Премиера на спектакъла “Последното изкушение”

Плакатът на спектакъла - премиерната постановка се играе днес.

Пламен Димов  е Христос, Дарин Ангелов - Пилат

Съзвездие от известни български актьори излиза тази вечер на сцената на Народния театър в “Последното изкушение”.

Постановката е на Веселка Кунчева по прочутия роман “Последното изкушение на Христос” на Никос Казандзакис, заради който големият гръцки писател е отлъчен от Гръцката православна църква и прокуден от родината си, а книгите му са анатемосани. Спектакълът е премиерен на голямата сцена на Народния театър “Иван Вазов”. Веселка Кунчева заедно с Ина Божидарова е и автор на сценичната версия на представлението.

Исус е Пламен Димов, студент на Ивайло Христов, познат от представлението “Хъшове” и филма “Каръци”. Христо Петков е Юда. Жорета Николова играе Богородица, Дарин Ангелов - Пилат, Цветан Алексиев - Йоан Кръстител. Сред актьорите са Параскева Джукелова, Ева Тепавичарова, Ева Данаилова, Илиана Коджабашева, Валери Йорданов, Деян Ангелов, Сава Драгунчев, Зафир Раджаб.

Сценографията, костюмите и куклите са на Мариета Голомехова, с която Кунчева е в изключителен тандем вече няколко години. Хореограф е Стефан Витанов, композитор - Христо Намлиев.

Режисьорката подхожда безмилостно към актьорите. Цял месец ги събира на репетиции на маса, “въоръжени” само с книгата на Никос Казандзакис и без никакъв сценарий. Четат, играят, разискват, спорят, а тя ги гледа и преценява кой за коя роля е най-подходящ. Жесток кастинг!

Романът на Казандзакис е екранизиран от Мартин Скорсезе през 1988 г. с Уилям Дефо в ролята на Христос и Харви Кайтел в образа на Юда. Въпреки че е определен за скандален и предизвиква религиозни протести, филмът получава редица номинации за “Оскар”, “Златен Глобус” и “Грами”, но все още е забранен за показване в много страни. Обвинен в богохулство, писателят е отлъчен от Гръцката православна църква, а книгите му са анатемосани. Прокуден от родината си, той я напуска през 1947 г. и не се завръща в нея до смъртта си.

Образът на Христос е централен в романа, но това не е евангелският Христос, а обикновен, дълбоко страдащ и неуверен в силите си човек. Исус е стъпил здраво на земята, разпнат между страсти, съмнения и противоречия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка
Ретрограден Плутон - изкореняване на стари модели на поведение

Напишете дума/думи за търсене