Майстора от Сливен Николай Арабов: Майкъла ми открадна ланеца в сауната!

Майстора наскоро навърши 64 години

Сливенската легенда Николай Арабов е пълен с истории от времето, когато стадионите у нас бяха препълнени, а футболистите бяха големите кумири на народа през соца. Играе почти до 40-годишна възраст с три поколения големи играчи. Започва с гонене на топката на Георги Соколов, изправя се срещу Гунди и Христо Бонев, за да стигне до сблъсъци с Божидар Искренов, Наско Сираков и Христо Стоичков. Остава верен докрай на родния си "Сливен" въпреки желанията на "Левски" и ЦСКА да го приберат в София. Известният с прякора си Майстора железен защитник има и една любопитна история с бившия играч на "червените" Георги Илиев-Майкъла, с когото играят заедно в отбора на Сливен.
"Бяхме един ден на сауна с него - разказва Майстора пред "България Днес". - Имах един хубав златен ланец, който оставих отвън, за да не влизам с него. Беше с моята зодия Скорпион. Майкъла си тръгна преди мен и после гледам, че го няма ланеца. На другия ден му викам: Дай, дай, Гошо. А той: Не, майсторе, не съм аз. После след една година гледам - носи същия ланец. Във Варна пък с "Локомотив" ми откраднаха 48 грама златна гривна. Играем и по някое време тя е паднала от ръката ми. За 10 минути спряхме да играем, за да я търсим двата отбора. А той домакинът на стадиона на "Спартак" (Вн) я намерил и я дал на сина си. При баба Ванга съм ходил заради тая гривна. Тя каза, че го знае, но не казва къде да отидем. Защото ще има разправии."
Майстора спазва железен режим през кариерата си и почти не близва алкохол, за разлика от останалите футболисти по негово време. Тогава обаче жена му работи в местния завод и редовно го снабдява с кашони ракия, за да черпи приятели. "Бяха ме научили да пия малко перлова - разказва Майстора. - Жена ми беше лаборантка в завода и директорите й слагаха по два-три кашона за мен. После Иван Вуцов ми викаше: остави единия кашон да раздавам и аз, а той си го взимаше за вкъщи. Нищо че нито пие, нито пуши. Вуцов беше нервен човек и много слушаше комунягите, но е добър специалист."

Георги Илиев: Цървулски глупости

Георги Илиев-Майкъла категорично отрече, че е откраднал ланеца на Николай Арабов. Двамата играят заедно през 80-те години в "Сливен". "Това са пълни глупости, абсолютни простотии - каза Майкъла. - Цървулска работа. Защо не ми го каже на мен. Ще му се обадим заедно да го питаме. Каква сауна, в Сливен не сме имали сауна преди 30 години. А и защо си е свалил ланеца? В сауната не се сваля злато. Сигурно някой му е дал 20 лева да говори простотии." 

Георги Илиев-Майкъла
Георги Илиев-Майкъла

Взима 165 лв. пенсия

Легендата с 10-годишен стаж в националния отбор Николай Арабов получава повече от скромните 165 лева инвалидна пенсия. Те са заради получения от него инфаркт през 2001 г. "Сега не мога да се пенсионирам, защото нямам стаж. - разказва 64-годишният Арабов. - Трябва да ходя в Албания и Турция, където съм бил играч и треньор, за да взема бележки. Вижте какво нещо - една легенда взима пенсия 165 лева. В Еврофутбола само всеки месец давам по 200-300 лева. Друг комар не знам, преди 6 месеца взех 1500 лева."

Кара три коли през соца

Майстора живее като цар в Сливен по времето си на футболист. Деца му мият колата, всички го спират на улицата, истинска звезда. За класирането на световното през 1986 г. получава подарък нова лада от държавата.
"Тогава имах три коли - Мерцедес, американски Форд Таурус и ладата, чудех се коя да карам - разказва Арабов. - Фордът беше първият в Сливен през 76-а година, с две врати. От шефа на митницата в Свиленград я взех, обадиха му се от София да ми намерят хубава кола. Нали ги конфискуваха тогава, взех я за 5-6 хиляди долара. Карах я доста и после я продадох за 22 000 лева. Тогава имах много пари, не ме интересуваха. Много живеех, всички манекенки, балерини бяха мои..." 

Арабов (вдясно) на световното в Мексико
Арабов (вдясно) на световното в Мексико

Поръчва уиски за Мичмана

Николай Арабов има куп весели истории от пътуванията с националния отбор. Разказва, че най-големите купонджии са били Гиби Искренов, Емил Велев-Кокала и Наско Сираков. Приятел е и с легендарния коментатор и негов адаш Николай Колев-Мичмана, който също редовно пътува с отбора.
"Мичмана ми викаше: Моята порция нали я знаеш - разказва Майстора. - Една бутилка уиски, защото сме четирима. Няма проблеми, поръчваме я в самолета. Шоу имаше, сега младите не знаят какво да правят." 
Арабов дълги години е съотборник в националния и с настоящия шеф на БФС Борислав Михайлов. "Докато Кольо Арабов е пред мен на терена, аз мога да си чета вестника", казвал Боби за Майстора. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене