров: Историята започва отново

Боян Петров, проф. Николай Петров и Андрей Ковачев (от ляво надясно) след  представянето на книгата "Първите седем"

Алпинистът представи дебютната си книга пред лекарите, спасили живота му

„Историята на един ваш пациент” – така алпинистът Боян Петров се обърна към служителите на Военномедицинска академия (ВМА), пред които представи дебютната си книга „Първите седем”. Обеща, че тя ще има продължение, когато изкачи и следващите 7 осемхилядника.
Точно преди 6 месеца Петров и екологът Андрей Ковачев бяха пометени от кола в Кресненското дефиле, а животът им бе спасен именно от специалистите във ВМА. Днес двамата благодариха на медиците за грижите. „Благодаря ви, че сте наши приятели и се надявам, че ще изпълните обещанието си да сложите знака на ВМА на следващия 8-хилядник, който ще покорите”, им отвърна началникът на болницата, проф. Николай Петров.
В „Първите седем” Боян Петров споделя информация за върховете, които е изкачил, описвайки подробно физическата подготовка, техниката, екипировката, организацията и протичането на всяка експедиция. В изданието можете да намерите нещата от кухнята на експедицията и малките хитрини, с които да пребориш изпитанията, за страданието, за миговете, спиращи дъха, за живота в базовия лагер и романтиката във височинните лагери, за живота без връзка със света. Eдно от най-големите богатства на книгата са фотографиите от солидния архив на алпиниста.
По време на презентацията Петров запозна лекарите и с медицинските си показатели преди, по време и след експедиция и разкри какво е научил за себе си и за организма си по време на лечението си във ВМА. Той сподели, че по време на изкачванията си, никога не е ползвал кислород в бутилка. По ирония на съдбата за първи път това му се е наложило, докато е бил в реанимация след катастрофата.
„Изключително съм благодарен за отношението на всички специалисти. Историята започва отново, завръщам се”, обърна се алпинистът към присъстващите в залата специалисти. Сред тях беше и началникът на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната проф. Ивона Даскалова, която се запознала с Боян покрай диабета му.„Възхищавам се от Боян, той е пример за нашите пациенти за невероятна дисциплина и интелект. Благодаря за надеждата, която създавате в младите хора”, каза проф. Даскалова.
„Искам да ви благодаря – на теб и на Андрей, от името на всички служители на ВМА – вие направихте един хубав жест, такава презентация, от такива хора и на такава тема, не сме получавали”, заяви проф. Николай Петров.
Следващата ми цел е до 2019 г. да покоря още 7 осемхилядника, без кислородна бутилка. Искам да включа България в списъка на страните, отлъчили поне един представител, покорил всички осемхилядници, каза на финала Боян Петров.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка

Напишете дума/думи за търсене