Хайтов и Димовски превзеха парламента

Димовски е нарисувал шаржове на Бойко Борисов, д-р Желю Желев и Симеон Сакскобургготски

Ще се борят за увеличение на

парите за култура

Карикатури на Борис Димовски и герои от дивите разкази на Николай Хайтов от днес делят мегдан с народното депутатство във фоайето на законодателния храм.

Изложбата, която се открива в днес 11,30 часа, е дело на ръководената от Здравец Хайтов фондация “Памет” и наследниците на двамата творци с помощта на парламентарната комисия за култура, начело на която е Вежди Рашидов.

Две са причините част от творчеството на тези забележителни българи да бъде събрано в една изложба. И двамата са родени в асеновградското село Яврово. И двамата четвърт век работят заедно в сп. “Родопи” - Хайтов като главен радактор, Димовски като художник и илюстратор.

150-те карикатури на Борис Димовски са подредени в три раздела: България, политически рисунки и шаржове на известни българи. Всичко това художникът рисува майсторски с много доброта, но и с малко ирония и намигване и по-радко - със сатиричен оттенък.

На изложбата се подредени портрети, рисувани по творби на Хайтов от ученици от Националното училище за изящни изкуства “Илия Петров”. През миналата година фондация “Памет” организира там конкурс. Той е в чест на 50-годишнината от появата на “Диви разкази” (1967).

10 ученици, които познават Хайтов само от книгите му, рисуват своите представи за героите му от този емблематичен сборник, преведен на десетки езици по света. Идеята на конкурса е да се продължи духовната връзка между писателя и новите поколения.

Първото място печели абсолвентката Люба Дашинова, вече студентка в НХА. Нейният портрет ще бъде поставен на корицата на най-новото издание на “Диви разкази”.

Очаква се изложбата да бъде открита от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. А ако тя като спикер на парламента даде думата и на Здравец Хайтов, той ще каже голямото послание на изложбата.

То е в подкрепа на българската култура и изкуство. Дано депутатите, впечатлени от Николай Хайтов и Борис Димовски, с широко сърце отпуснат повече средства за развитие на българската култура.

Защото без култура и памет една държава е като куха хралупа, в която даже катерица не влиза...

Така ученици от Художествената гимназия виждат героите от “Диви разкази” на Хайтов.
Така ученици от Художествената гимназия виждат героите от “Диви разкази” на Хайтов.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка
Ретрограден Плутон - изкореняване на стари модели на поведение

Напишете дума/думи за търсене