Паметникът на Емил Димитров - в сърцето на родния Плевен

Емил Димитров СНИМКА: Архив

Паметникът на Емил Димитров ще се извиси в "сърцето" на родния Плевен - в зелената площ до Големия фонтан. "Тази естествена централна среда с най-голям поток от хора кореспондира изцяло със законите на изкуството и отговаря по достойнство на почитта към именития ни съгражданин", мотивира предложението си за мястото на монумента кметът Георг Спартански. Подкрепиха го на сесия с гласовете си 36 общински съветници.

Досега в дарителската сметка за изграждане на паметника са влезли близо 35 хил. лв. Кампанията стартира през пролетта на 2016 г. На благотворителен концерт 7 хил. лева събраха с песните си звездите на естрадата Тони Димитрова, Маргарита Хранова, Люси Дяковска, актьорът Даниел Цочев, Драгомир Драганов, диригентът Левон Манукян и младият пианист Гого Милтиядов. Над 6 хил. лева добавиха плевенските художници от продажбата на свои картини, показани в изложба и разиграни на търг. Още 15 хил. лв. внесе "Ротари клуб Плевен Центрум" след 2-седмична дарителска акция и благотворителен бал.

След писмо на кмета Министерството на отбраната пък дари 925 гилзи месингови гилзи, оценени за 15 хил. лв. Извлеченият от претопените 122-милиметрови гилзи месинг е достатъчен за направата на мемориала. Национален конкурс ще избере проекта за паметник на легендата. Днес единственият мемориален знак за незабравимия Емил в Плевен е барелефът на родната му къща на улицата с неговото име.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка

Напишете дума/думи за търсене