В Кан Ума Търман цитира реплики на Борислава Стратиева от ролята й във филма “Посоки”

Селфито, което Борислава Стратиева и Ирини Жамбонас си направиха с Ума Търман.

17-годишната Лора решава да избяга от училище. Хваща най-близкото такси, което я кара до хотел, за да продаде тялото си. Това е героинята на Борислава Стратиева, която ще срещнете няколко минути след началото на филма на Стефан Командарев “Посоки”. Премиерата му е на 26 януари.

Стратиева беше сред актьорите, които гледаха първата му прожекция на фестивала в Кан. Разбрала, че лентата е сред номинираните, от самия режисьор. “Стефан звънна на абсолютно всеки от екипа. Когато ми се обади, шофирах. Бях точно пред СУ и трябваше да завия. Какъв завой! За малко да катастрофирам, защото започнах да крещя и треса волана”, смее се актрисата. Нямала право да казва на никого, докато официалната селекция не бъде обявена. “Ама то ме изяждаше.

24 часа аз не мога да

спя, не мога да ям,

отвътре кипя

Майка ми ме виждаше и питаше какво става, а аз само казвах: “Нищо няма, ще говорим утре”.

Когато актьорският състав пристигнал в Кан, видял, че в деня на премиерата програмата им била пълна от сутринта до времето на прожекцията. Стратиева и нейната колежка Ирини Жамбонас били единствените представителки на нежния пол в актьорския състав. Като жени искали да се върнат в хотела преди премиерата, за да могат да се пооправят. Изтичали набързо до стаята си и започнали. Докато едната е под душа, другата си правела грим и прическа. “После куцук-куцук с токчетата тичахме обратно надолу”, смее се Стратиева.

Борислава Стратиева заедно с Ирини Жамбонас и МДимитър Баненкин
Борислава Стратиева заедно с Ирини Жамбонас и МДимитър Баненкин
В Кан гледала “Посоки” за първи път. По време на своята сцена, от притеснение дали се е представила добре, се заровила под якето на колегата си Митко Баненкин. “С едното око гледах към екрана, но сърцето ми така туптеше, че щеше да изскочи”, спомня си актрисата.

Когато сцената ѝ приключила, си отдъхнала. В един момент обаче не успяла да задържи сълзите си. “Идва последна сцена и знам, че е време да светнат лампите и да се поклоним. Какъв поклон, то от моя грим не е останало и капка, а аз съм до ушите омазана със спирала”, смее се Стратиева.

След награждаването имало и афтърпарти. На него присъствали актьори и режисьори на номинираните филми, както и част от журито. Стратиева и Жамбонас отишли до тоалетната, тръгнали вече да излизат и

на вратата

почти лице

в лице се

сблъскали

с Ума Търман

“Пред входа на тоалетната стоеше охрана, която ѝ носеше токчетата. Поогледа ни, чудейки се дали да не ни изгони”, казва актрисата. Не чакала обаче охраната да се реши, а заговорила Търман. “Забелязах как тя погледна мен, погледна Ирини и ни разпозна. Каза: “Хей, вие сте от “Посоки”, а след това изцитира част от моята сцена и от тази на Ирини. Стояхме, сякаш ударени с мокър парцал. Това не можеше да бъде истина, Ума Търман да ни поздравява за нашето представяне. С Ирини ченетата ни паднаха до земята”, спомня си Стратиева. Преди обаче да си тръгнат, поискали селфи с легендарната актриса. “Вадим телефона, застанахме за поза и Ума Търман каза: “Тук не е много подходящо осветлението. Я елате насам”. Направихме няколко снимки. Ума ги режисира. Накрая имаше едно селфи, което всички одобрихме.”

Стратиева участва и в друга продукция, заснета в България. Това е сериалът “Забравена”, в който главните роли са на Стана Катич, позната като детектив Кейт Бекет, Патрик Хюсингер, участвал във филма “Джак Ричър: Никога не се връщай назад”, Кара Теоболд от “Имението Даунтън” и актьорът от “Игра на тронове” Ралф Инесън. За пръв път се срещнала с екипа през февруари миналата година. “Бях страшно притеснена. Не успях да си кажа почти нищо с никого, само се здрависахме. А аз съм ги гледала и съм им почитател. Ей така отстрани стоя и ги наблюдавам, а очите ми на палачинки”, спомня си Стратиева.

Първата сцена, която

заснела, била със

Стана Катич

Тя получила сценария и видяла, че има някаква каскада, но не знаела кой ще я изпълнява. Когато режисьорът дошъл до нея и започнал да ѝ обяснява как да изиграе сцената, Стратиева го погледнала учудено и казала: “Сама ли ще си правя каскадата? Това е толкова яко”. Катич през цялото време се притеснявала да не удари нея или някого от другите актьори.

“Тя е изключително лъчезарна и готина. Макар че има стотици фен страници и луди почитатели, които я преследват, се държи така, сякаш до вчера сте си пили кафето заедно”, казва актрисата. Стратиева прекарва време с Катич не само на снимачната площадка, но и на фестивала в Монте Карло.

Там било по-различно, отколкото в Кан, защото “Забравена” е сериалът, който открил фестивала и на който било обърнато най-много внимание. На това събитие винаги се дава една голяма награда. Стратиева знаела, че тази година тя ще отиде в ръцете на Хелън Мирън, затова през цялото време се оглеждала за актрисата, но така и не я видяла.

Актьорте от сериала си тръгнали ден преди голямото награждаване. “Попитах шофьора, който ме караше до летището: “Добре, сега като ме оставиш, какъв ти е планът за деня?”. Той ми отговори: “След като оставя вас, ще взема друг от летището и се връщам към фестивала”, разказва Стратиева. Полюбопитствала кого ли ще вози в колата след нея.

По случайност на

съдбата това била

Хелън Мирън

Стратиева страшно се въодушевила. Затова заръчала на шофьора да ѝ каже: “Сега оставих на летището твоята най-голяма фенка. Тя искаше да си изпусне полета, за да те види”.

Стратиева живее в Лондон. Заминава в началото на юли. Заделила пари, с които да преживее известно време там, но те не ѝ стигнали дори за месец. Българката извадила късмет. Неин колега, който вече се установил в Лондон, ѝ предложил работа, при това не къде да е, а в имението на лорд Брънсуик, построено през XVII в. Актрисата останала без думи, като го видяла.

Имението е разделено на две части - ресторант и антиквариат. Стратиева започнала като сервитьорка, но се поинтересувала какво става в другата част на сградата. Преди няколко месеца я назначили да отговаря за организацията на важни събития. Част от тях са 18-ият рожден ден на сина на Гучи и коледното парти за 250 човека на дизайнерката Вивиан Уестууд.

Целта на Стратиева в момента е да превърне подземния бар на имението в средище за актьори. “Знам какво е да искаш да играеш, а да няма къде.”

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка

Напишете дума/думи за търсене