Конспирациите за "Евровизия": Оставили Кристиан втори, за да натрият носа на Русия. Има ли гей лоби на конкурса?

Всяка година около "Евровизия" се завихрят какви ли не конспирации - че гей лобито диктува победата, че печелят плагиати, че основен е политически вот. И тази година не остана по-назад. Веднага след победата на Португалия, в България започна развиването на теориите, как тази победа е по политически причини.

Второто място на Кристиан Костов безспорно е най-голямото постижение за България в песенния конкурс. Но около него се насъбра огромно напрежение. А то често буди въображението на конспираторите.

Невръстното 17-годишно момче и неговата песен хищнически бяха вкарани във враждата между Русия и Украйна. Руските медии непрестанно тръбяха как Кристиан е тяхното момче на "Евровизия", след като Юлия не бе допусната да се яви. Дори си позволиха да нарекат организаторите глупаци, защото с евентуалното си първо място българинът всъщност щял да донесе победа за Русия.

Безспорно отсъствието на Самойлова даде огромна преднина на Кристиан и му отреди вот от проруските държави, които по свой обичай и традиция, навярно за да не им спре Путин природния газ, редовно дават своите 12 точки за "майка Русия", както се изрази един от презентаторите миналата година. Но може би и цялото това припознаване подхлъзна младия изпълнител.

Час преди гласуването в руската уикипедия някой мистериозно сменя националността на Кристиан на руско-българска, макар че момчето само родено в Москва, а родителите му далеч не са руснаци (майка му е от Казахстан, а бащата - от България).

Според някои конспиратори българската песен е останала втора по една-единствена причина - защото по този начин Европа щеше да признае победата на Русия. Ситуацията малко наподобява тази от миналата година, когато Джамала "надпя" изненадващо блестящия Сергей Лазарев, който не просто беше най-големият фаворит на феновете, но и спечели телевота с третия по големина резултат (рекордният вот на публиката се държи от италианците Il Volo, а второто място - от победителя в далечното минало Александър Рибак).

Друга конспирация твърди, че португалското жури било толкова изплашено България да не победи, че награди родината ни със "страхотните" нула точки. Изглежда, те правилно са преосмислили своите приоритети и не повтарят грешката, която нашето жури направи миналата година, давайки 12-те точки преднина на Лазарев пред Поли Генова.

Загубата на Кристиан събуди и друга конспирация в българското онлайн пространство - че гей лобито е виновно за второто му място, защото е гласувало за Салвадор, за когото се твърди, че е хомосексуалист.

Това, което българите не знаят обаче, е, че не е задължително да си гей, за да получиш вота на този сегмент от хора. Сините очи на шведския състезател имат по-голям шанс да провокират подобен тип гласуване, въпреки че на всички е ясно, че той е сгоден и напълно хетеросексуален.

В челната тройка, освен Салвадор Собрал на първото място виждаме Кристиан и родината ни на второ и Молдова на трето място. Подредбата напълно опровергава една от най-известните конспиративни теории, които абсолютно всяка година витаят около "Евровизия".

Ако поне малко се замислим, осъзнаваме, че нито една от трите държави няма как да се е наредила там политически, защото нито една от тях не е толкова важна за световния ред, колкото са Германия, Франция или Русия. Най-вече Молдова. Тази конспирация е немислима в подредбата на тазгодишните победители, за разлика от вота, продиктуван отново от омразата към Русия.

Около това защо победи Португалия също заваляха куп мистични теории. Някои се влюбиха в нежната песен, други категорично я определиха като странна и завинаги се отказаха да вярват в здравия разум на европейците.

Най-известната причина обаче остана съжалението. Но беше ли то предварително премислено или абсолютна случайност?

В навечерието на конкурса португалски таблоид разпространи тъжната история на Салвадор, който чакал трансплантация на сърце, и ситуацията моментално се превърна в хаос.

Екипът от мениджъри на тогава бъдещия победител светкавично започна да отрича твърдението и заяви, че певецът само е претърпял операция от херния и затова няма да присъства на първите няколко концерта от турнето на участниците.

Но вече беше твърде късно, медиите бяха разпространили тъжната история. След победата на Салвадор лично сестра му, написала лиричната му песен, потвърди, че той наистина има сърдечно заболяване и чака трансплантация.

Самият победител обаче така и не каза нищо по въпроса.

Не се оплака, не отрече, не потвърди. Твърди се, че самият той е помолил екипа си да не казва за проблема, за да не предизвика състоянието му вот от съжаление.

Каква е цялата история, може би никога няма да стане ясно. Много вероятно е ситуацията да е много добре обмислена или

Португалия да се е възползвала от слуха за операцията. Със сигурност може да се каже, че Салвадор не спечели от съжаление.

В предни години сме виждали Полша, която прати момиче в инвалидна количка, и Финландия, която бе представена от група хора със сърдечни проблеми, и никой от тях не спечели. Песента на португалеца, оказва се, наистина докосна сърцата на европейците. Но държанието му след победата ги отблъсна. Речта му разгневи не само феновете, но и останалите участници в "Евровизия".

Салвадор нито веднъж не каза благодаря на хората, гласували за него, а вместо това нарече останалите поп песни в конкурса "за еднократна употреба". Макар че бе прав в думите си, че музиката не е само фойерверки, а чувство, фактът, че за съвременната музика даде и определението "бързо хранене", ядоса още повече съперниците му.

Шведският участник Робин Бенгсон, който завърши пети в състезанието, качи своя снимка от пресконференция в профила си в инстаграм и написа: "Най-вероятно тук говоря за музика за еднократна употреба. Салвадор, честита победа, песента ти беше наистина хубава, но мисля, че нивото на речта ти беше под това на истински победител. "Музиката за бързо хранене" може да е най-хубавото нещо на света в правилното място и време, може да бъде толкова красива, колкото твоята. На сцената има място за всички."

С това изказване Салвадор бързо - бързо се превърна в най-мразения победител в "Евровизия", а дълго си мислехме, че хейт като този след победата на Кончита Вурст никога няма да има. Явно екипът му може да се справя в напечени ситуации, но не и да му дава съвети за правилно изказване.

Салвадор намекна за своята смелост още по време на първите пресконференции. А организаторите на конкурса си затвориха още веднъж очите, както направиха след победата на Джамала и нейната политическа песен миналата година. Португалецът се появи на една от пресконференциите, облечен в пуловер с напис "SOS за бежанците".

Подобни политически изявления би трябвало да стоят далеч от сцената на "Евровизия", тъй като са строго забранени, а наказанието е дисквалифициране от конкурса.

Също като Джамала, която изпя "1944" - песен за изселването по нареждане на Сталин на татарите от Крим през май 1944 г., Салвадор се отърва само с порицание и предупреждение повече да не носи подобен тип дрехи, които съдържат политически лозунги. А той се оправда, че "SOS за бежанците" нямало нищо общо с политиката, а с хората.

Конкурсът тази година започна, продължи и завърши със скандал. В началото на организацията 21 от най-ценните членове за екипа на "Евровизия" колективно подадоха оставки, сред тях и продуцентът на тазгодишното шоу. В своето отворено писмо те се оплакаха, че шефовете им са им забранили да вземат каквито и да било решения относно събитието. Какво са искали да направят, какво е уплашило украинското ръководство и защо ги е принудило да напуснат, така и не стана ясно.

За голия провокатор на конкурса - четете в хартиеното издание. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка

Напишете дума/думи за търсене