Художници с инициатива да възродят закрито училище в с. Първомайци

Художниците от сдружение ГОАРТ искат да създадат в закритото школо художествен център "Хаджи Викентий"

Изложба в закритото ОУ"Хаджи Викентий" в с. Първомайци, община Горна Оряховица постави началото на инициативата да се възроди базата и да се създаде в нея Художествен център "Хаджи Викентий".

Идеята е на сдружение "ГОАРТ" с подкрепата на кметство Първомайци, Община Горна Оряховица и сдружение "Родолюбци-Първомайци".

През изминалите почивни дни в двора на училището се проведе пленер, в който участие взеха членове на ГОАРТ, местни художници и децата на селото. В пленера за радост на организаторите имаше и чуждестранна художничка, както и малки творци от други населени места, гостуващи на роднини. "Двата незабравими дни отлетяха като миг за малчуганите, които освен че показаха завидни заложби в изобразителното изкуство, си поиграха на воля в двора на училището", разказа Детелина Ненова от организаторите.

В понеделник бе открита и изложбата, в която бяха включени и творбите на малките таланти. Всички техни рисунки остават дарение, с което да подпомогнат събирането на средства за осъществяване на инициативата. По-голяма част от творбите на художниците Янко Янков, Петър Крусев, Илия Банков, Роза Абаджиева, Искрен Арабаджиев, Пепа Хаджитодорова, Клеър Патано от САЩ, доц. Светослав Косев, Ана Жикова, Костадин Жиков, Веселин Симеонов, Кристин Александрова, също са дарение за бъдещия художествен център. В изложбата участие взе и Анастасия Шахтънова със своите творби от природни материали.

Инициаторите призовават всеки да помогне с каквото може, за да започне отново да "диша" сградата на "Хаджи Викентий". "Да запалим отново искрата на духовното огнище, да дадем шанс на децата си за по-добър живот, тук в нашето село", надяват се местните.

Събитието бе уважено от Ясен Янков - кмет на с. Първомайци, Милко Марков - Председател на Сдружение "Родолюбци - Първомайци" и Иван Момъков, председател на комисията по образование и култура в Община Горна Оряховица, който се ангажира да подкрепи инициативата.

Два дни деца твориха в двора на закритото училище
Два дни деца твориха в двора на закритото училище

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
4 стъпки до сбъдването на мечта
Ванга предсказва на Латинка Петрова, че ще срещне мъж без пукнат лев, сега двамата празнуват златна сватба
Малки неща, които ни пречат да отслабнем
Сашо Кадиев и годеницата му вдигат малка сватба - само с най-близките
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!

Напишете дума/думи за търсене