Ямболският куклен театър гостува в Бургас с "По заповед на щуката"

Сцена от постановката "По заповед на щуката"

Куклен театър "Георги Митев" - Ямбол гостува на сцената на Куклен театър - Бургас, с постановката "По заповед на щуката" на 27 май от 11 ч. Трупата току-що получи голямата награда за изкуство и култура - златно отличие "Джон Атанасов", присъдена от общинския съвет "Тунджа" за значителен принос в областта на театралното изкуство и 60 години от основаването на театъра.


Гостуващият куклено-театрален спектакъл е по мотиви от едноименната руска приказка "По заповед на щуката" - драматизация и режисура - Теодора Попова - Лазарова, сценография - Диана Узунова - Тодорова, музика - Гергана Василева. Участват Жулиета Николаева, Никол Султанова, Димитър Димитров, Златко Василев.


Имало едно време един младеж. Той не бил нито много умен, нито много красив. Но един ден именно на него се усмихнал късметът. Той уловил вълшебната щука, а тя, за да спаси живота си, му обещала да му изпълни не едно, не две, не три, а цели 10 желания! А докъде ще стигне нашият герой? Това зависи само от него. Искате ли да видите как Емеля ще накара ведрата, пълни с вода, сами да тръгнат към къщи? Как брадвата ще нацепи и подреди дървата вместо него? Как той ще мине през целия град, лежейки върху печката си? Как ще накара дори негово величество царят да играе казачок? Ако отговорът на поне един от тези въпроси е "да", то вие трябва да гледате този спектакъл! Просто кажете "По заповед на щуката, да стане на минутата!" и ще получите билет за театър.

За театъра

Държавен куклен театър „Георги Митев “ – Ямбол е своеобразен културен център за духовното израстване на младите хора. Театърът е в навечерието на своята петдесет и пет годишнина.

На 27 март 1957 година, Международния ден на театъра се състои първото куклено-театрално представление в града.

В края на 1970 г. с Указ на Министерския съвет на Република България, театърът се утвърждава като държавна културна институция.

Гордост е, че театърът е успял да премине през всички превратности на времето. Днес е сред първите куклени театри в България с утвърдена слава не само у нас, но и в чужбина. Продукцията на театъра се е изнасяла и изнася далеч зад пределите на страната – Полша, Италия,Франция, Германия, Япония, Щвеция, Белгия, Русия, Унгария, Узбекистан, Турция,Югославия, където получава високо признание за своето изкуство.

Куклен театър „Георги Митев” – Ямбол е домакин на Националния куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник” с международно участие. Куклен театър – Ямбол е член на Съюза на артистите в България член на УНИМА и от 2007 година пълноправен член на ЮНЕСКО.

По случай 60-годишнината си театърът получи най-високо отличие - златен приз "Джон Атанасов". На снимката - приза получава директорката на театъра Елена Дойчева.
По случай 60-годишнината си театърът получи най-високо отличие - златен приз "Джон Атанасов". На снимката - приза получава директорката на театъра Елена Дойчева.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Малки неща, които ни пречат да отслабнем
Сашо Кадиев и годеницата му вдигат малка сватба - само с най-близките
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка

Напишете дума/думи за търсене