Христо Харалампиев “примири” скулптура и рисунка в галерия "Нюанс"

Художникът обикновено не дава имена на творбите си - оставя това на въображението на зрителя.

Художникът замисля изложбата специално за нейното пространство

Дали да съзерцаваме творбите от предстоящата изложба, преди да разговаряме с художника, или да се впуснем в разговор? С изложбата на Христо Харалампиев избираме първото - творбите му - мълчаливи, горди и причудливи, ни повеждат във вълнуващия пролом, оформен между скулптурата и рисунката. Като река, въображението и ръцете на художника са минали през земята, метала и хартията и са създали скулптурите и рисунките, които днес представя галерия “Нюанс”. Тук са човекът, скалата, водата. Тук са мъжът и жената и арката, под която минават - за да се съберат или да се разделят, за да бъдат себе си или другия. За да съществуват заедно или поотделно.

Изложбата “Скулптура и рисунка” (забележете - в единствено число), е създадена специално за пространството на галерия “Нюанс” (ул. “Иван Денкоглу”42), казва проф. Харалампиев. Там са 8-9 работи в бронз плюс рисунки с внушителните размери 1м на 70 см. Най-новите работи на маестрото! Който гледа на тази своя изложба като едно цяло, като на общо произведение - с единността на скулптурите и рисунките и на отношенията помежду им. Това е концептуалната и естетическа новост на изложбата.

Но може и да се

гледа като отделни

произведения -

те нямат наименования. Това художникът е оставил на нас, на вас, на очите които довършват творбата. Погледнати от различни страни от скулптурите изникват различни форми и образи - женско тяло, възвишение, планински проход, част от скала... Рисунките също подават различни образи.

Равновесие. То идва, от една страна, от съвършенството на формите (скулптурни и рисунъчни) и съотношенията между тях и, от друга страна, от перфектно изведения и завършен материал. Няма нито милиметър случайност в металната или хартиена повърхност. Всичко е минало през мисълта и ръката на художника. И ако по първо усещане бихме казали, че Христо Харалампиев е експресионист, тъй като изображенията и формите в творбите му ни водят в пространството на емоцията и на чувствата, то веднага се появява и усещането за натурата, за рационалното, които го доближават до подхода на архитекта и желанието да конктролираш целия процес, да не позволяваш на чувствата да те завладеят и да те направят непредвидим.

При Христо Харалампиев

емоционалният и

рационалният

подход

вървят заедно и от техния диалог се раждат красивите творби, които можем да видим в галерия “Нюанс”.

Проф. Христо Харалампиев е ученик на Величко Минеков. Председател на СБХ, Има над 20 самостоятелни изложби. Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ, асоциация “Арт Диалог”, Франция, ателие-галерия “Светлин Русев”, художествени галерии в страната, частни колекции в България, Франция, Германия, Белгия, Турция, САЩ, Канада, Полша, Южна Корея и др. Изложбата продължава от 25 май до 11 юни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка
Ретрограден Плутон - изкореняване на стари модели на поведение

Напишете дума/думи за търсене