Крейг Бейли създава мелодия за Стария Пловдив, изсвири я за първи път в Балчик

Световноизвестният соло саксофонист Крейг Бейли, работил с Рей Чарлз 17 години в оркестъра му като водач и солист, призна в „Двореца” в Балчик преди концерта си на плажа, че е бил очарован от Стария Пловдив и, докато е пътувал за Белия град, в главата му се е родила мелодия. Той я изсвири лично на пианото в Каменната зала на „Двореца”, дори добави и импровизация на стих на момента, който изпя – „Старият град на Пловдив, който толкова ми хареса, обичам го”. Бейли призна, че, когато е на път, му се раждат в главата много хубави мелодии.

Той е в България за поредица от концерти по покана на Петър Салчев, който заедно с Емил Пехливанов /барабани/, Димитър Шанов /контрабас/ и Станислав Арабаджиев /пиано/, правят проекта „Крейг Бейли и музиката на Рей Чарлз”. Досега Бейли и квартетът са имали концерти в Стара Загора, където са открили джаз фестивал, в София, в Пловдив, няколко концерта в Гърция, в „Двореца” в Балчик. На 28 юни пред народния театър „Иван Вазов” в София той ще бъде гост на заключителния за сезона концерт на биг бенда на Българското национално радио.

„Моите родители пееха песните на Рей Чарлз, танцуваха на тях, а да работя с него за мен беше не само сбъдната мечта, а нещо отвъд сбъдването” – каза музикантът. Музиката на Рей Чарлз тепърва ще бъде в стандарт за изграждане на нови стилове в музиката– категоричен е Бейли. Добавя, че може да спечелиш Рей, който не вижда, единствено чрез музиката.

Петър Салчев, който е вокал в групата, казва, че Бейли е посланик на типичния америкнски джаз.

Директорът на „Двореца” Жени Михайлова каза, че Бейли е настанен във вила „Принц Николай”, където са нощували Франсис Форд Копола, Ейдриан Пол, актьорът,известен като шотландския боец, както и няколко кралски фамилии.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка

Напишете дума/думи за търсене