Светла Иванова: Преследвах късмета си и сега си го стопанисвам

Тя излъчва такова спокойствие, че се чудя йогата ли е виновна, или заради вътрешната хармония й върви толкова с йогата. Светла изгря като поп звезда, но през годините надничаше от различни ъгълчета на така наречения обществен живот. Издаде няколко албума, написа няколко книги и направи няколко диска с йога. След този разговор обаче разбирам, че Светла Иванова желае повече от всичко да е майка...

Защо започна да се занимаваш толкова сериозно с йога?
Винаги съм искала да имам стабилно сплотено семейството, затова по естествен начин музиката остана на заден план. Тя е моя страст и когато ми предложат хубава песен, ще я направя. Но пътуванията, участията и подготовката преди тях отнемат възможността да отделям повече време на семейството си. Не искам някога да съжалявам, че съм пропуснала първите години от живота на децата ми. Заниманията с йога и писането ми позволяват да съм повече вкъщи. А йога практикувам, откакто се помня. Повече от 20 години. Като студентка в София първата ми работа беше да се запиша при Венцислав Евтимов – един от първите учители по йога. После преминах през много и най-различни учители и курсове и почувствах момента, в който можех да споделя опита си.

Грешно е твърдението, че йога е само за разтоварване от стреса. Идват ли при теб хора с конкретни проблеми, които намират решението в йога?
Да. Често идват след лекарска препоръка, защото за разлика от по-активните спортове в йога можеш сам да контролираш тялото си и докъде да стигнеш в дадена поза, без да се напрягаш. Ползата от йога и извън залата е голяма. Учи те например да не задържаш въздух и да не се стресираш пред проблемите, да приемаш нещата такива, каквито са, да си по-спокоен, балансиран, постоянен, гъвкав. Дори не толкова физически, колкото като психика. С йога може и да се отслабва. Понеже при мен идват повече дами, аз наблягам на проблемните зони в част от курсовете си. Идват и хора с конкретни проблеми и мисля, че упражненията им повлияват добре. Те ги отпускат и ги карат да се вгледат по-надълбоко в себе си. Защото с йога можеш да изключиш от околния свят и проблемите. Всяко действие в живота може да бъде повлияно от йога практиката ни. С нея научаваме повече за себе си – лесно ли се отказваме, или сме постоянни. Учим се, че с агресия или мързел няма добри резултати.

Ти имаш възможност и да не работиш. Защо си грабнала толкова дини под мишницата си?
Защото много държа да имам своята самостоятелност и да се развивам. Човек се отпуска, когато не прави нищо. Не е имало период в живота ми, в който да не съм работила.

Амбициозна майка ли си?
Не знам дали съм амбициозна, но се опитвам да бъда много отдадена. Амбициите ми стигат дотам, че искам децата ми да са възпитани, интелигентни и добри. Да не са конфликтни хора, да мислят трезво и позитивно. Да обичат книгите, да оценяват и да уважават собствения си труд и труда на другите и да притежават самочувствието на честни хора. Да се чувстват свободни и да знаят, че винаги имат избор. Моите деца посещават само такива занимания, каквито сами са избрали. Може би мисля така, защото родителите ми се опитваха да ми влияят и винаги си казвах, че един ден няма да постъпвам по същия начин. Не ми разрешаваха да ходя на уроци по пиано например.

Цялото интервю четете на mila.bg

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка

Напишете дума/думи за търсене