Алпинистът веган Атанас Скатов маха и обувките от животински произход

Атанас Скатов получава традиционната торта, след като се прибра от Еверест в базовия лагер преди няколко дни.

Сезон 2017 г. в Хималаите е един от най-трудните. Заради лошото време през последните години, лавините и земетресенията в планината се събраха доста повече алпинисти от нормалното. Вятърът е изключително силен, катери се при минус 35 градуса. Пораженията в планината са огромни. Липсват емблематични места като Стъпката на Хилари, която явно е изчезнала при опустошителния трус преди година.
В тази обстановка българинът Атанас Скатов от Сливен успя отново да покаже на света, че веганите също могат да бъдат алпинисти от световна класа.

За 5 дни и 11 часа той покори Лхотце и Еверест. Български крак не бе стъпвал на Лхотце от 36 години, когато митичният Христо Проданов стана първият и единствен българин, който го покори. На всичко отгоре сливенецът и колегите му станаха първите, които от 2013 г. насам стъпват на този връх.

През останалите сезони, цели три, той остана недостъпен по различни причини. По принцип Лхотце се смята за най-трудния от всички върхове в Хималаите. И Скатов стана първият веган, който стъпи на него. Нищо, че само яде от гарнитурата на останалите, както сам обича да се шегува.

Постижението на българина е още по-сериозно, като се има предвид, че допреди 5 г. не практикувал никакъв спорт и не е участвал в състезание.

Скатов е роден на 11 март 1978 г. Закалка получава в представителния за града ансамбъл по народни танци “Тракийче”. В него той играе от 1-и до 12-и клас. Завършва гимназията по електроника и електротехника в града, но след това се отдава на биозащитата.

Завършва Аграрния университет в Пловдив през 2001 г. като първенец на випуска по растителна защита като магистър. По време на следването си печели два конкурса за стипендии по програмите “Еразмус”/“Сократес” и “Темпус” и следва два семестъра - 1999 и 2000 г., в Хумболтовия университет в Берлин, Германия, а от 2001 до 2004 г. е редовен докторант там в две катедри - градинарство и фитомедицина (растителна защита).
През февруари 2005 г. защитава докторат на тема: “Интегрирано производство на домати в оранжерия при особено внимание към интегрираната и биологичната борба срещу оранжерийната белокрилка”.

По планината се запалва заради мечтата си да мине по маршрута Ком - Емине още като ученик. Реализира я през 2010 г., след което я повтаря и през следващите две години. Там намира своя баланс и вероятно отговора на един от въпросите, които най-много го измъчват. Как все пак да се изхрани населението на планетата, след като то продължава да се увеличава, а селскостопанските площи продължават да намаляват? И заради това се изсичат огромни количества гори.

Скатов не яде храна от животински произход, ще маха и обувките от кожа.
Скатов не яде храна от животински произход, ще маха и обувките от кожа.

“Когато реших да се откажа от консумацията на всички хранителни продукти от животински произход, не знаех, че съществува дума за тази диета на хранене.
Не познавах такива хора и дори не бях чувал, че съществуват. Няколко месеца по-късно случайно в интернет попаднах на думата веган и разбрах какво имат предвид. Тогава през есента на 2011 г., когато се зароди в мен идеята за този режим на хранене, не съм се задълбочавал и поставял за цел да не използвам по-долу изброените вторични продукти от животински произход за облекло, козметика и др. В менюто ми остана само пчелен мед, който дотогава почти не бях консумирал, но като минах на веганска диета, тялото ми имаше нужда от него. В последните месеци намалих значително пчелния мед, а на експедиции не го консумирам. От 1 юни 2015 г. не съм консумирал пчелен мед повече. Все още имам вълнени дрехи и кожени обувки, но е само въпрос на време да не използвам и тях в близко бъдеще”, пише Скатов в сайта си защо е решил да стане веган.
“Причините, поради които преминах на този режим на хранене, са комплексни - морални, здравословни, научни и духовни. Селскостопанските площи в света, върху които отглеждаме нашата храна и тази на животните, с които се храним са ограничени, и въпреки че се усвояват нови селскостопански площи в някои райони на света, то в други те се урбанизират и преминават в друг статут на ползване - най-вече промишлен и жилищен. Така или иначе, селскостопанските площи са ограничени и не могат да нарастват безкрайно. Населението обаче може да нараства, докато има с какво да се изхранва.

По-голямата част от обработваемите селскостопански площи и пасища са за храна на животните. Ако се намали консумацията на месо и животинска продукция, ще има много повече площи за растителна храна за хората и така населението на земята може да нараства двойно и тройно повече. В тази връзка като агроном, от една страна, който се грижи за производството на храна за човека и от друга страна - като човек, загрижен за опaзването на планетата, в мен се зароди идеята да проверя дали човек може да живее само на растителна храна и да постига високи спортни и психически резултати. Няма да се спирам на факта с експлоатацията на животните от човека, както и на замърсяването на околната среда и на цялата планета от промишленото гледане на животни и изпомпването на ресурсите и най-вече на питейната вода чрез животновъдството. Тук цифрите са катастрофални и никой не смее да ги съобщава открито. Но трябва да се знае от всички хора, че най-големият замърсител на въздуха с метан е животновъдството. А метанът допринася сериозно за разрушаване на озоновия слой.

За производство на 1 кг месо са нужни повече от 16 000 литра питейна вода, а за производството на килограм сирене са нужни над 4000 литра вода. За сравнение за производството на 1 кг зърно - житна култура, са нужни между 600 и 1000 литра вода.
Отпадъците от жизнената дейност на животните от големите ферми се просмукват чрез подпочвените води или се изхвърлят директно във водните басейни и оттам се получава сериозно замърсяване на водите от животновъдството. Също така по данни на ООН вече са изчерпани около 75% от рибният ресурс на планетата. Всеки ден изчезват видове риби и животни.

Не на последно място по важност е моралната и духовната причина да се замисли човек дали да консумира месо и животински храни. Тези животни се експлоатират по жесток начин само за да задоволят нуждите на човека, а замисляме ли се как е стигнало това месо, сирене, яйце до магазина? Примерите са толкова много и който желае повече информация ще намери. По последни данни основната причина за изсичане на горите и джунглите по света и най-вече в Бразилия е, за да се усвояват нови селскостопански площи и пасища, за да се отглеждат повече селскостопански животни, защото търсенето на месо се увеличава с всеки ден. Стоим на прага на една голяма екологична катастрофа, ако не се предприеме нещо и всеки човек да вземе решение как да живее и с какво да се храни”, допълва той.

Засега ползвал само облекло и обувки от животински произход, но смята да ги маха и тях.

Атанас е стегнал багажа за последната си експедиция.
Атанас е стегнал багажа за последната си експедиция.

Така той събира веганството и алпинизма в своя първи проект: “Изкачване на 7-те континентални първенци като веган”. За по-малко от 2 години изкачва първенците на Африка, Европа, Южна Америка, Азия, Австралия и Океания и Антарктида на тази диета. Скатов няма дори изкаран и елементарен курс по катерене и алпинизъм и е абсолютно самоук.

Тогава за първи път се качва на Еверест по северния маршрут откъм Китай.
През 2015 година стартира своя втори проект “Изкачване на 14-те най-високи върха на планетата (Хималайската корона) без консумация на храна от животински произход” с експедиция на осмия по височина връх на планетата и дотогава неизкачен от българин - Манаслу, 8163 m. Единствен Скатов от всички алпинисти през есента на 2015 година прави 3 поредни опита за атака и на 1 май с изгрева на слънцето в 5,50 часа е на върха.
През 2016 година Скатов взема участие в 3 експедиции на върхове над 8000 метра в Хималаите преди мусоните, което досега не е правено от друг българин, а в световен мащаб са няколко подобни случая. На 16 април достига до 7700 метра на Анапурна, 8091 м, с още 5-има алпинисти, но поради лошо време слиза в базовия лагер. На 1 май 2016 г. изкачва успешно върха, който е най-смъртоносният, и става първият веган на него.
Веднага след Анапурна заминава за Дхаулагири, като в алпийски стил на 15 май достига до 7900 м под върха, който е 8172 м. Няма време за втора атака, защото в плана му е 5-ият по височина връх на света - Макалу, 8483 м. С едва един ден почивка след Дхаулагири Скатов се отправя за Макалу и само с една нощ на базов лагер, само 4 дни след предния осемхилядник изкачва Макалу. По данни на свои колеги - алпинисти, е осъществил най-бързата експедиция за 115 часа с една нощувка на базов лагер преди атаката. Така за 23 дена той успява да участва в 3 експедиции на върхове над 8000 метра, като двете експедиции са в алпийски стил в рамките на по-малко от седмица - за първи път осъществен от българин и веган в света.

Само две седмици след завръщането си от 80-дневната тройна експедиция в Непал Атанас Скатов заминава на 15 юни 2016 г. за Пакистан, където се включва в експедиция за изкачване на Гашербрум 1 и Гашербрум 2. За Скатов е важно да търси границите на вегана като натоварва физиката и психиката си на максимална степен. След близо един месец престой за аклиматизация на базовия лагер на Гашербрум на 21-ви юли той се отправя към Лагер 1 и атака на Гашербрум 2, но на 22 юли вали 26 часа сняг без прекъсване и натрупаният сняг не позволява атака към върха. Ден по-късно преустановява експедицията си.

Така за 2016 г. той успява да вземе участие в 4 експедиции над 8000 метра, което не е правено от друг веган в света, както и от друг българин.

За него винаги на първо място е било връщането, а не изкачването на върха.

Заради това не предприема и излишни рискове, независимо какви са плановете му. Заради това използва и кислород в малки количества, защото, ако не приемаш, може да увредиш излишно тялото си.

Скатов тръгна за Хамалаите с подкрепата на концесионера на ски зоната в Банско "Юлен" и маркетинговия директор Иван Обрейков.
Скатов тръгна за Хамалаите с подкрепата на концесионера на ски зоната в Банско "Юлен" и маркетинговия директор Иван Обрейков.

Различава се и по отношението си към планината. Много негови колеги са твърдо против в България да има зимни курорти, когато той е твърдо зад подобни проекти. Живял е доста в Германия и Австрия и е запознат идеално с Алпите, които са пример за отношение към природата и спорта.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене