Ивайло Антов от Търново има 75 трабанта в движение, чака да го запишат в “Гинес”

Страстта на 44-годишния мъж към пърпорещата кола от ГДР започнала през 1989 г., сега само един германец има 50 екземпляра

Великотърновски колекционер вече има 75 трабанта, което го превръща в световен рекордьор. Ивайло Антов е подал документи за кандидатстване за рекордите “Гинес”.

Получил писмо, че

процедурата е бавна,

и чака информация какво ще изискат, за да се удостовери рекордът - дали снимка на всяка кола с номер, или документи на автомобилите.

“Ако трябва световният рекорд да се доказва на място, идват техни представители, но в случая може да стане само с представяне на снимки. Чака се, когато дойде ред на документите”, обясни колекционерът.

Проучването му сочи, че досега има само един германец, който притежава 50 трабанта от култовата ГДР марка.

44-годишният възпитаник на сержантското училище Антов е събрал всичките си документи за собственост на колите и е готов да ги впише като рекорд. Това няма да го облагодетелства по никакъв начин. То е за удовлетворение на една идея.

“Тази страст е от 1989 г., когато си купих първия трабант. Модел 600 е и още го пазя. Даже му предстои реставриране. В годините малко по малко колите се увеличиха, без да съм си поставял за цел да правя колекция. Но така стана, че вече всеки, който реши да се раздели с трабанта си, идва и ми го предлага, за да не отиде на вторични суровини. Аз го прибирам и го спасявам, един вид намирам последен дом на този трабант”, казва Ивайло.

Антов изпълнява и своеобразна социална мисия - поддържа останалите в движение немски коли в региона, които са предимно на възрастни хора и за тях това е първа и последна кола. Признат е за един отнай-добрите експерти на Балканите по трабантчетата и е търсен за съвети, части и даже за бизнес.

“Трудно се разделям

с трабант

и е много важно отношението. Когато някой идва и пренебрежително иска да купи “кашона”, сделката не става”, категоричен е Ивайло.

Всички, които притежава, палят и са в движение. Има трабантче кабрио, пикап, комби, работи по лимузина. Част от 75-те пърпорещи коли са бракувани, други са спрени от движение, но на 30-ина плаща данък. “Данъкът му е 12-13 лв., горе-долу налогът, който плащам за тях, общо е колкото за една хубава скъпа кола”, обяснява колекционерът.

С винетка обаче

е само едно

от трабантчетата. Ако се наложи да ходи някъде с друга от колите, се снабдява със седмичен стикер.

“Карам само трабант заради удоволствието да ми свирят по пътищата, да ми махат и да

ме спират, за да

се снимат с колата

Примерно с кабриолета лятото ходих до морето и руснаци, които никога не са виждали трабант, ме разпитваха каква е тази машина. Интересно е, в Търново останахме максимум 5-има души, които се придвижват с трабанти”, усмихва се Ивайло.

Целият двор на бащината му къща в с. Хотница е пълен със старите немски коли. Изцяло са заети и съседни пространства, защото великотърновецът няма как да държи колите си по улиците. Цената на едно трабантче в момента е не повече от 100-150 лв., но доста собственици предпочитат да ги подарят на Ивайло Антов.

Дори му пращат части по куриери и покани по пощата да прибере култовите машини, адресирани само: “За Ивайло, колекционера на трабанти”.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка

Напишете дума/думи за търсене